KUALA LUMPUR:Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan berlaku jangkitan COVID-19 melibatkan petugas kesihatan di Unit Rawatan Rapi, Hospital Queen Elizabeth II (HQE II), Kota Kinabalu.
Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata saringan telah dilakukan dan mendapati dua petugas kesihatan disahkan positif virus tersebut.
Bagaimanapun katanya, perkhidmatan di ICU HQE II masih berjalan seperti biasa, namun terpaksa mengurangkan jumlah pesakit daripada lapan kepada enam pesakit.
"Pihak kami masih lagi menyiasat sama ada virus tersebut telah merebak atau menjangkiti dalam komuniti serta di hospital," katanya pada sidang media di sini hari ini.
Beliau turut mengesahkan kesemua pesakit di dalam ICU bebas COVID-19.
Jelasnya, sejak wabak tersebut mula menular di negara ini, sejumlah 198 petugas kesihatan di Sabah telah dijangkiti.
"Secara keseluruhannya, sejak permulaan wabak COVID-19 sehingga 9 September 2020, 579 orang kakitangan kesihatan dan perubatan KKM dari pelbagai kategori skim perkhidmatan telah dijangkiti COVID-19.
"Pun begitu khusus untuk negeri Sabah, bagi tempoh yang sama, 198 orang kakitangan KKM telah dijangkiti COVID-19 di mana dalam bulan Oktober sahaja telah mencatat jumlah paling tinggi setakat ini iaitu 85 orang, berbanding bulan September iaitu 66 orang," katanya.
BACA: COVID-19: 374 kes baharu, tiga korban dilaporkan hari ini
Pihaknya akan sentiasa memastikan semua petugas kesihatan mematuhi segala protokol pengendalian kes dengan patuh bagi mengelak jangkitan berlaku dalam kalangan petugas kesihatan.
Harits Asyraf Hasnan
Sat Oct 10 2020
![Operasi ICU Hospital Queen Elizabeth II seperti biasa, dua petugas positif Operasi ICU Hospital Queen Elizabeth II seperti biasa, dua petugas positif](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2020-10/71602166359_swabsample.jpg)
KKM mengesahkan berlaku jangkitan COVID-19 melibatkan petugas kesihatan di Unit Rawatan Rapi, Hospital Queen Elizabeth II, Kota Kinabalu. - Gambar fail
![Wanita didenda RM5,000 miliki MyKad individu lain Wanita didenda RM5,000 miliki MyKad individu lain](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81739357245_HennyMohamedNajib.jpg)
Wanita didenda RM5,000 miliki MyKad individu lain
Seorang wanita didenda RM5,000 selepas mengaku bersalah di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas pertuduhan memiliki kad pengenalan atau MyKad individu lain dalam satu operasi minggu lepas.
AWANI Ringkas: Kes bunuh Altantuya Shaariibuu
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
![Pengaturcara Indonesia, Malaysia digesa bangunkan platform seumpama DeepSeek gaya Nusantara Pengaturcara Indonesia, Malaysia digesa bangunkan platform seumpama DeepSeek gaya Nusantara](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739364907_ArifHavasOegroseno.jpg)
Pengaturcara Indonesia, Malaysia digesa bangunkan platform seumpama DeepSeek gaya Nusantara
"Jika China boleh melakukannya, kita juga seharusnya mampu kerana ia adalah sumber terbuka."
![Johor sasar 1,245 stesen pengecas EV menjelang 2030 Johor sasar 1,245 stesen pengecas EV menjelang 2030](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-08/71722506966_TBEV.jpg)
Johor sasar 1,245 stesen pengecas EV menjelang 2030
Setiap kawasan komersial baharu perlu mempunyai peratusan tempat letak kereta yang dipasang dengan stesen pengecas EV.
![Import minyak sawit India pada Januari terendah dalam tempoh 13 tahun Import minyak sawit India pada Januari terendah dalam tempoh 13 tahun](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-08/51724400042_TBladangsawit.jpg)
Import minyak sawit India pada Januari terendah dalam tempoh 13 tahun
Menurut data Persatuan Pengekstrak Pelarut India pada Rabu, import minyak sawit India berjumlah 275,000 tan pada bulan lepas.
#AWANIRingkas 12 Februari 2025 | 9 PM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 malam, 12 Februari 2025
1️⃣ Kes bunuh Altantuya Shaariibuu
2️⃣ Sektor penerbangan
3️⃣ Indeks Persepsi Rasuah
#awaniringkas
1️⃣ Kes bunuh Altantuya Shaariibuu
2️⃣ Sektor penerbangan
3️⃣ Indeks Persepsi Rasuah
#awaniringkas
Agenda AWANI: Gencatan senjata: Mampu bertahan tanpa sabotaj
Apa jadi jika perjanjian gencatan senjata antara Hamas-Israel gagal dipatuhi dan apa pula nasib rakyat Palestin ketika harapan dunia mahu bantu Gaza dibina semula? Diskusi 8.30 malam.
Bantuan ke Gaza: Misi ketujuh ke Gaza dari Singapura berlepas hari ini
Sejak bermulanya konflik pada Oktober 2023, Singapura telah menghantar bantuan kemanusiaan untuk Gaza bernilai lebih S$19 juta (AS$14 juta).
Sanggup mati enggan serah bumi Gaza
Penduduk Gaza dengan tegas menolak rancangan Donald Trump untuk menempatkan semula mereka di luar wilayah itu.
Mereka berikrar untuk kekal di tanah air walaupun berdepan kemusnahan akibat serangan Israel.
Mereka berikrar untuk kekal di tanah air walaupun berdepan kemusnahan akibat serangan Israel.
Sapura, Aselsan jalin kerjasama strategik majukan teknologi Komunikasi dan C2 Malaysia
Sapura Secured Technologies (Sapura) dan syarikat berpangkalan di Turkiye, Aselsan A.S. (Aselsan) telah mewujudkan kerjasama strategik untuk memajukan keupayaan teknologi komunikasi dan kawalan & arahan (C2) Malaysia di bawah program dua hala Malaysia-Turkiye.
Sapura dalam satu kenyataan media berkata, kerjasama penting itu dijangka memacu inovasi teknologi dan kerjasama ekonomi dalam sektor pertahanan dan keselamatan awam.
Sapura dalam satu kenyataan media berkata, kerjasama penting itu dijangka memacu inovasi teknologi dan kerjasama ekonomi dalam sektor pertahanan dan keselamatan awam.
![Set generator tambahan diguna atasi gangguan elektrik Hospital Queen Elizabeth Set generator tambahan diguna atasi gangguan elektrik Hospital Queen Elizabeth](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-04/51650384781_TBhospital.jpg)
Set generator tambahan diguna atasi gangguan elektrik Hospital Queen Elizabeth
Dua set generator digunakan bagi menampung keperluan bekalan semasa gangguan elektrik di Hospital Queen Elizabeth (HQE), Kota Kinabalu, hari ini.
![Lelaki meninggal dunia depan restoran Lelaki meninggal dunia depan restoran](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-09/41631999457_meninggal.jpg)
Lelaki meninggal dunia depan restoran
Kejadian jam 8.45 pagi itu disedari pekerja restoran berkenaan selepas melihat lelaki itu rebah sebelum menghubungi talian kecemasan 999 untuk mendapatkan bantuan.
![Tanah Runtuh: Lima bangunan berisiko di Hospital Queen Elizabeth dikosongkan Tanah Runtuh: Lima bangunan berisiko di Hospital Queen Elizabeth dikosongkan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-09/51630799619_TBKHAIRYJAMALUDDIN.jpg)
Tanah Runtuh: Lima bangunan berisiko di Hospital Queen Elizabeth dikosongkan
Lima bangunan itu terletak di Kompleks C hospital iaitu Stor Ubat dan Consumable, Wad Perubatan Kronik, Wad Rehab, Klinik Tibi dan Sleep Lab.
![Suri rumah kes indeks kluster baharu COVID-19 di Sabah Suri rumah kes indeks kluster baharu COVID-19 di Sabah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2020-02/81581600429_Covid.jpg)
Suri rumah kes indeks kluster baharu COVID-19 di Sabah
Seorang suri rumah dikesan menjadi kes indeks dalam kluster baharu yang direkodkan di Sabah pada Ahad.
![Jeffrey Kitingan disahkan positif COVID-19 Jeffrey Kitingan disahkan positif COVID-19](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-01/41609767805_Jeffrey.jpg)
Jeffrey Kitingan disahkan positif COVID-19
Timbalan Ketua Menteri Sabah II Datuk Dr Jeffrey Kitingan disahkan positif COVID-19.
![COVID-19: Kluster Matambai dikesan, Kluster Jeram diisytihar tamat COVID-19: Kluster Matambai dikesan, Kluster Jeram diisytihar tamat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2020-10/41603539653_NoorHisham.jpg)
COVID-19: Kluster Matambai dikesan, Kluster Jeram diisytihar tamat
Kementerian Kesihatan Malaysia telah mengesan satu lagi kluster baharu dikenali sebagai Kluster Matambai yang dikesan mellibatkan daerah Kota Kinabalu, Sabah.
![COVID-19 di Sabah: Tiada petugas kesihatan dikuarantin, katil mencukupi - Dr Christina COVID-19 di Sabah: Tiada petugas kesihatan dikuarantin, katil mencukupi - Dr Christina](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2020-10/51604041912_kenyataanmediaJKN.jpg)
COVID-19 di Sabah: Tiada petugas kesihatan dikuarantin, katil mencukupi - Dr Christina
Petugas kesihatan yang dihantar dari semenanjung hanya menjalani orientasi selama satu hari dan bukan kuarantin.
![Coretan buat Dr Tachdijan Coretan buat Dr Tachdijan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2020-07/81594636852_ParapetugasKemente.jpg)
Coretan buat Dr Tachdijan
Kerahsiaan pesakit adalah menjadi keutamaan bagi profession Perubatan, dan KKM sentiasa menekankan perkara ini.
![Anak ADUN Sulabayan positif COVID-19, Jaujan dan Manis Muka negatif Anak ADUN Sulabayan positif COVID-19, Jaujan dan Manis Muka negatif](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2020-10/81602389586_mashup.jpg)
Anak ADUN Sulabayan positif COVID-19, Jaujan dan Manis Muka negatif
Salah seorang anak kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sulabayan, Datuk Jaujan Sambakong dilaporkan positif COVID-19.
![Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2020-09/71600182007_BTP.jpg)
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita tempatan yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini, 10 Oktober 2020.