Seorang anggota Parlimen hari ini mencadangkan agar pelajar yang mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) diberi diskaun untuk memohon lesen motosikal.
Datuk Irmohizam Ibrahim (BN-Kuala Selangor) berkata diskaun sehingga 50 peratus boleh diberi kepada pelajar cemerlang bagi membantu mereka terutama yang kurang berkemampuan mengambil lesen untuk membawa motosikal ke sekolah.
"Walaupun telah ditetapkan harga siling kos mendapatkan lesen motosikal, tetapi didapati ramai pelajar yang menggunakan motosikal ke sekolah tidak mempunyai lesen kerana faktor ketidakmampuan keluarga.
"Jika diskaun ini diberi, ia akan membantu mereka mendapatkan lesen di samping menggalakkan mereka cemerlang dalam pelajaran," katanya ketika membahaskan Rang Undang-undang Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2016 pada persidangan Dewan Rakyat di sini.
Sementara itu, Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Ab Aziz Kaprawi ketika menggulung perbahasan RUU tersebut berkata kementerian melalui Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengurangkan kos pengambilan lesen motosikal B2 melalui program MyLesen.
Katanya melalui program ini pemohon hanya perlu membayar RM299 untuk memiliki lesen motosikal dan sejak dilancarkan pada September tahun lalu, sebanyak 63,000 pemohon berjaya didaftarkan dengan 50 peratus telah berjaya mendapatkan lesen.
"Kita juga alu-alukan mana-mana pihak melaksanakan CSR (tanggungjawab sosial korporat) memberi diskaun 50 peratus kepada pelajar cemerlang untuk mengambil lesen B2 ini," katanya.
RUU ini antara lain bertujuan meminda Akta Pengangkutan Jalan 1987 bagi mengukuhkan kuasa penguatkuasaan di bawah Akta 333 dengan memperluaskan kuasa warden lalu lintas sedia ada yang diberi kepada Datuk Bandar, pegawai atau orang dalam perkhidmatan Majlis Bandaraya dan Perbadanan Putrajaya kepada pihak berkuasa tempatan khususnya kepada Majlis Perbandaran.
Ia juga bertujuan menambah baik pelaksanaan dan keberkesanan sistem pemberian mata untuk mencegah pelakuan kesalahan lalu lintas tertentu dan untuk memastikan bahawa sesesorang yang melakukan kesalahan lalu lintas tidak menjadi pesalah berulang.
RUU itu kemudian dilulus tanpa sebarang pindaan.
Persidangan dewan ditangguhkan dan dijadual bersidang semula pada 17 Okt depan.
Bernama
Thu May 26 2016

IRMOHIZAM: Didapati ramai pelajar yang menggunakan motosikal ke sekolah tidak mempunyai lesen kerana faktor ketidakmampuan keluarga. -Gambar fail

KDN dalam fasa teliti 73 kesalahan dalam SOSMA - Saifuddin Nasution
Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang meneliti 73 kesalahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) bagi tujuan semakan semula.
10 Berita Pilihan - (4 Mac 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Rakaman percakapan Ismail Sabri ditangguh - Azam Baki
Penangguhan tersebut dibuat susulan masalah kesihatan Ahli Parlimen Bera itu.
AWANI Tonight: Japan’s worst wildfire in decades continues to burn
Thousands were evacuated as Japan battles its biggest wildfire in decades. The blaze, which broke out on February 26 due to dry air, continues to spread as firefighters struggle to contain it.
AWANI Tonight: Excessive EPF withdrawals only punish contributors later - PM
Excessive early EPF withdrawals will leave contributors financially vulnerable upon retirement, and exceptions can only be given under special circumstances, says PM Datuk Seri Anwar Ibrahim.
AWANI Tonight 4 March 2025
#AWANITonight with @Hafiz_Marzukhi
1. Astro Audio apologises, 3 Pagi ERA trio suspended
2. Excessive early EPF withdrawals can leave contributors financially vulnerable later, says PM
#AWANIEnglish #AWANINews
1. Astro Audio apologises, 3 Pagi ERA trio suspended
2. Excessive early EPF withdrawals can leave contributors financially vulnerable later, says PM
#AWANIEnglish #AWANINews
Majlis Media Malaysia mampu selesai aduan di luar mahkamah, berdasarkan kod etika - Penganalisis
Jurucakap Gerakan Media Merdeka (Geramm), Radzi Razak berkata penubuhan Majlis Media Malaysia akan membolehkan sebarang aduan yang dibuat terhadap organisasi media diselesaikan tanpa melibatkan prosiding mahkamah. Lanjutan itu, Perunding Media, Dr. G. Manimaran berkata Majlis berkenaan perlu segera menerbitkan parameter dan kod etika yang jelas sebagai panduan kepada organisasi media di Malaysia. #AgendaAWANI
Majlis Media Malaysia perlu baiki persepsi, menangi penerimaan industri - Penganalisis
Perunding Media, Dr. G. Manimaran berkata tugas besar Majlis Media Malaysia adalah untuk membaiki segala persepsi negatif terhadap industri media. Manakala, bagi Jurucakap Gerakan Media Merdeka (Geramm), Radzi Razak, Majlis ini perlu bekerja keras bagi memastikan ia diterima baik oleh pemain-pemain industri. #AgendaAWANI
Persepsi SPRM hanya tangkap ‘bilis’ mesti ditangani dengan keupayaan siasatan canggih - Penganalisis
Presiden Pertubuhan Ikram Malaysia, Badlishah Sham Baharin berkata persepsi negatif terhadap SPRM yang hanya menyasarkan pesalah kecil berbanding pesalah berprofil tinggi adalah berasaskan statistik pendakwaan yang rendah terhadap ahli politik. Oleh itu, Penganalisis Rasuah, Noor Mohamad Shakil Hameed mahu SPRM diberikan peruntukan lebih banyak dengan kemudahan siasatan canggih. #AgendaAWANI
SPRM perlu bebas pengaruh kerajaan, letakkan di bawah Parlimen - Penganalisis
Presiden Pertubuhan Ikram Malaysia, Badlishah Sham Baharin berkata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mesti bebas daripada pengaruh badan eksekutif dalam menjalankan siasatan, dengan diletakkan di bawah parlimen. Namun, Penganalisis Rasuah, Noor Mohamad Shakil Hameed menganggap campur tangan kerajaan kini sudah tidak ada dan siasatan SPRM kini adalah lebih proaktif dan agresif. #AgendaAWANI

Irmohizam terima Anugerah Alumni Tersohor UPNM
Datuk Seri Irmohizam Ibrahim PSSTLDM, baru-baru ini dianugerahkan Anugerah Alumni Tersohor Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

Pemilu 2024: Hari bersejarah buat WTCKL - Irmohizam
Pemilihan WTCKL sebagai lokasi undi awal bagi Pemilu dan Pilpres Indonesia disifatkan sebagai hari paling bersejarah sejak penubuhannya.

Irmohizam terima anugerah CEO Champion (SME)
Datuk Seri Irmohizam Ibrahim, telah dianugerahkan dengan satu anugerah berprestij iaitu CEO Champion (SME) sempena Life at WorkAwards (LAWA) 2023.

Irmohizam dilantik Pro-Canselor UGM
Irmohizam merupakan Pro-Canselor 1 termuda yang pernah dilantik oleh UGM.

WTCKL jalin kerjasama dengan WTC Xiamen - Irmohizam
Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) bersama Pusat Dagangan Dunia Xiamen hari ini.

Irmohizam terima pengiktirafan BrandLeadership Award
Beliau diiktiraf atas usaha memperjuangkan ekonomi acara perniagaan di peringkat domestik dan antarabangsa.

Irmohizam rangkul dua anugerah pengiktirafan industri MACEOS
Beliau berharap semua pihak dapat bekerjasama menganjurkan acara antarabangsa yang lebih menarik di Malaysia.

WTCKL pusat konvensyen dunia pertama guna teknologi hijau
Bangunan itu kini dipasang dengan sistem panel solar di atas bumbungnya berkapasiti 501 kilowatt peak.

Pameran Affordable Art di WTCKL, pamer lebih 300 karya pelukis tempatan
Orang ramai dijemput memeriahkan pameran Affordable Art Exhibition yang sedang berlangsung di World Trade Centre (WTC) Kuala Lumpur.

Malaysia berupaya jadi 'gergasi' industri MICE dunia - Irmohizam
Lebih banyak organisasi antarabangsa boleh dilibatkan dalam menjadikan Malaysia sebagai hab mesyuarat, insentif, persidangan dan pameran (MICE) lebih selamat.