KUALA LUMPUR:Timbalan Panglima Tentera Darat Lt Jen Datuk Hasagaya Abdullah dilantik sebagai Naib Canselor Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) yang baharu menggantikan Lt Jen Datuk Abdul Halim Jalal berkuat kuasa 19 Dis.
Pelantikan Hasagaya bagi menggantikan Abdul Halim yang telah berkhidmat sebagai Naib Canselor kelima UPNM dari 1 Mei 2018 hingga 18 Dis tahun ini.
Bahagian Kepimpinan, Korporat dan Perhubungan Antarabangsa UPNM dalam kenyataan hari ini memaklumkan pelantikan Hasagaya adalah berdasarkan latar belakang pendidikan cemerlang selain kriteria yang ditetapkan memenuhi standard pemegang jawatan Naib Canselor.
Menurut kenyataan itu, adalah keperluan bagi kepimpinan UPNM memahami dunia pertahanan dan keselamatan, aspek regimental ketenteraan, memiliki jaringan antarabangsa dengan tentera luar negara, memiliki kepakaran pengurusan pertahanan dan logistik.
Selain itu, kepimpinan UPNM juga perlu berpengalaman melatih, memahami pelbagai aspek keperluan ketenteraan serta sentiasa relevan dan konsisten untuk menerajui tampuk kepimpinan universiti itu.
Sementara itu, UPNM merakamkan ucapan terima kasih atas semua sumbangan yang diberikan Abdul Halim dan mengalu-alukan kedatangan Hasagaya serta pucuk pimpinan yang bakal dipelopori sebagai Naib Canselor UPNM yang baharu.
Majlis Serah Menyerah Tugas Naib Canselor diadakan di Bilik Mesyuarat Senat, Bangunan Canselori, UPNM di sini hari ini.
-- BERNAMA
Bernama
Mon Dec 21 2020
Pelantikan Hasagaya berdasarkan latar belakang pendidikan cemerlang selain kriteria ditetapkan memenuhi standard pemegang jawatan Naib Canselor.
[KOLUMNIS] Sejarah dan mitos makam nisan Aceh
Kota Tinggi sangat wajar diangkat sebagai tapak warisan dunia oleh pihak Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).
AWANI Pagi: Berita tumpuan & menarik di astroawani.com [8 Februari 2025]
Fokus AWANI Pagi bersama Geegee Ahmad & Amirul Aiman
- Thaipusam: Lebih 20 jalan di pusat bandar ditutup mulai Ahad - Polis
- Tidak perlu garis panduan, umat Islam tahu jaga batas akidah - Anwar
- Penderma organ masih rendah, lebih 10,000 pesakit menunggu untuk teruskan kehidupan
#AWANIpagi #AWANInews
- Thaipusam: Lebih 20 jalan di pusat bandar ditutup mulai Ahad - Polis
- Tidak perlu garis panduan, umat Islam tahu jaga batas akidah - Anwar
- Penderma organ masih rendah, lebih 10,000 pesakit menunggu untuk teruskan kehidupan
#AWANIpagi #AWANInews
Hamas umum pembebasan tiga tebusan Israel
Pembebasan itu sebahagian perjanjian pertukaran dengan banduan Palestin dalam tahanan Israel.
Ireland janji bantuan tambahan kepada UNRWA susulan pemotongan dana oleh AS
Ireland pada Jumaat mengumumkan bantuan tambahan sebanyak AS$20.7 juta kepada UNRWA.
OpenAI ambil serius dakwaan pencerobohan data
OpenAI menyatakan pihaknya mengambil serius laporan mengenai pencerobohan data.
PVATM ceburi perniagaan produk berasaskan ayam bantu tingkatkan ekonomi ahli
Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia (PVATM) menceburi perniagaan produk makanan berasaskan ayam bagi menjana pendapatan dalam usaha membantu membangunkan ekonomi dan kebajikan ahli.
Singapura lapor satu kes import polio berkaitan vaksin
Pesakit merupakan seorang bayi perempuan berusia lima bulan dari Indonesia yang dipindahkan secara perubatan dari negara itu.
Usah bangkit isu perpaduan, dimanipulasi pihak tertentu
Isu perpaduan di Malaysia seharusnya tidak lagi menjadi perdebatan utama selepas lebih enam dekad negara mencapai kemerdekaan.
Tiada rakyat Malaysia terlibat dalam insiden tembakan di Brussels - Wisma Putra
Kementerian Luar mengesahkan bahawa tiada rakyat Malaysia terlibat dalam siri insiden tembakan di beberapa lokasi di Brussels, Belgium, dalam tempoh 72 jam lalu yang mengakibatkan seorang maut dan tiga cedera.
Zelenskiy setuju tawar AS perjanjian nadir bumi dan mineral
Zelenskiy menekankan keperluan Ukraine untuk mendapatkan jaminan keselamatan daripada sekutunya sebagai sebahagian daripada sebarang penyelesaian.
Hasagaya dilantik Naib Canselor baharu UPNM
Timbalan Panglima Tentera Darat Lt Jen Datuk Hasagaya Abdullah dilantik sebagai Naib Canselor Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) yang baharu.