PUTRAJAYA:Kadar nilai kebolehjangkitan (Rt) di Malaysia bagi pandemik COVID-19 dijangka berada pada tahap 0.95 hingga 1.05 dalam tempoh dua minggu lagi berbanding 0.96 yang dicatatkan hari ini.
Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata untuk tempoh itu juga, jumlah kes harian yang dijangka dicatatkan ialah kira-kira 845 hingga 1,700 jika tiada peningkatan dari segi kadar jangkitan.
"Kita akan pantau dalam tempoh dua minggu ini untuk melihat perkembangan kes harian. Kalau kes lebih kurang sebagaimana yang kita jangkakan, kita boleh hidupkan ekonomi kita, tapi kalau kes bertambah kita akan fikir dan gunakan strategi yang lain.
"Kebimbangan kita adalah kalau Rt meningkat kepada 1.5, jangkaan kes harian adalah lebih kurang 6,500 manakala jika Rt meningkat kepada 2.2 seperti permulaan gelombang ketiga, mungkin kes akan mencecah lima angka," katanya pada sidang media perkembangan COVID-19 di sini hari ini.
Beliau berkata walaupun kerajaan memberikan kelonggaran untuk merentas negeri dan daerah, semua pihak dinasihatkan agar tidak terdedah dengan kes positif bagi mengelak dijangkiti virus itu dengan mengamalkan syor yang telah diberikan Kementerian Kesihatan (KKM).
BACA: COVID-19: 959 kes baharu, lima lagi kes kematian dicatat
Dr Noor Hisham berkata KKM telah mengenal pasti Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) di beberapa negeri seperti di kawasan Lembah Klang, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang sebagai persediaan menghadapi pertambahan kes positif daripada Kategori 1 dan 2 iaitu pesakit COVID-19 yang tidak bergejala dan bergejala ringan berikutan perluasan saringan ke atas pekerja khususnya pekerja asing di kilang serta tapak binaan.
"Sekiranya ada pertambahan kes positif di kategori 1 dan 2, kita akan tempatkan di PKRC manakala kategori 3, 4, dan 5 pula kita percaya hospital-hospital kita masih boleh menampung jumlah pesakit," katanya.
Mengulas laporan sebuah akhbar baru-baru ini yang mendakwa vaksin dari China tidak berkesan untuk merawat COVID-19, beliau berkata perkara itu adalah tidak benar.
Dr Noor Hisham berkata ini kerana China adalah antara negara yang berpengalaman mengeluarkan vaksin termasuk bagi merawat penyakit berjangkit sebelum ini seperti Influenza, Polio dan Hepatitis A.
Katanya perbezaan vaksin yang dikeluarkan kali ini menyaksikan ia perlu menjalani beberapa tahap ujian klinikal bagi mengenal pasti keberkesanan dan kesan sampingan.
Beliau berkata sehingga kini, terdapat 12 vaksin yang sedang dikaji dan telah melalui beberapa ujian klinikal.
"Kita masih memantau vaksin tersebut dan kita masih menunggu kalau ada penyerahan kepada KKM dan kita akan lihat kepada keberkesanan dan kesan sampingan vaksin tersebut," katanya.
--BERNAMA
Bernama
Wed Dec 09 2020

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata untuk tempoh itu juga, jumlah kes harian yang dijangka dicatatkan ialah kira-kira 845 hingga 1,700 jika tiada peningkatan dari segi kadar jangkitan. - Gambar fail
15,764.9 metrik tan sisa e-waste disita - Nik Nazmi
Menteri Sumber Asli dan Kelestarian Alam, Nik Nazmi berkata 15,764.9 metrik tan sisa e-waste disita dianggarkan bernilai RM55 juta melibatkan 47 premis melalui Op Hazard di seluruh negara dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia dan Jabatan Alam Sekitar. #AWANInews

Apple perkenal MacBook Air dengan cip M4
Komputer riba ini dilengkapi kamera 12MP Center Stage dan memori bermula dari 16GB RAM.

Pasaran hartanah 2024: 4 faktor di sebalik rekod tertinggi dalam 10 tahun
Pasaran hartanah Malaysia mencatat pencapaian luar biasa pada tahun 2024 dengan jumlah transaksi tertinggi dalam sedekad dan nilai keseluruhan melebihi RM200 bilion buat pertama kali.

Pekerja penyelenggaraan direman tiga hari berhubung penemuan peluru
Permohonan reman itu dibenarkan bagi membolehkan pihak polis menjalankan siasatan mengikut Seksyen 8(a) Akta Senjata 1960.

Op Hazard: NRES periksa 47 premis, sita 15,764.9 tan metrik sisa elektrik, elektronik
Pemeriksaan mendapati bahawa 30 premis beroperasi secara haram dan tujuh premis merupakan premis barang lusuh.

Digg bakal kembali! Diambil alih oleh pengasas asal bersama pengasas Reddit
Digg baharu bertujuan untuk mewujudkan komuniti yang lebih sihat dan dijangka dilancarkan dalam beberapa minggu lagi.

Kematian pegawai perbendaharaan: Kes diklasifikasikan semula jika ada keterangan perlakuan jenayah - Polis
Menurut Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Rusdi Mohd Isa, kes itu setakat ini masih diklasifikasikan sebagai mati mengejut (SDR).

Trump tangguh tarif automobil dari Kanada, Mexico selama sebulan
Ia atas permintaan ketua Ford, General Motors dan Stellantis bagi memastikan syarikat terbabit "tidak berada dalam kedudukan yang merugikan."

'Saya pulang ke rumah, menangis selepas kalah'
Bekas pemain kebangsaan Itali itu menjelaskan suasana ketika dia pulang ke rumah dalam keadaan kecewa susulan tewas.

Peter Anthony dipenjara: KDM bermesyuarat minggu ini
Wetrom mengakui penyokong dan pemimpin parti kecewa dengan keputusan tersebut namun bertekad untuk lebih bersemangat meneruskan perjuangan.

Penurunan nilai R-Naught tidak beri indikasi jangkitan kes akan menurun - Pakar Kesihatan Awam
Meskipun nilai R-Naught yang dicatatkan ketika ini memberi sedikit kelegaan kepada petugas barisan hadapan dan masyarakat di negara ini.