Jika dilihat pada perwatakannya yang serius, tiada siapa yang sangka Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lenggeng Datuk Ishak Ismail juga, mampu berjenaka sehingga membuatkan mereka yang mendengarnya tidak kering gusi.
Malah kelibatnya pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) juga sering dinanti-nantikan khususnya dalam kalangan petugas media yang mahu mendengar intipati ucapan perbahasannya yang kadangkala disulami dengan cerita jenaka.
BACA: Adun Lenggeng meninggal dunia
Jika diingat kembali, ucapan Ishak, 66, pernah mencuri tumpuan umum pada Perhimpunan Agung UMNO 2009 dengan menyajikan kisah lucu dan cerita jenaka, malah video cakera padat (VCD) ucapannya yang mewakili Negeri Sembilan begitu laris dijual pada hari terakhir perhimpunan itu, dengan hampir 1,000 keping terjual.
Dilahirkan pada 17 Julai 1951 di Kampong Pantai, Seremban, beliau merupakan ADUN Lenggeng selama empat penggal sejak pilihan raya umum 1995.
Hasil perkahwinannya dengan Datin Norimah Ujang, mereka dikurniakan empat anak.
Ishak mula mendapat pendidikan di Sekolah Kebangsaan Pantai, Seremban dan kemudian bersekolah menengah di Sekolah Tuanku Abdul Rahman, Ipoh, Perak sebelum menyambung pengajian dalam bidang Ukur Bangunan di Liverpool Polytechnic, England.
Beliau memulakan kariernya dengan menjawat jawatan Jurukur Bangunan bertauliah dan kemudiannya menjadi Pengurus Cawangan/Pengurus Teknikal, Malaysia Building Society Berhad (MBSB) pada 1984-1989 sebelum dilantik sebagai Ketua Jabatan Perkhidmatan Pengurusan Hartanah MBSB pada 1989-1990.
Antara jawatan dalam politik yang pernah disandang Ishak ialah Ketua Pemuda UMNO Bahagian Mantin (1983-1984), Bendahari Pemuda UMNO Negeri Sembilan (1984-1987), Ketua Pemuda UMNO Negeri Sembilan(1988-1990), Ketua UMNO Bahagian Seremban (1988).
Beliau meninggal dunia akibat serangan jantung di Hospital Tengku Ampuan Najihah di Kuala Pilah, pada 11.25 Selasa malam.
Jenazah Allahyarham akan dibawa ke Masjid Kariah Paroi Jaya untuk dimandi, dikafan dan disolat sebelum dibawa ke Masjid Kariah Kampong Pantai, untuk disolatkan sekali lagi serta akan disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Pantai, Seremban.
-- BERNAMA
Bernama
Wed Jul 19 2017
![Bicara ADUN Lenggeng yang sering mencuit hati akan dirindui Bicara ADUN Lenggeng yang sering mencuit hati akan dirindui](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2017-07/81500394785_IshakIsmail.jpg)
Allahyarham Ishak meninggal dunia akibat serangan jantung di Hospital Tengku Ampuan Najihah di Kuala Pilah, pada 11.25 Selasa malam.
Presiden Erdogan diberi sambutan rasmi di Perdana Putra
Presiden Turkiye Recep Tayyip Erdogan, yang dalam rangka lawatan rasmi dua hari ke Malaysia, diberi sambutan rasmi di kompleks Perdana Putra hari ini di Putrajaya.
![Keselamatan, trafik sepanjang sambutan Thaipusam di Pulau Pinang terkawal Keselamatan, trafik sepanjang sambutan Thaipusam di Pulau Pinang terkawal](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739249740_Thaipusam.jpg)
Keselamatan, trafik sepanjang sambutan Thaipusam di Pulau Pinang terkawal
Lebih 1.5 juta penganut agama Hindu dan pelancong dijangka membanjiri Pulau Pinang sempena perayaan Thaipusam hari ini.
AWANI Ringkas: Penderaan | Sambutan Thaipusam | Orang hilang
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
Trump naikkan tarif keluli dan aluminium
Presiden Donald Trump menaikkan tarif import keluli dan aluminium pada Isnin dengan membatalkan pengecualian serta kuota bebas cukai bagi pembekal utama seperti Kanada, Mexico, Brazil, dan beberapa negara lain.
Tindakan ini berpotensi meningkatkan ketegangan dalam perang perdagangan global.
Tindakan ini berpotensi meningkatkan ketegangan dalam perang perdagangan global.
Polis Israel serbu kedai buku Palestin
Polis Israel menyerbu sebuah kedai buku Palestin terkenal di Baitulmaqdis Timur dan menuduh pemiliknya menjual buku yang dikatakan menghasut keganasan.
Antara buku yang dimaksudkan adalah buku mewarna kanak-kanak berjudul "From the Jordan to the Sea".
Antara buku yang dimaksudkan adalah buku mewarna kanak-kanak berjudul "From the Jordan to the Sea".
Banyak negara gagal penuhi sasaran iklim PBB
Banyak negara pencemar utama gagal memenuhi tarikh akhir Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk mengemukakan sasaran iklim baharu.
Ia sekali gus menjejaskan usaha menangani pemanasan global ketika pengaruh politik semakin mempengaruhi dasar iklim.
Ia sekali gus menjejaskan usaha menangani pemanasan global ketika pengaruh politik semakin mempengaruhi dasar iklim.
Hujan lebat, banjir kilat landa beberapa kawasan Australia
Hujan lebat dan banjir kilat melanda beberapa bahagian Australia pada Isnin berikutan permulaan musim monsun.
![Google Maps paparkan 'Gulf of America' untuk pengguna di AS Google Maps paparkan 'Gulf of America' untuk pengguna di AS](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61739249021_AirForceOne.jpg)
Google Maps paparkan 'Gulf of America' untuk pengguna di AS
Alasan yang diberikan, ia merupakan 'amalan dalam menerapkan perubahan nama apabila ia telah dikemas kini dalam sumber rasmi kerajaan.'
Seorang maut selepas jet peribadi terhempas di Arizona
Sebuah jet peribadi dilaporkan terhempas selepas bertembung dengan sebuah lagi pesawat di landasan Lapangan Terbang Scottsdale, Arizona pada Isnin, menyebabkan sekurang-kurangnya seorang maut.
Elon Musk mahu beli Openai, CEO Sam Altman kata "No, Thank You"
Musk, yang telah lama berselisih faham dengan Ketua Pegawai Eksekutif Openai, Sam Altman telah mengemukakan beberapa aduan undang-undang terhadap syarikat itu.
![BDDA peruntuk RM60 juta perhebat transformasi Bukit Saban sebagai hab pengeluaran makanan - Uggah BDDA peruntuk RM60 juta perhebat transformasi Bukit Saban sebagai hab pengeluaran makanan - Uggah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/61733410490_AmarDounglasUggah.jpg)
BDDA peruntuk RM60 juta perhebat transformasi Bukit Saban sebagai hab pengeluaran makanan - Uggah
Agensi Pembangunan Bahagian Betong (BDDA) akan memperuntukkan sebanyak RM60 juta tahun depan untuk memperhebat usaha menjadikan kawasan DUN Bukit Saban sebagai hab pengeluaran makanan.
![DUN Sabah dijangka dibubarkan pada Ogos 2025 - Ruddy Awah DUN Sabah dijangka dibubarkan pada Ogos 2025 - Ruddy Awah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/81733406563_AhliMajlisTertingg.jpg)
DUN Sabah dijangka dibubarkan pada Ogos 2025 - Ruddy Awah
Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah dijangka dibubarkan pada Ogos 2025 bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Negeri Ke-17 (PRN17).
![Peruntukan RM60,000 ADUN pembangkang Pulau Pinang kekal bagi tahun 2025 Peruntukan RM60,000 ADUN pembangkang Pulau Pinang kekal bagi tahun 2025](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/51732271637_TBDUNPENANG.jpg)
Peruntukan RM60,000 ADUN pembangkang Pulau Pinang kekal bagi tahun 2025
Kerajaan Pulau Pinang memperuntukkan RM60,000 kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) pembangkang bagi tahun 2024, dan jumlah itu akan dikekalkan tahun 2025, kata Ketua Menteri Chow Kon Yeow.
![Rasuah ADUN: Peguam individu terlibat sebar video pernah bertemu SPRM minta perlindungan Rasuah ADUN: Peguam individu terlibat sebar video pernah bertemu SPRM minta perlindungan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/71731685663_tbAzamBaki.jpg)
Rasuah ADUN: Peguam individu terlibat sebar video pernah bertemu SPRM minta perlindungan
Peguam individu terlibat dengan penyebaran video yang didakwa berkaitan isu rasuah melibatkan seorang ADUN pernah mengadakan pertemuan dengan SPRM untuk mendapatkan perlindungan.
![Contohi tindakan Hajiji serah siasatan isu rasuah kepada SPRM - Ahmad Zahid Contohi tindakan Hajiji serah siasatan isu rasuah kepada SPRM - Ahmad Zahid](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/61731671526_TBZAHIDHAMIDI.jpg)
Contohi tindakan Hajiji serah siasatan isu rasuah kepada SPRM - Ahmad Zahid
Tindakan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk menyiasat dakwaan rasuah membabitkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sabah harus dicontohi.
![Woo Kah Leong tawar diri bertanding sebagai calon Ketua DAPSY kebangsaan Woo Kah Leong tawar diri bertanding sebagai calon Ketua DAPSY kebangsaan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/81731332697_WooKahLeong.jpg)
Woo Kah Leong tawar diri bertanding sebagai calon Ketua DAPSY kebangsaan
ADUN Pasir Bedamar Woo Kah Leong menawarkan diri untuk bertanding sebagai calon Ketua DAPSY pada pemilihan parti itu yang akan berlangsung pada 17 November ini.
![Tiada aduan dakwa ADUN bincang rasuah ratusan ribu ringgit - Azam Baki Tiada aduan dakwa ADUN bincang rasuah ratusan ribu ringgit - Azam Baki](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/71731233009_AzamBaki.jpg)
Tiada aduan dakwa ADUN bincang rasuah ratusan ribu ringgit - Azam Baki
Tiada sebarang aduan diterima berkaitan rakaman audio didakwa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang membincangkan rasuah bernilai ratusan ribu ringgit setakat ini.
![Hamzah Zainudin bertanding Timbalan Presiden Bersatu Hamzah Zainudin bertanding Timbalan Presiden Bersatu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-11/41700831391_Bersatu.jpg)
Hamzah Zainudin bertanding Timbalan Presiden Bersatu
Setiausaha Agung Bersatu Datuk Seri Hamzah Zainudin, disahkan bertanding jawatan Timbalan Presiden Bersatu dalam pemilihan parti yang dijadualkan berlangsung pada Oktober ini.
![Penduduk Kampung Kerinting mohon jambatan gantung rentas Sungai Ketil dinaik taraf Penduduk Kampung Kerinting mohon jambatan gantung rentas Sungai Ketil dinaik taraf](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/51726746105_TBJAMBATAN.jpg)
Penduduk Kampung Kerinting mohon jambatan gantung rentas Sungai Ketil dinaik taraf
Lebih 1,000 penduduk Kampung Kerinting memohon agar jambatan gantung yang digunakan untuk menyeberangi Sungai Ketil dibaik pulih dengan segera.
![PRN17 Sabah: Pas beri autonomi pada pimpinan parti tempatan PRN17 Sabah: Pas beri autonomi pada pimpinan parti tempatan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/51726093655_TuanIbrahimTuanMa.jpg)
PRN17 Sabah: Pas beri autonomi pada pimpinan parti tempatan
Tuan Ibrahim berkata, ia berikutan landskap politik yang berbeza berbanding di Semenanjung Malaysia.