KUALA LUMPUR: Kepimpinan wanita yang banyak berorientasikan empati sering dilihat lemah oleh sesetengah pihak.
Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar berkata, salah faham ini memerlukan kerjasama dan sokongan dalam kalangan wanita sendiri bagi membolehkan mereka menjalankan tanggungjawab sebagai pemimpin yang baik.
Kata Nurul Izzah, ada pihak terlupa sikap empati inilah yang membentuk keperibadian dan personaliti kepimpinan yang lebih baik dan dekat dengan rakyat.
"Dalam politik jarang sekali kita beri kredit kepimpinan dengan sifat empati. Kita sebagai wakil rakyat, kita nak faham rakyat yang kita wakili, tetapi yang berlaku ialah, pimpinan politik terutama lelaki, terbukti memiliki elemen narcissism tinggi berbanding wanita, tetapi ia tak dibincangkan.
"Yang sering dibincangkan ialah keprihatinan wanita yang dianggap sikap yang lemah, elemen toksik, alpha diberi penekanan berlebihan.
"Kalau kita faham yang landskap itu akan sentiasa tidak adil kepada wanita, maka wanita yang perlu lebih ke depan untuk berempati terhadap satu sama lain.
"Madeline Albright pernah cakap 'there's a special hell for women who don't support other women', ini penting untuk kita faham.
"Dalam landskap wanita, tidak kisah yang muda, pertengahan umur, semua ada pengalaman masing-masing dan mereka akan terkesan dengan ketidakadilan ini," katanya dalam forum secara maya bertajuk 'Reimagining Female Political Representation in Malaysia' semalam.
Kata Nurul Izzah, sepanjang bergelar ahli politik wanita semenjak lebih 20 tahun lalu, yang menjadi kekuatannya adalah kesedaran bahawa perjuangannya adalah untuk sesuatu yang bukan bersifat peribadi, jauh sekali untuk kepentingan sendiri.
"Ini berkaitan dengan apa yang kita wakili, apakah idealisme yang dipegang, dan saya harus tekankan, ia tak mudah.
"Kita nampak gambar, dalam poster, ahli politik masa menang pilihan raya. Tetapi yang di sebaliknya kita tak nampak - masa nak tubuhkan parti, masa duit dah tak ada, sokongan tinggal lima orang sahaja yang nak dengar ceramah kita, tiada masa untuk kawan-kawan.
"Ini memerlukan kekuatan dalaman, psikologi, mental intelektual dan fizikal juga bagi membantu mengetengahkan mesej, seterusnya ubah landskap untuk dunia yang lebih baik di masa akan datang," ujarnya.
Tambahnya lagi, sebagai wanita, keyakinan terhadap nilai diri sendiri juga perlu diperkukuhkan kerana ia merupakan syarat utama sebelum seseorang pemimpin layak diangkat mewakili rakyat.
"Bukan nak kata anda perlu rasa hebat, tetapi merasakan yang anda berada di situ kerana anda ambil berat, anda mahu membela nasib rakyat dan memperjuangkan isu-isu berkaitan," katanya lagi.
Madiha Abdullah
Sat Nov 27 2021

Nurul Izzah berkata, sesetengah pihak terlupa bahawa sikap empati membentuk keperibadian dan personaliti kepimpinan yang lebih baik dan dekat dengan rakyat. - Gambar fail

Doktor berkelakuan tidak senonoh ditahan semula susulan laporan polis ketiga
Tempoh tahanan reman lelaki berusia 43 tahun itu tamat hari ini, namun suspek ditahan semula susulan laporan polis ketiga dibuat terhadapnya Jumaat lepas.

Keputusan representasi Najib gugur tuduhan kes dana SRC RM27 juta diketahui 6 Mei
Peguam Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, akan menyerahkan surat tambahan kepada Jabatan Peguam Negara (AGC) untuk mendapatkan maklum balas mengenai representasi tersebut.

KKM tidak bercadang perluas pelaksanaan pemanjangan waktu operasi klinik kesihatan
Berdasarkan pelaksanaan EH di beberapa klinik terpilih ketika ini, didapati langkah itu tidak banyak menyelesaikan masalah kesesakan terutama di zon hijau.
Malaysia bakal punyai syarikat penerbangan baharu, Ascend Airways
Malaysia bakal menyaksikan kemunculan syarikat penerbangan baharu, Ascend Airways Malaysia, yang dijangka memulakan operasi menjelang akhir 2025 dengan enam pesawat Boeing.
[TERKINI] Gaji parlimen RM40,000 tak kan boleh miskin
Perdana Menteri menyifatkan pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Seri Muhyiddin Yassin sebagai hero jalanan yang hanta pandai mencetuskan sesuatu isu.

Sekolah di China mula perkenal mata pelajaran kecerdasan buatan tahun ini
China akan memperkenalkan mata pelajaran AI di sekolah mulai September untuk menjadi peneraju teknologi.

'Ada pendedahan nanti' - Along Cham mahu sahkan lafaz cerai taklik, Afreena enggan tangguh
Along enggan mengulas lanjut mengenai pelanggaran taklik untuk tidak membuka aib rumah tangga, sementara Afreena berharap proses berjalan lancar tanpa penangguhan.
AWANI Ringkas: Kerjasama Institusi Pondok
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

'Saya dah tunggu setahun untuk keputusan ini' - Sarah Yasmine tuntut RM875,000 daripada Aliff Aziz
Sarah juga memberi tempoh tujuh hari kepada Aliff untuk melunaskan jumlah yang diminta atau bersedia menghadapi tindakan lanjut.
Tangan wanita melecur 'power bank' meletup dalam MRT
Alat pengecas telefon bimbit atau 'power bank' meletup sebelum terbakar dalam Transit Aliran Massa (MRT) di Singapura hingga menyebabkan tangan seorang wanita melecur.

D'Tandoor, MAHAR umum kerjasama jangka panjang usaha kemanusiaan Gaza
Kerjasama itu bertujuan meringankan penderitaan rakyat Gaza dengan menyediakan bantuan makanan, ubat-ubatan dan keperluan asas.

Kerangka Ekonomi Madani: Masih banyak penambahbaikan perlu dilakukan - Polity
Masih banyak penambahbaikan yang digariskan dalam kerangka Ekonomi Madani termasuk usaha bantuan asas rakyat serta meningkatkan kekayaan dan kesejahteraan negara perlu dilakukan.

Pastikan DUN Mahkota dapat wakil rakyat mampu berkhidmat - Nurul Izzah
Parti Keadilan Rakyat (PKR) mahu memastikan pengundi di Dewan Undangan Negeri (DUN) Mahkota mendapat seorang wakil rakyat yang mampu memberikan perkhidmatan terbaik kepada mereka.

PRK Sungai Bakap: PKR ambil kekalahan PH sebagai tekad bermuhasabah diri
PKR menyahut keputusan PRK Sungai Bakap malam tadi sebagai tekad untuk bermuhasabah diri.

Menteri China, Liu Jianchao bertemu pegawai kanan PKR diketuai Nurul Izzah
Malaysia sangat mementingkan hubungan dengan China dan pencapaian luar biasa China dalam pembangunan ekonomi dan sosial amat mengagumkan.

Selepas 25 tahun, pastikan PKR kekal relevan dalam setiap generasi - Naib Presiden
PKR kini berdepan cabaran memastikan parti itu sentiasa relevan dalam setiap generasi khususnya golongan muda.

Program Setahun Bersama Kerajaan MADANI perkenalkan Kerajaan Perpaduan kepada rakyat
Program Setahun Bersama Kerajaan MADANI adalah titik tolak penting untuk memperkenal Kerajaan Perpaduan dan semua jentera agensi kerajaan untuk dikenali sebaiknya oleh rakyat.

Kekal kemenangan pada PRU akan datang, agenda dapat terus dilaksana - Nurul Izzah
Katanya, kemenangan itu harus bermula dengan Pilihan Raya Negeri Sabah yang dijangka diadakan tahun depan.

'Peratus keluar mengundi PRN rendah boleh dielak jika disekali dengan PRU15'
Nurul Izzah mengakui hakikat Pas telah berjaya menusuk kalbu anak-anak muda.

Nepostisme: Prinsip PM terhakis selepas tidur sebantal dengan UMNO dan BN? - Wan Saiful
Amalan nepotisme pernah ditentang Anwar Ibrahim dan rakan-rakan sekutunya dalam Pakatan Harapan sebelum ini.