IPOH: "Kalau dia (warga Thailand) nak datang balik (ke Malaysia), dia kena bawa tomyam saja, jangan pula dia bawa dengan COVID-COVID sekali, bawa tomyam sudah."
Demikian rayuan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad berhubung pengumuman pembukaan sepenuhnya sempadan negara tanpa keperluan kuarantin wajib, seawal 1 Mac depan.
Katanya lagi, ditambah dengan kes COVID-19 yang menunjukkan aliran meningkat, pihaknya berharap supaya prosedur operasi standard (SOP) dipantau dengan teliti.
"Perak ni sempadan kita dengan Thailand sahaja di Pengkalan Hulu. Dan itu adalah cadangan dan keputusan oleh Majlis Pemulihan Negara (MPN).
"Kita pun tiada halangan bab itu sebab ia dikatakan sebahagian daripada kaedah dan cara untuk memulihkan ekonomi.
"Tetapi saya tengok tadi 17 ribu lebih kes. Kita tak tahu dari Thailand ini berapa banyak pula," katanya ketika mengulas berhubung persediaan kerajaan negeri mengenai pembukaan semula sempadan negara.
Beliau berkata demikian selepas merasmikan Majlis Pelancaran Pelan Perancangan Strategik MBI, Ipoh Bandar Rendah Karbon dan Walkable City 2030, di sini pada Rabu.
Hadir sama, Datuk Bandar Ipoh, Datuk Rumaizi Baharin.
Dalam pada itu, beliau berkata pembukaan semula sempadan itu sekurang-kurangnya dapat membangunkan kembali ekonomi negara.
"Sekarang ni kita dapat rungutan ramai kedai masak tomyam tak buka-buka lagi, dua tahun dah... itu contoh.
"Jadi bila mereka (warga Thailand) ni balik (semula ke sini) ada la pertumbuhan ekonomi kepada Perak. Tapi kontra macam saya kata tadi.
"Kalau nak buka sempadan, dia punya SOP must very very tight (betul-betul ketat) dan dipatuhi kerana nanti yang jadi mangsa ialah rakyat Malaysia, khususnya Perak," tegasnya.
Semalam, media melaporkan Majlis Pemulihan Negara (MPN) bersetuju dengan cadangan supaya Malaysia membuka sepenuhnya sempadan negara tanpa keperluan kuarantin wajib, seawal 1 Mac depan.
BACA: COVID-19: MPN syor sempadan negara dibuka sepenuhnya 1 Mac ini
Pengerusi MPN, Tan Sri Muhyiddin Yassin bagaimanapun menegaskan, pembukaan sempadan kepada semua negara itu perlu dilaksanakan secara terancang dan berdasarkan penilaian risiko semasa.
Aida Aziz
Wed Feb 09 2022
![Buka sempadan negara: 'Bawa tomyam, bukan COVID-19' - Pesan Saarani kepada warga Thailand Buka sempadan negara: 'Bawa tomyam, bukan COVID-19' - Pesan Saarani kepada warga Thailand](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-12/41639213352_SaaraniMenteriBes.jpg)
Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad berkata jika sempadan negara hendak dibuka, prosedur operasi standard (SOP) yang dilaksanakan mestilah betul-betul ketat. - Gambar fail
#AWANIRingkas 13 Februari 2025 | 9 AM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 pagi, 13 Februari 2025
1️⃣ 48,000 murid Tahun 1 kini pandai membaca
2️⃣ Kerjasama Malaysia-Turkiye
3️⃣ Perang di Ukraine makin hampir berakhir?
#awaniringkas
1️⃣ 48,000 murid Tahun 1 kini pandai membaca
2️⃣ Kerjasama Malaysia-Turkiye
3️⃣ Perang di Ukraine makin hampir berakhir?
#awaniringkas
AWANI Pagi: Cipta Kirana: Kelestarian seni reka teknologi barang kemas
Diskusi 8.30 pagi Khamis bersama Prof Madya Dr. Hanif Khairi, Pensyarah Kanan Kolej Pengajian Seni Kreatif, UiTM dan Muhammad Saiful Hazim Mohamad Affandi, pelajar tahun akhir Kolej Pengajian Seni Kreatif, UiTM membincangkan mengenai Cipta Kirana iaitu sebuah pameran seni yang menampilkan keunikan dan kehalusan reka bentuk barang kemas serta produk logam anjuran Jabatan Seni Reka Teknologi Barang Kemas, Kolej Pengajian Seni Kreatif, UiTM Shah Alam, Selangor.
AWANI Pagi: Berita tumpuan & menarik di astroawani.com [13 Februari 2025]
Fokus AWANI Pagi bersama Geegee Ahmad & Nursyazwani Saiful Sham
1. Cuaca panas, kering landa utara Semenanjung, Pahang dan Kelantan hingga Mei
2. Pendedahan mengenai Op Sky oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM
3. Sabtu terakhir September diisytihar Hari Cuci Malaysia
1. Cuaca panas, kering landa utara Semenanjung, Pahang dan Kelantan hingga Mei
2. Pendedahan mengenai Op Sky oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM
3. Sabtu terakhir September diisytihar Hari Cuci Malaysia
Smart Cities: Making Malaysian Cities Among the World's Most Liveable
Discover key strategies to transform Malaysian cities into global benchmarks for liveability, from smart infrastructure to sustainable urban planning with Director of Research at Rahim & Co International Sdn Bhd, Sr Sulaiman Saheh.
Unjuran KDNK 2024: Menilai realiti ekonomi vs jangkaan
Malaysia dijangka mencatat pertumbuhan ekonomi 5.1 peratus pada 2024, jauh lebih tinggi berbanding 3.6 peratus pada tahun sebelumnya. Tetapi sejauh mana angka ini mencerminkan realiti sebenar rakyat? Adakah pemulihan ekonomi ini benar-benar dirasai atau sekadar statistik? Diskusi lanjut bersama Felo Bersekutu Kanan, Institut Dasar Ekonomi dan Kewangan (ECOFI), Universiti Utara Malaysia, Prof. Madya Dr. Irwan Shah Zainal Abidin.
![Bekas bos Google bimbang AI akan digunakan oleh pengganas Bekas bos Google bimbang AI akan digunakan oleh pengganas](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71739412628_EricSchmidt.jpg)
Bekas bos Google bimbang AI akan digunakan oleh pengganas
Korea Utara, Iran atau bahkan Rusia boleh menggunakan teknologi AI untuk mencipta senjata biologi, kata Eric Schmidt.
![Indeks DXY suram, ringgit dibuka mengukuh berbanding dolar AS Indeks DXY suram, ringgit dibuka mengukuh berbanding dolar AS](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/41735562009_ringgitduit.jpg)
Indeks DXY suram, ringgit dibuka mengukuh berbanding dolar AS
Pada 8 pagi ini, ringgit mengukuh ke paras 4.4675/4745 berbanding dolar AS daripada 4.4680/4725 pada akhir urus niaga semalam.
Perhalus kelulusan projek ICT kerajaan melalui pendekatan EA - PM
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu semua kementerian serta agensi yang terlibat untuk memperhalus kelulusan projek teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) kerajaan melalui pendekatan enterprise architecture (EA) secara holistik.
![Ancaman siber: Ungkapan ‘usah cakap dengan orang asing’ tidak lagi relevan? Ancaman siber: Ungkapan ‘usah cakap dengan orang asing’ tidak lagi relevan?](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-11/51637831663_kanakporno.jpg)
Ancaman siber: Ungkapan ‘usah cakap dengan orang asing’ tidak lagi relevan?
Kesedaran mengenai keselamatan siber perlu dipupuk sejak di peringkat sekolah rendah dan menengah bagi memastikan generasi muda lebih peka terhadap ancaman dunia digital.
Pemuliharaan Tapir: Pusat pemuliharaan kedua di Negeri Sembilan menjelang 2027
Sebanyak 112 Tapir Malaya terkorban akibat kemalangan jalan raya di jalan persekutuan, jalan negeri dan lebuh raya.
![Malaysia sampaikan hasrat supaya Mesir buka sempadan - Speaker Dewan Rakyat Malaysia sampaikan hasrat supaya Mesir buka sempadan - Speaker Dewan Rakyat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-04/81712829598_TBAnwarIbrahim.jpg)
Malaysia sampaikan hasrat supaya Mesir buka sempadan - Speaker Dewan Rakyat
Hasrat itu telah disampaikan kepada Duta Besar Mesir ke Malaysia Ragai Tawfik Said Nasr yang hadir pada majlis rumah terbuka Aidilfitri Yang Dipertua Dewan Rakyat.
![Pakistan buka semua lintasan sempadan utama dengan Afghanistan Pakistan buka semua lintasan sempadan utama dengan Afghanistan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-02/61676973097_PAKISTAN.jpg)
Pakistan buka semua lintasan sempadan utama dengan Afghanistan
Pakistan membuka semula lintasan sempadan utama dengan negara jiran Afghanistan kepada semua jenis lalu lintas pada Sabtu.
![COVID-19: China akan analisis sampel daripada pelawat luar negara untuk kenal pasti varian COVID-19: China akan analisis sampel daripada pelawat luar negara untuk kenal pasti varian](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-01/61672556470_CHINA.jpg)
COVID-19: China akan analisis sampel daripada pelawat luar negara untuk kenal pasti varian
China yang membuka sempadannya pada Ahad selepas tiga tahun sekatan akibat COVID-19 akan menganalisis sampel daripada penumpang luar negara yang positif koronavirus untuk menentukan varian.
![Hong Kong rancang umum rancangan buka sempadan dengan Tanah Besar China Hong Kong rancang umum rancangan buka sempadan dengan Tanah Besar China](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-02/71645607382_TBHONGKONGGENERIC.jpg)
Hong Kong rancang umum rancangan buka sempadan dengan Tanah Besar China
Pihak berkuasa menyasarkan untuk membuka semula semua pintu masuk antara kedua-dua pihak secara beransur-ansur, teratur dan menyeluruh.
![Thailand wajar buka sempadan bersamanya dengan Myanmar mudahkan bantuan kemanusiaan Thailand wajar buka sempadan bersamanya dengan Myanmar mudahkan bantuan kemanusiaan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-05/71651768275_TBThaiSoldier.jpg)
Thailand wajar buka sempadan bersamanya dengan Myanmar mudahkan bantuan kemanusiaan
Malaysia dan Indonesia selaku anggota pengasas ASEAN perlu menerajui usaha untuk meminta Thailand membuka sempadannya dengan Myanmar bagi memudahkan usaha bantuan kemanusiaan dilaksanakan.
![Buka sempadan: Padang Besar lengang, hanya 8 individu masuk ke Thailand Buka sempadan: Padang Besar lengang, hanya 8 individu masuk ke Thailand](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-05/51651729553_TBTHAILAND.jpg)
Buka sempadan: Padang Besar lengang, hanya 8 individu masuk ke Thailand
Keadaan itu tidak ubah seperti apa yang berlaku di Bukit Kayu Hitam, Kedah dan Wang Kelian, Perlis, 1 April lalu.
![Seramai 204,927 pelawat Singapura masuki negara sejak 1 April - Nancy Seramai 204,927 pelawat Singapura masuki negara sejak 1 April - Nancy](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-04/71650974311_Tambakjohorsingap.jpg)
Seramai 204,927 pelawat Singapura masuki negara sejak 1 April - Nancy
Trend peningkatan itu memberi sinar harapan meyakinkan bahawa sektor pelancongan negara dalam landasan pemulihan positif.
![Pembukaan sempadan negara: Peniaga kuih raya tidak menang tangan Pembukaan sempadan negara: Peniaga kuih raya tidak menang tangan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-04/81650347424_TBKUIHRAYA.jpg)
Pembukaan sempadan negara: Peniaga kuih raya tidak menang tangan
Walaupun terdapat permintaan tinggi daripada pelanggan, ada yang berdepan masalah pengeluaran produk kerana kekurangan tenaga pekerja.
![Sarawak dipilih destinasi lawatan pelancong sempena MATTA Fair 2022 Sarawak dipilih destinasi lawatan pelancong sempena MATTA Fair 2022](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-04/51649405776_bandarrayaKuching.jpg)
Sarawak dipilih destinasi lawatan pelancong sempena MATTA Fair 2022
Penyertaan Sarawak dalam pameran pelancongan pengguna terbesar negara itu, adalah tepat pada masanya susulan pembukaan semula sempadan negara.
![Tiga stesen minyak disiasat benarkan kenderaan asing isi RON95 - KPDNHEP Tiga stesen minyak disiasat benarkan kenderaan asing isi RON95 - KPDNHEP](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-11/41635935636_petrolpump.jpg)
Tiga stesen minyak disiasat benarkan kenderaan asing isi RON95 - KPDNHEP
KPDNHEP menerima tujuh aduan berkaitan dakwaan itu setakat ini.