Thailand meminta bantuan polis Malaysia bagi mengesan dan menangkap seorang ahli politik dari selatan Thailand yang dipercayai raja dadah yang bertanggungjawab dalam cubaan menyeludup 459 kilogram dadah 'ice' (crystal methamphetamine) pada 7 Julai lalu.
Ahli Pertubuhan Pentadbiran Wilayah Narathiwat berumur 58 itu yang sedang diburu polis Thai dan masih bebas dipercayai merupakan dalang dalam membiayai kegiatan haram itu.
Ketua Polis Narkotik Wilayah Selatan Mej Gen Kitti Sapaothong berkata waran tangkap telah dikeluarkan untuk ahli politik itu pada 12 Julai selepas polis menahan empat lelaki di Bangkok dan Songkhla yang mendedahkan bahawa mereka dibayar untuk menghantar dadah berkenaan.
"Kami mempunyai bukti kukuh terhadapnya. Kami telah mencari di tujuh tempat di Narathiwat semalam tetapi gagal menemui suspek.
Bagaimanapun, kami akan menjejaki dan menahannya dan telah meminta bantuan polis Malaysia untuk menangkap suspek.
Pada 7 Julai, polis Thailand menahan dua lelaki berumur 33 dan 32 tahun di Bangkok bersama 459 kg 'ice' dalam trak pikap mereka.
Hari berikutnya polis menahan dua lelaki berumur 57 dan 51 tahun stesen minyak Songkhla, selatan Thailand . Kedua-dua suspek idari Waeng Narathiwat sedang menunggu untuk mengambil dadah daripada suspek pertama.
Adalah dipercayai dadah itu diseludup masuk ke Chiang Rai menerusi bandar Tachileik di sempadan Myanmar.
Kitti berkata dadah 'ice' itu dipercayai untuk diseludup ke negara jiran sebelum diagihkan ke pasaran tempatan dan antarabangsa yang lain.
"Kami sedang mengesan jejak wang tersebut di bawah undang-undang anti pengubahan wang haram, dan jika sabit kesalahan melibatkan penyeludupan dadah, aset ahli politik itu boleh dibeku," katanya.
--BERNAMA
Bernama
Tue Jul 16 2019
Kitti berkata dadah 'ice' itu dipercayai untuk diseludup ke negara jiran sebelum diagihkan ke pasaran tempatan dan antarabangsa yang lain. -Gambar hiasan
OpenAI ambil serius dakwaan pencerobohan data
OpenAI menyatakan pihaknya mengambil serius laporan mengenai pencerobohan data.
PVATM ceburi perniagaan produk berasaskan ayam bantu tingkatkan ekonomi ahli
Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia (PVATM) menceburi perniagaan produk makanan berasaskan ayam bagi menjana pendapatan dalam usaha membantu membangunkan ekonomi dan kebajikan ahli.
Singapura lapor satu kes import polio berkaitan vaksin
Pesakit merupakan seorang bayi perempuan berusia lima bulan dari Indonesia yang dipindahkan secara perubatan dari negara itu.
Usah bangkit isu perpaduan, dimanipulasi pihak tertentu
Isu perpaduan di Malaysia seharusnya tidak lagi menjadi perdebatan utama selepas lebih enam dekad negara mencapai kemerdekaan.
Tiada rakyat Malaysia terlibat dalam insiden tembakan di Brussels - Wisma Putra
Kementerian Luar mengesahkan bahawa tiada rakyat Malaysia terlibat dalam siri insiden tembakan di beberapa lokasi di Brussels, Belgium, dalam tempoh 72 jam lalu yang mengakibatkan seorang maut dan tiga cedera.
Zelenskiy setuju tawar AS perjanjian nadir bumi dan mineral
Zelenskiy menekankan keperluan Ukraine untuk mendapatkan jaminan keselamatan daripada sekutunya sebagai sebahagian daripada sebarang penyelesaian.
Trump akan pecat ejen FBI terlibat siasatan serangan Capitol
Presiden Trump umum akan memecat ejen FBI yang didakwa korup dalam siasatan serangan 6 Januari 2021. Pentadbirannya setuju untuk tidak mendedahkan nama ejen buat sementara waktu.
Jepun gandakan perbelanjaan pertahanan
Presiden Trump umum Jepun tingkat belanja pertahanan menjelang 2027. AS komited terhadap keselamatan Tokyo, meluluskan hampir satu bilion dolar dalam jualan ketenteraan asing minggu ini.
Pekerja ditimpa bencana kerja, penyakit khidmat tidak perlu bayar kepada klinik panel PERKESO
Semua pencarum PERKESO tidak perlu lagi membayar untuk rawatan perubatan di klinik panel bermula tahun ini.
AS, Jepun perkukuh kerjasama perdagangan dan pelaburan
Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, menerima kunjungan Perdana Menteri Jepun, Shigeru Ishiba, di White House dan menegaskan komitmen kedua-dua negara untuk mengurangkan defisit perdagangan Amerika dengan Jepun.
Thailand minta bantuan PDRM tangkap raja dadah 'ice' dari Narathiwat
Ahli Pertubuhan Pentadbiran Wilayah Narathiwat berumur 58 itu yang sedang diburu polis Thai dan masih bebas dipercayai merupakan dalang dalam membiayai kegiatan haram itu.