Kerajaan Kelantan memohon rakyatnya menukar selera ke beras tempatan dan mengakui tidak mampu untuk memenuhi kehendak rakyatnya yang mendambakan beras dari Thailand sebagai makanan ruji harian.
Timbalan Menteri Besar Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, rakyat Kelantan harus belajar menyesuaikan diri dengan keadaan semasa yang menyaksikan beras dari seberang sempadan semakin sukar diperolehi.
"Kerajaan Thailand pun sudah menutup sempadannya, jadi isu nak makan beras Thai ini itu di luar kemampuan kerajaan (negeri).
"Tetapi, saya rasa elok sesuaikan diri kita dengan suasana. Kena belajarlah. Dalam keadaan begini, nak buat macamana, itu masalah orang menjual, bukan kerajaan," tegasnya.
Tinjauan Astro AWANI baru-baru ini mendapati harga beras seludup dari Thailand sudah mencecah sehingga RM48 untuk setiap pek 10 kilogram, naik RM16 daripada biasa.
Peniaga juga mengakui bekalan beras seludup dari seberang ini tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan rakyat Kelantan.
Muhafandi Muhamad
Thu Apr 02 2020
Mohd Amar berkata, rakyat Kelantan harus belajar menyesuaikan diri dengan keadaan semasa yang menyaksikan beras dari seberang sempadan semakin sukar diperolehi. - Gambar fail
Mesir tegas Gaza dibina semula tanpa pengusiran rakyatnya
Mesir mendedahkan ia mempunyai visi untuk pembinaan semula Gaza tanpa memindahkan rakyat Palestin dari wilayah mereka.
AWANI Pagi: Berita tumpuan & menarik di astroawani.com [3 Februari 2025]
Fokus AWANI Pagi Bersama Geegee Ahmad & Nursyazwani Saiful Sham
Mesyuarat pertama penggal keempat Parlimen ke-15 dibuka hari ini.
Op Selamat 23 sempena Tahun Baharu Cina kurangkan kemalangan di Kuala Lumpur.
Pengurusan taman tema dipanggil setelah laporan penuh dibentang – Amirudin.
Mesyuarat pertama penggal keempat Parlimen ke-15 dibuka hari ini.
Op Selamat 23 sempena Tahun Baharu Cina kurangkan kemalangan di Kuala Lumpur.
Pengurusan taman tema dipanggil setelah laporan penuh dibentang – Amirudin.
#AWANIRingkas 3 Februari 2025 | 9 AM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 pagi, 3 Februari 2025
1️⃣ Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Parlimen Ke-15 bermula
2️⃣ Pelaksanaan gaji minimum
3️⃣ Fasa kedua perjanjian gencatan senjata Hamas-Israel
#awaniringkas
1️⃣ Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Parlimen Ke-15 bermula
2️⃣ Pelaksanaan gaji minimum
3️⃣ Fasa kedua perjanjian gencatan senjata Hamas-Israel
#awaniringkas
Hezbollah umum pengebumian Hassan Nasrallah pada 23 Februari
Perarakan pengebumian juga akan diadakan untuk Hashem Safieddine, seorang lagi pegawai kanan Hezbollah yang terbunuh.
Pemimpin UMNO perlu perjelas isu kerjasama dengan DAP sebelum PRU16
Isu itu perlu diperjelaskan sehingga orang Melayu benar-benar faham, sebelum Pilihan Raya Umum ke-16 (PRU16).
Mesir sedia terima pesakit Palestin melalui Lintasan Rafah
Bermula Sabtu, Lintasan Rafah membenarkan rakyat Palestin keluar dari Gaza buat pertama kali dalam tempoh sembilan bulan.
Tarif AS: 'Jangan guna sekatan perdagangan untuk pecah belah dunia' - Scholz
Scholz akui bahawa kerjasama global telah memberi manfaat kepada semua pihak.
Mesir sedia terima pesakit Palestin melalui lintasan Rafah
Lintasan Rafah kembali beroperasi, membenarkan rakyat Palestin yang cedera atau sakit memasuki Mesir untuk rawatan. Hanya kes kritikal dibenarkan keluar dari Gaza buat masa ini.
Mesir tegas Gaza dibina semula tanpa pengusiran rakyatnya
Menteri Luar Mesir, Badr Abdelatty menegaskan Kaherah mempunyai visi jelas membina semula Gaza tanpa pengusiran rakyat Palestin, serta menawarkan persidangan untuk usaha tersebut.
Hezbollah umum pengebumian Hassan Nasrallah pada 23 Februari
Hezbollah di Lubnan mengumumkan upacara pengebumian Hassan Nasrallah, beberapa bulan selepas beliau terbunuh dalam serangan udara Israel. Ketegangan terus memuncak di selatan Lubnan.
Astro perkukuh hubungan dengan peminat, raikan #Vaganzers
Astro terus mengukuhkan kedudukannya sebagai peneraju kandungan hiburan dengan memastikan setiap program yang disajikan bukan sahaja berkualiti tetapi juga memenuhi selera penonton.
Astro menang kes hak cipta, kafe pool didenda RM175,000 siar EPL secara haram
Astro menganggap kemenangan ini sebagai sebahagian daripada usaha berterusan untuk mempertahankan pencipta, bakat, serta inovasi yang menjadi teras industri hiburan.
Aattam kembali 'menggegar' selepas 13 tahun, netizen persoal keputusan
Selepas 13 tahun rancangan realiti tarian Aattam anjuran Indian Customer Business, Astro, kembali menggegarkan pentas Stadium Indera Mulia, Ipoh Sabtu lalu.
Astro menang lima anugerah Putra Brand Awards 2024
Astro merangkul lima anugerah dalam majlis berprestij, Putra Brand Awards 2024 dengan mengungguli kategori Rangkaian Media.
Astro anjur School Attack, promosi 'SMK' musim ke-5 di SMK Taman Melawati
Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Taman Melawati dipilih menjadi lokasi program School Attack yang dianjurkan oleh Astro bagi mempromosikan musim kelima siri popular, SMK.
Konsert Countdown MeleTOP 2025 meriahkan malam Tahun Baharu dengan hiburan dan misi amal
Lebih 30,000 pengunjung memeriahkan sambutan ambang Tahun Baharu 2025 melalui Konsert Countdown MeleTOP 2025 anjuran Astro di IOI City Mall, Putrajaya.
GV11: 'Illa, Reshmonu paling rapat dengan saya' - Zehra Zambri terkejut dua penyingkiran sekali gus
Zehra berharap Illa dan Reshmonu akan terus semangat dan kembali aktif dalam industri muzik, walaupun tersingkir dari GV11.
Innovathon 2: Ciptaan bahan pembinaan penebat dipilih juara minggu kelima
Dengan proses penghasilan yang singkat, Bio Polyol mempunyai kebolehulangan yang tinggi (konsisten) dan sifar sisa serta tiada pembebasan gas bertoksik.
Karnival M6 jambatani komuniti e-sukan dengan khalayak umum
Sempena Kejohanan Antarabangsa Mobile Legends: Bang Bang (MLBB) M6 di mana Malaysia menjadi tuan rumah buat kali kedua.
Astro sambung hak eksklusif EPL hingga 2027/28
Astro mempembaharui hak penyiaran eksklusif Liga Perdana Inggeris (EPL) dan Piala FA Emirates untuk tiga musim akan datang -- 2025/26 hingga 2027/28.