Kuantiti perdagangan tinggi dan pemulihan pelaburan akan membantu meningkatkan ekonomi negara tahun depan dengan keluaran dalam negara kasar (KDNK) dijangka berkembang 5.3 peratus daripada anggaran 5.8 peratus tahun ini, kata seorang pakar ekonomi.
Pakar Ekonomi Kanan Maybank Kim Eng Research Pte Ltd Chua Hak Bin berkata pertumbuhan perdagangan dan pemulihan pelaburan akan membantu merangsang ekonomi, mendapat manfaat daripada kekukuhan ringgit yang dijangka mengukuh kepada 4.02 berbanding dolar AS pada akhir tahun depan.
Beliau berkata peningkatan harga minyak juga akan membantu kedudukan fiskal Malaysia dan meningkatkan akaun semasa.
"Dari segi sejarahnya, pelaburan mempercepatkan kemajuan eksport, kerana terdapat banyak projek prasarana yang akan dibangunkan seperti projek Laluan Kereta Api Pantai Timur. Saya rasa ia kemungkinan akan mengekalkan pertumbuhan. Ringgit secara sejarahnya dikaitkan dengan pertumbuhan eksport.
"Saya rasa terdapat faktor yang memihak kepada ringgit dalam tempoh satu atau dua tahun akan datang," katanya selepas sesi panel mengenai "Prospek Ekonomi 2018 - Global, Serantau dan Apakah Peluang yang Menanti bagi Malaysia" di sini, pada Rabu.
Chua berkata kekukuhan ringgit juga akan membantu mengukuhkan kuasa beli kerana ia akan mengurangkan inflasi import.
"Keseluruhannya ia faktor penambah kerana apabila anda pergi ke pasar raya, terdapat banyak barang diimport. Ia (harga) sudah tentunya meningkat sedikit berbanding tiga hingga empat tahun lepas," katanya.
Mengulas mengenai langkah kerajaan membekukan pembangunan hartanah mewah, Chua berkata daripada berbuat demikian kerajaan boleh mengambil langkah lain seperti menerusi nisbah pinjaman berbanding nilai berbeza untuk mengukuhkan kewangan bagi menangani isu tersebut.
Kerajaan telah membekukan kelulusan bagi pembangunan hartanah mewah bermula 1 Nov bagi mengawal lebihan bekalan agar tidak menjejaskan ekonomi.
Gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Muhammad Ibrahim berkata ketidakseimbangan penawaran dan permintaan dalam pasaran hartanah telah meningkat sejak 2015 dengan memberi contoh hartanah kediaman tidak terjual yang tinggi dalam tempoh sedekad dengan majoritinya dalam kategori berharga RM250,000 ke atas.
-- BERNAMA
Bernama
Wed Nov 22 2017
Kekukuhan ringgit juga akan membantu mengukuhkan kuasa beli kerana ia akan mengurangkan inflasi import. - Gambar hiasan
[TERKINI] Kemalangan pesawat helikopter di Bentong
MHS Aviation mengesahkan bahawa insiden berlaku kira-kira 10:30 pagi hari ini di tapak pendaratan helikopter ii, Bentong, melibatkan sebuah pesawat yang dipajak.
Beego terkejut isteri fail cerai, dakwa tidak terima notis peguam
Menurut Beego dia tidak mengetahui mengenai sebutan pertama kes perceraian bersama isteri.
Perkembangan nahas helikopter di Jalan Lama KL-Bentong setakat jam 1 petang
Bersama Amirul Aiman wartawan Astro AWANI membincangkan tentang nahas helicopter di Jalan Lama KL-Bentong.
Kepentingan 7 Februari dalam e-Invois: Apa yang perniagaan perlu tahu?
Pengarah Eksekutif, TraTax, Thenesh Kannaa, berkongsi kepentingan tarikh ini termasuk perbezaan antara e-invois biasa dan e-invois konsolidasi.
Pegawai SPRM ditempatkan sebagai Ketua Unit Integriti di semua kementerian - Azam Baki
Pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan dilantik sebagai Ketua Unit Integriti (KUI) di semua kementerian, kata Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki.
Lelaki ditahan miliki senjata buatan sendiri
Seorang lelaki ditahan kerana memiliki lastik menyerupai senapang dan panah hasil serbuan di sebuah rumah di Ipoh.
Penerima SARA akan menerima bantuan tanpa tunai secara automatik
Penerima SARA akan menerima bantuan tanpa tunai secara automatik dan dikreditkan ke dalam MyKad, baki yang tidak dibelanjakan akan di bawa ke bulan hadapan dan akan tamat tempoh pada 31 Disember 2025.
Semakan kelayakan kendiri boleh dibuat di portal STR dan SARA. Hebahan juga melalui surat makluman, khidmat pesanan ringkas (SMS) dan aplikasi WhatsApp kepada penerima yang layak.
Semakan kelayakan kendiri boleh dibuat di portal STR dan SARA. Hebahan juga melalui surat makluman, khidmat pesanan ringkas (SMS) dan aplikasi WhatsApp kepada penerima yang layak.
5.4 juta terima Sumbangan Asas Rahmah (SARA) mulai April 2025
5.4 juta penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) akan menerima Sumbangan Asas Rahmah (SARA) mulai April 2025.
Sebanyak 700 ribu penerima SARA dan 4.7 juta penerima STR bagi kategori isi rumah akan menerima RM100 sebulan. Manakala golongan warga emas tiada pasangan akan menerima sumbangan tambahan sebanyak RM50 sebulan.
Penerima SARA boleh membeli barangan asas menggunakan MyKad di kedai runcit yang berdaftar sebanyak 1,600 buah di seluruh negara.
Sebanyak 700 ribu penerima SARA dan 4.7 juta penerima STR bagi kategori isi rumah akan menerima RM100 sebulan. Manakala golongan warga emas tiada pasangan akan menerima sumbangan tambahan sebanyak RM50 sebulan.
Penerima SARA boleh membeli barangan asas menggunakan MyKad di kedai runcit yang berdaftar sebanyak 1,600 buah di seluruh negara.
SARA akan dikredit ke dalam Mykad bagi bulan Januari hingga Mac
Menteri Kewangan 2, Amir Hamzah berkata, bantuan Sumbangan Asas Rahmah (SARA) sebanyak RM100 akan dikreditkan ke dalam Mykad pengguna bagi bulan Januari hingga Mac.
Mulai April 2025 kadar bantuan ini akan ditingkatkan sehingga RM200 sebulan.
Mulai April 2025 kadar bantuan ini akan ditingkatkan sehingga RM200 sebulan.
Kerajaan eratkan hubungan perdagangan dengan Amerika Syarikat
Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Malaysia, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata, kerajaan berusaha untuk mengeratkan hubungan perdagangan dan pelaburan dengan AS supaya tidak dikenakan kenaikan kadar tarif seperti China, Kanada dan Mexico.
Malaysia mengambil pendekatan dengan tidak memihak dalam menangani perang dagang antara AS dengan negara lain. Malaysia juga kekal sebagai rakan dagang yang boleh dipercayai oleh semua rakan dagang.
Malaysia mengambil pendekatan dengan tidak memihak dalam menangani perang dagang antara AS dengan negara lain. Malaysia juga kekal sebagai rakan dagang yang boleh dipercayai oleh semua rakan dagang.
Ringgit dijangka cecah 4.11 berbanding dolar AS menjelang akhir 2023 - Kenanga
Kenanga Research mengunjurkan ringgit diniagakan pada paras 4.11 berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) menjelang akhir tahun ini daripada paras lebih 4.40 pada masa ini.
Harga minyak merosot ekoran kebimbangan ke atas permintaan
Penanda aras antarabangsa minyak mentah Brent didagangkan pada AS$82.16 setong pada 09.24 pagi waktu tempatan.
Ringgit secara relatif stabil berbanding mata wang rakan dagang utama - BNM
Ringgit secara relatif kekal stabil jika dibandingkan dengan mata wang rakan dagang utama Malaysia.
Ringgit dibuka tinggi berbanding dolar AS pagi ini
Pada pukul 9.07 pagi, mata wang tempatan meningkat kepada 4.0400/0450 berbanding dolar AS daripada 4.0405/0445 ketika ditutup pada urus niaga Khamis.
Ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS
Ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS hari ini sejajar dengan prestasi mata wang negara Asia sedang pesat membangun susulan peningkatan harga minyak mentah dan penurunan mata wang AS.
Ringgit mungkin cecah paras psikologi 4.0 minggu hadapan
Ringgit mungkin menguji paras psikologi 4.00 berbanding dolar AS pada minggu hadapan.
Ringgit meningkat semula berbanding dolar AS pada pembukaan
Mata wang tempatan diniagakan tinggi 120 mata asas (bps) kepada 4.0430/0480 berbanding dolar AS.
Ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS
Ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS hari ini mendapat rangsangan daripada peningkatan harga minyak mentah dan kelemahan dolar AS.
Ringgit mengukuh pada dagangan pertama 2021
Pada 6 petang Isnin, Ringgit meningkat kepada 4.0040/4.0090 berbanding Dolar Amerika.
Ringgit dibuka tinggi berbanding dolar AS
Ringgit dibuka tinggi berbanding dolar AS hari ini yang menunjukkan bukti kukuh bahawa ia memberikan panduan kepada prestasi untuk tahun ini.