KUALA LUMPUR: Kerajaan harus memberi perhatian terhadap mendigitalkan sistem pendidikan negara dan bersedia untuk memberikan peruntukan besar dalam Belanjawan 2024 kepada sektor pendidikan.
Begitupun, Setiausaha Kluster Pendidikan dan Pembangunan Modal Insan, Majlis Profesor Negara, Dr Anuar Ahmad berkata, bukan tugas mudah untuk mendigitalkan semuanya.
Namun, tegasnya, ia perlu dilakukan dengan baik bagi merapatkan jurang pendidikan antara pelajar bandar dan luar bandar.
Beliau turut memberi peringatan, jika pendigitalan gagal diuruskan sebaik mungkin, jurang pendidikan dan pencapaian pelajar bandar dan luar bandar akan semakin melebar.
“Hari ini gaya pembelajaran itu telah didigitalkan. Kita seperti sekarang, cuba kurangkan kertas, mengurangkan bahan-bahan yang akan menyebabkan lebih banyak kitar semula.
“Kita tak mahu lagi sebegitu. Kita mahu sistem pendidikan benar-benar digital. Pelajar tidak lagi membawa buku yang berat dalam bilik darjah. Mereka hanya menggunakan peranti digital.
“Kita juga mahu guru mengajar dengan teknik disepadukan dengan pendigitalan. Semua perkara ini memerlukan peruntukan besar.
“Ini kerana, infra kepada digital, yang pentingnya ialah akses kepada internet laju. Dan ini perlu dilakukan dengan kadar segera,” katanya.
Anuar berkata demikian dalam program Agenda AWANI pada Selasa.
Dalam pada itu, beliau juga berharap Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) diberi tumpuan khusus dalam Belanjawan 2024.
Menurutnya, TVET perlu diangkat sebagai aliran perdana dalam sistem pendidikan negara, bukan lagi menjadi pilihan kedua.
Tambah Anuar, anak-anak yang pintar perlu melihat TVET sebagai pilihan utama, tidak hanya tertumpu untuk masuk ke sekolah berasrama penuh.
Tegasnya, TVET sekarang bukan seperti dua dekad lepas kerana yang terkini, lebih banyak berkaitan teknologi semasa.
“Kita misalnya, kekurangan pakar dalam bidang pertanian. Kita kekurangan pakar dalam teknologi perikanan, penternakan dan sebagainya.
“Mengapa negara lain, penternakan itu dilakukan dalam sebuah bangunan besar, tidak memerlukan tanah yang begitu besar untuk menjalankan pertanian?
“Kerana mereka mempunyai teknologi pertanian yang dilaksanakan oleh sumber tenaga manusia dalam aliran seperti TVET.
“Jadi, pada saya, TVET akan menjadi satu agenda besar untuk sistem pendidikan negara,” katanya.
Anuar berkata, negara seperti Korea Selatan dan Jerman melihat TVET mampu memajukan negara dan tidak hanya berharap kepada sumber manusia yang lahir daripada pendidikan berorientasikan akademik.
Ridauddin Daud
Wed Sep 27 2023
Anwar berkata, jika pendigitalan gagal diuruskan sebaik mungkin, jurang pendidikan dan pencapaian pelajar bandar dan luar bandar akan semakin melebar. - Gambar fail
AWANI Ringkas: Pemulihan aset 1MDB
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
SPRM reman ketua balai bomba di Perlis berhubung tuntutan palsu
Seorang ketua balai bomba di Perlis direman enam hari bermula hari ini untuk membantu siasatan kes mengemukakan tuntutan palsu.
Pemilik Manchester United disaman New Zealand Rugby
All Blacks menuduh gergasi petrokimia itu enggan membayar ansuran bagi perjanjian enam tahun dan cuba 'berhenti tiga tahun lebih awal'.
Video tular: Disyaki pukul anak, pekerja kantin direman bantu siasatan
Perintah reman bermula hari ini terhadap wanita berumur 37 tahun itu dibenarkan Majistret Mahkamah Kangar Ana Rozana Mohd Nor.
Herry mahu lihat 'sisi baharu' Aaron-Wooi Yik di All England
Herry mengakui perubahan itu tidak boleh berlaku sekelip mata, memandangkan beliau memerlukan masa untuk melakukan transformasi.
Sambutan Thaipusam: Kes strok haba dilapor, petugas kesihatan nasihat minum air secukupnya
Terdapat beberapa kes strok haba serta sesak nafas dilaporkan ketika lebih 20,000 penganut Hindu serta pelancong luar hadir ke sambutan Thaipusam di Kuil Sri Subramaniar Swamy, Batu Caves.
Indeks Persepsi Rasuah 2024: Malaysia kekal di kedudukan ke-57
Malaysia kekal di kedudukan ke-57 dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) bagi tahun 2024, dengan skor 50 mata.
Pembunuhan oleh Israel, sekatan bantuan ancam gencatan senjata di Gaza
Seorang pegawai Palestin memberi amaran pada Isnin bahawa perjanjian gencatan senjata di Gaza serta pertukaran tahanan berisiko terjejas, lapor Anadolu Ajansi.
Muhammad Haikal intai pulih, kembali beraksi di All England
Muhammad Haikal disisihkan sejak bulan lepas susulan kecederaan koyak otot di bahagian pinggul kanan.
Hong Kong bantah tarif Amerika Syarikat, akan bawa ke WTO
Hong Kong akan mengemukakan aduan kepada Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) mengenai tarif terbaru yang dikenakan oleh Amerika Syarikat, menurut Ketua Setiausaha Eric Chan pada Selasa.
Beliau menyatakan bahawa tindakan Amerika Syarikat jelas bertentangan dengan peraturan WTO dan mengabaikan status Hong Kong sebagai wilayah kastam yang berasingan.
Beliau menyatakan bahawa tindakan Amerika Syarikat jelas bertentangan dengan peraturan WTO dan mengabaikan status Hong Kong sebagai wilayah kastam yang berasingan.
Peranan ibu bapa, guru penting dalam pendidikan STEM
Apabila pelajar memahami prospek pekerjaan dalam bidang ini, mereka lebih bersedia memilih aliran STEM di tingkatan empat dan lima.
Gaji guru di Syria RM60 sebulan: Krisis pendidikan yang membimbangkan
Sektor pendidikan di Syria, terutamanya di Aleppo, menghadapi cabaran besar untuk dibangunkan semula.
British Council boleh 'lenyap' dalam sedekad tanpa bantuan kewangan
British Council terdapat di 100 negara di seluruh dunia tetapi kini terpaksa mempertimbang untuk menutup operasi di 30 hingga 40 negara.
Syarat ujian asas fardu ain akan diperluas ke institusi MARA yang lain - TPM Zahid
Ujian asas fardu ain sebagai syarat wajib memasuki institusi TVET GiatMARA, akan diperluas ke institusi pendidikan MARA yang lain.
Persiapkan graduan dengan format realiti dunia - Pengerusi Eksekutif QI Group
Vijay berkata, format silibus pendidikan di universiti tidak boleh bergantung kepada format dan pendekatan yang ketinggalan zaman.
Ibu tiga kali buat laporan polis, dakwa anak dipukul guru
Seorang ibu membuat tiga laporan polis mendakwa anaknya dipukul guru sehingga menyebabkan kecederaan fizikal pada badan, tapak tangan dan kepala.
China umum pelan bina 'negara pendidikan kukuh' menjelang 2035
China berhasrat untuk mewujudkan sistem pendidikan berkualiti tinggi dengan tahap aksesibiliti dan kualiti "antara yang terbaik di dunia."
Anwar jumpa Keir Starmer, penyelesaian isu Palestin antara perbincangan
Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan mesyuarat dua hala bersama Perdana Menteri United Kingdom (UK), Keir Stammer yang berlangsung hari ini sebagai pertemuan yang baik.
Pembaharuan adalah penting untuk bina ekonomi lebih berdaya tahan - Ahli ekonomi
Pembaharuan adalah langkah penting untuk mengubah Malaysia menjadi ekonomi yang lebih berdaya tahan dan bertenaga yang mampu menyesuaikan diri dengan cabaran domestik dan global.
ASEAN harus perkukuhkan amalan kemampanan untuk penuhi visi Komuniti ASEAN 2045 - Setiausaha Agung
ASEAN harus memperkukuhkan kepimpinan globalnya dalam amalan kemampanan untuk memenuhi agenda Wawasan Komuniti ASEAN 2045 yang dijangka akan dimuktamadkan semasa pengerusi ASEAN Malaysia tahun ini.