IPOH:Polis mengenal pasti identiti tiga kanak-kanak lelaki yang maut dalam kemalangan yang melibatkan sebuah kenderaan dan dua lori di KM272.5 Lebuh Raya Utara Selatan arah utara, dekat sini, petang ini.
Timbalan Ketua Polis Daerah Ipoh, Superintendan Mohamed Nordin Abdullah berkata, mangsa dikenali sebagai Muhammad Adam Hakimi Muhammad Alhafis, tujuh tahun, dan dua adiknya Muhammad Lutfi Hakim, tiga tahun, dan Muhammad Affan Hafiy, setahun.
Menurutnya, ibu mangsa, Nur Aimi Nadiah Abdul Rahim, 27 tahun, mengalami cedera parah manakala dua pemandu treler dan lori tidak mengalami kecederaan.
Katanya, pihaknya menerima maklumat mengenai kejadian itu yang membabitkan sebuah lori kontena, lori membawa baja sawit dan Perodua Axia pada jam 3.50 petang.Tiga kanak-kanak maut dalam kemalangan di Lebuhraya PLUS.
BACA: Tiga kanak-kanak maut dalam kemalangan di Lebuhraya PLUS
“Kemalangan pertama berlaku di antara dua lori di lorong kiri jalan yang membabitkan kes langgar belakang dan kedua-duanya memasuki lorong kecemasan,” katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.
Menurutnya, ketika pihak PLUS datang memberi bantuan dan kawalan lalulintas, kereta Axia berkenaan hilang kawalan dan berpusing sebelum melanggar bahagian belakang lori kontena yang membawa muatan elektronik.
Katanya, akibat kemalangan itu, ketiga-tiga beradik berkenaan meninggal dunia di tempat kejadian manakala ibu mereka yang cedera parah dirawat di Hospital Raja Permaisuri Bainun Ipoh.
Kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.
Abd Razak Mohd Ali
Wed Dec 16 2020
Kes itu disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. - Foto JBPM
Perbaiki terma perkhidmatan jururawat berbanding longgar syarat kemasukan - MMA
MMA menggesa kerajaan agar memberi tumpuan kepada penambahbaikan kepada terma perkhidmatan dan imbuhan jururawat berbanding melonggarkan syarat kemasukan ke program diploma kejururawatan.
Tindakan lebih tegas perlu untuk perangi vape, ketagihan dadah dalam kalangan pelajar - Lee
Peningkatan gejala vape dan kes ketagihan dadah dalam kalangan pelajar sekolah telah menimbulkan kebimbangan yang serius, sekali gus menuntut tindakan segera bagi melindungi generasi masa depan.
Perodua tingkat perbelanjaan modal kepada RM1.6 bilion pada 2025
Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) meningkatkan perbelanjaan modal (capex) kepada RM1.6 bilion tahun ini.
Visi perpaduan Tunku Abdul Rahman kekal relevan - Aaron
Visi perpaduan dalam kepelbagaian yang diperjuangkan oleh Perdana Menteri Malaysia yang pertama Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj masih relevan sehingga ke hari ini.
Keganasan lebih buruk akan berlaku di timur Congo - Ketua Hak Asasi Manusia PBB
Aktivis hak asasi manusia melaporkan penganiayaan oleh pemberontak dan tentera Rwanda.
NewJeans umum nama baharu, NJZ
Kumpulan K-pop sensasi, NewJeans secara rasmi menukar nama band kepada NJZ. Keputusan itu diumumkan oleh lima ahli band dari Korea Selatan itu pada Jumaat.
Penduduk bimbang sungai bertukar merah
Setakat ini, pihak berkuasa telah mengumpul sampel air dari sungai tersebut yang mengalir ke Rio De La Plata dan bersempadan dengan sebuah rizab ekologi.
Kepala air besar landa pekan Nazca, Peru
Hujan lebat tanpa henti selama lima jam di wilayah Ica, Peru membawa kepada banjir kilat pada Khamis. Hujan lebat itu sekali gus membawa fenomena 'quebrada' atau kepala air yang buruk melanda pekan Nazca.
Jerman tidak setuju keputusan Amerika ambil alih Gaza
Keputusan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump yang mahu mengambil alih serta membina Gaza tidak dipersetujui oleh Canselor Jerman, Olaf Scholz. Kata Scholz, beliau menolak sepenuhnya cadangan yang disertai rancangan Trump untuk memindahkan penduduk Palestin ke Mesir dan Jordan.
Bank pusat India umum potongan kadar faedah untuk rangsang pertumbuhan ekonomi
Bank Rizab India (RBI) buat pertama kali dalam tempoh hampir lima tahun menurunkan kadar faedah utamanya, dalam usaha merangsang pertumbuhan ekonomi yang perlahan.
Identiti tiga kanak-kanak maut kemalangan di Lebuhraya PLUS dikenal pasti
Polis mengenal pasti identiti tiga kanak-kanak lelaki yang maut dalam kemalangan yang melibatkan sebuah kenderaan dan dua lori di KM272.5 Lebuh Raya Utara Selatan arah utara, dekat sini, petang ini.