KUALA LUMPUR:Kementerian Sumber Manusia (KSM) mengarahkan Jabatan Tenaga Kerja (JTK) Semenanjung Malaysia untuk menyiasat dan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana majikan dalam sektor pembinaan yang gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) penyediaan penginapan membabitkan pekerja warga asing.
Menterinya, Datuk Seri M. Saravanan berkata, perkara itu termaktud dalam Akta Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja 1990 (Akta 446) yang memperuntukkan denda sebanyak RM50,000 bagi setiap kesalahan.
"Kementerian sentiasa mengambil serius perkara ini dan telah mengarahkan jabatan berkaitan untuk melakukan siasatan dan mengenakan tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang gagal mematuhi arahan ditetapkan.
"Kita juga telah meminta JTK untuk membuat lawatan khususnya di kawasan tapak bina yang merupakan lokasi penularan jangkitan COVID-19 kebelakangan ini.
"Selain itu, kita juga telah beri ingatan kepada kontraktor pembinaan untuk mengambil pendekatan sepatutnya dengan mematuhi SOP Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Akta 446," katanya kepada Astro AWANI di Parlimen pada Selasa.
Semalam, Kluster Teratai merekodkan sebanyak 1,064 kes jangkitan COVID-19 membabitkan pekerja warga asing di kawasan kilang di Meru, Klang, Selangor.
Ditanya mengenai usaha Lembaga Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) yang mewajibkan semua pekerja warga asing melakukan ujian saringan COVID-19, beliau berkata, perkara sama akan dilakukan membabitkan majikan dibawah KSM.
"Kami bersetuju untuk mewajibkan semua pekerja sektor pembinaan untuk membuat saringan ujian COVID-19 di mana pendekatan sama diambil iaitu mereka yang mencarum Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) akan ditanggung kerajaan.
"Bagi mereka yang tidak mencarum, kos perlu ditanggung majikan masing-masing.
"Walau bagaimanapun, dengan mengambil kira faktor penularan jangkitan dalam sektor pembinaan, kita akan minta Perkeso untuk membawa pasukan kesihatan ke dalam sektor pembinaan dan bukan ke makmal bagi mengelakkan jangkitan berlaku," jelas beliau.
Fauzi Suhaimi
Tue Nov 24 2020
![COVID-19: KSM arah JTK siasat, ambil tindakan majikan gagal patuh Akta 446 COVID-19: KSM arah JTK siasat, ambil tindakan majikan gagal patuh Akta 446](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2020-07/61595326221_TBAlienjpg.jpg)
Saravanan berkata, perkara itu termaktud dalam Akta 446 yang memperuntukkan denda RM50,000 bagi setiap kesalahan. - Astro AWANI / Ridauddin Daud
![Elon Musk pimpin tawaran untuk beli syarikat induk ChatGPT bernilai hampir AS$100 bilion Elon Musk pimpin tawaran untuk beli syarikat induk ChatGPT bernilai hampir AS$100 bilion](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739236340_SamAltman.jpg)
Elon Musk pimpin tawaran untuk beli syarikat induk ChatGPT bernilai hampir AS$100 bilion
Reaksi Sam Altman kepada Musk: "Tidak, terima kasih. Tapi kami sudi beli Twitter dengan harga AS$9.74 bilion jika anda mahu."
![PLUS dijangka mulakan ujian sistem tol tanpa palang menjelang April PLUS dijangka mulakan ujian sistem tol tanpa palang menjelang April](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739236309_PLUS.jpg)
PLUS dijangka mulakan ujian sistem tol tanpa palang menjelang April
Melalui laporan TheEdge, PLUS dikatakan ingin memulakan ujian rintis untuk sistem tol tanpa palang mereka tersendiri menjelang April.
![Kanak-kanak lemas mandi di kolam renang dewasa Kanak-kanak lemas mandi di kolam renang dewasa](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/61731393622_garisanpolis.jpg)
Kanak-kanak lemas mandi di kolam renang dewasa
Polis terima laporan Hospital Sultan Idris Shah pada 2.40 petang, selepas seorang kanak-kanak dihantar dalam keadaan tidak sedarkan diri.
![Agensi PBB bangkitkan kebimbangan berhubung penemuan kubur besar di Libya Agensi PBB bangkitkan kebimbangan berhubung penemuan kubur besar di Libya](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71739233803_massgrave.jpg)
Agensi PBB bangkitkan kebimbangan berhubung penemuan kubur besar di Libya
IOM berkata, 19 mayat, sebahagiannya dengan kesan tembakan ditemui di Jikharra, kira-kira 440 kilometer tenggara Benghazi.
![Pemandu lori maut kemalangan di WCE Pemandu lori maut kemalangan di WCE](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61739233661_kemalangan.jpg)
Pemandu lori maut kemalangan di WCE
Pemandu lori kontena itu maut selepas kenderaan yang dipandunya terbabas sendiri dalam satu kemalangan pada awal pagi.
![Dua kedai makan, sebuah kedai runcit terbakar Dua kedai makan, sebuah kedai runcit terbakar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61739231725_KedaiRuncitTerbakar.jpg)
Dua kedai makan, sebuah kedai runcit terbakar
JBPM Selangor menerima panggilan berkaitan insiden itu pada jam 11 malam.
![Lawatan PM Anwar ke Batu Caves bukti kerajaan perkukuhkan perpaduan Lawatan PM Anwar ke Batu Caves bukti kerajaan perkukuhkan perpaduan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61738922827_AnwarIbrahim.jpg)
Lawatan PM Anwar ke Batu Caves bukti kerajaan perkukuhkan perpaduan
Kunjungan itu juga mencerminkan penghormatan Anwar terhadap tradisi agama dan budaya sekali gus menangkis dakwaan mengena pengabaian kaum India.
Harga kopi di NY lonjak 6% akibat 'panic buying'
Harga kopi hadapan di Bursa ICE New York melonjak lebih 6% pada Isnin, mencatat rekod tertinggi baharu melebihi $4.30 (RM19.87) per paun.
Amerika Syarikat larang transgender sertai tentera
Tentera Amerika Syarikat kini melarang individu transgender daripada menyertai pasukan tentera serta menghentikan semua prosedur peralihan jantina bagi anggota yang sedang berkhidmat.
PBB bimbang keadaan tebusan Israel dan tahanan Palestin
Pejabat Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyatakan kebimbangan terhadap keadaan tebusan Israel serta tahanan Palestin yang dilepaskan sebagai sebahagian daripada perjanjian gencatan senjata Gaza.
![Konflik selatan Thailand: Pasukan rundingan damai baharu akan ditubuhkan Konflik selatan Thailand: Pasukan rundingan damai baharu akan ditubuhkan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/51738200874_tbMALAYSIATHAILAND.jpg)
Konflik selatan Thailand: Pasukan rundingan damai baharu akan ditubuhkan
Sebuah pasukan rundingan damai kerajaan baharu akan ditubuhkan bagi menangani konflik yang berterusan di selatan Thailand.
![Di Kelantan hanya tiga pintu sempadan diwartakan yang dibenarkan untuk rakyat lintas sempadan - MKN Di Kelantan hanya tiga pintu sempadan diwartakan yang dibenarkan untuk rakyat lintas sempadan - MKN](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/51732430822_HamzahIshak.jpg)
Di Kelantan hanya tiga pintu sempadan diwartakan yang dibenarkan untuk rakyat lintas sempadan - MKN
Mulai 1 Dis ini sesiapa sahaja yang menggunakan laluan haram Sungai Golok-Rantau Panjang untuk melintasi sempadan negara akan ditahan.
![Jepun adakan mesyuarat Majlis Keselamatan berikutan pelancaran peluru berpandu Korea Utara Jepun adakan mesyuarat Majlis Keselamatan berikutan pelancaran peluru berpandu Korea Utara](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/61730344081_ShigeruIshiba.jpg)
Jepun adakan mesyuarat Majlis Keselamatan berikutan pelancaran peluru berpandu Korea Utara
Shigeru Ishiba mengumumkan mesyuarat Majlis Keselamatan Negara berikutan pelancaran peluru berpandu balistik oleh Korea Utara.
![Malaysia, Korea Selatan adakan rundingan dua hala Malaysia, Korea Selatan adakan rundingan dua hala](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-06/41719578796_MalaysiaKorea.jpg)
Malaysia, Korea Selatan adakan rundingan dua hala
Malaysia dan Korea Selatan mengadakan Mesyuarat Rundingan Dua Hala ke-9 Korea-Malaysia di Putrajaya pada Rabu (26 Jun), menurut Kedutaan Korea Selatan di Kuala Lumpur pada Jumaat.
![Cuaca panas di Kedah boleh cecah 40 darjah Celsius hari ini Cuaca panas di Kedah boleh cecah 40 darjah Celsius hari ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-02/81709088687_TBcuacapanasjpg.jpg)
Cuaca panas di Kedah boleh cecah 40 darjah Celsius hari ini
Daerah yang dikesan dilanda titik panas adalah Pokok Sena, Kubang Pasu, Padang Terap, Sik, Baling, Pendang, Kota Star dan Langkawi.
![MKN pantau ancaman keganasan termasuk di media sosial MKN pantau ancaman keganasan termasuk di media sosial](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-11/41700208968_TBRAJANUSHIRWANZ.jpg)
MKN pantau ancaman keganasan termasuk di media sosial
Majlis Keselamatan Negara (MKN) sentiasa memantau secara menyeluruh ancaman keganasan di pelbagai medium termasuk di media sosial.
![2,580 aset KKR siap sedia hadapi impak perubahan monsun 2,580 aset KKR siap sedia hadapi impak perubahan monsun](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-09/61695120178_AlexanderNantaLing.jpg)
2,580 aset KKR siap sedia hadapi impak perubahan monsun
Sebanyak 2,580 aset KKR dan agensinya, JKR dan LLM telah dipersiapkan bagi menghadapi impak peralihan Monsun Barat Daya kepada fasa Monsun Timur Laut (MTL).
![Nushirwan dilantik Ketua Pengarah Keselamatan Negara baharu Nushirwan dilantik Ketua Pengarah Keselamatan Negara baharu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-05/81685439760_TBnushirwan.jpg)
Nushirwan dilantik Ketua Pengarah Keselamatan Negara baharu
Datuk Raja Nushirwan Zainal Abidin dilantik sebagai Ketua Pengarah Keselamatan Negara berkuat kuasa hari ini, demikian umum Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali.
![MKN pergiat program CBSM di Kedah atasi ancaman keselamatan negara MKN pergiat program CBSM di Kedah atasi ancaman keselamatan negara](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-05/61683540307_TBZawawiZakaria.jpg)
MKN pergiat program CBSM di Kedah atasi ancaman keselamatan negara
MKN Kedah akan mempergiat Program CBSM di negeri ini bagi menggalakkan penglibatan orang ramai dalam menyalurkan sebarang bentuk maklumat berkaitan ancaman kepada keselamatan negara.
![Kerajaan peruntuk RM59.7 juta pembelian, penambahbaikan aset APM Kerajaan peruntuk RM59.7 juta pembelian, penambahbaikan aset APM](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-03/41679242847_WilsonUgakKumbong.jpg)
Kerajaan peruntuk RM59.7 juta pembelian, penambahbaikan aset APM
Datuk Wilson Ugak Kumbong berkata, peruntukan itu disalurkan secara berfasa bagi tempoh hingga Julai tahun depan.