JAKARTA: Pegawai dari Indonesia, Malaysia dan Singapura baru-baru ini mengadakan pertemuan bagi membincangkan usaha meningkatkan keselamatan pelayaran dan perlindungan maritim di Selat Melaka dan Singapura (SOMS).
Mesyuarat Kumpulan Pakar Teknikal Tiga Pihak (TTEG) ke 46 selama dua hari berakhir Khamis diuruskan oleh Malacca Straits Council (MSC).
Agenda yang dibahas termasuk pertukaran maklumat mengenai kemajuan mekanisme kerjasama dan pelaporan perkembangannya, menurut Kementerian Perhubungan Indonesia dalam satu kenyataan.
Delegasi Indonesia diketuai Direktorat Jenderal Perhubungan Laut memaklumkan negaranya mengambil bahagian secara aktif membahas dan memuktamadkan inisiatif baharu berkaitan pembangunan tatacara pengendalian piawai (SOP) keselamatan perkapalan di SOMS.
Pengarah pelayaran Kapten Budi Mantoro yang menyertai delegasi Indonesia berkata input diberikan dalam meningkatkan Projek 14 yang merupakan inisiatif baharu mengenai Bantuan Maya Pengemudian, dan Projek 15 mengenai pembangunan SOP untuk mengendalikan insiden kontena jatuh ke laut.
"Kami turut membincangkan rancangan untuk menyemak semula sistem laluan kapal dan sistem pelaporan kapal, serta membincangkan lebih lanjut Projek 13 yang dimulakan oleh MSC sebagai kesinambungan TTEG atau Bahagian Dua daripada Mesyuarat TTEG ke-46 pada Januari dan Februari 2024," katanya.
Menurut Budi, SOMS selama ini berfungsi sebagai antara laluan pelayaran strategik dan penting di dunia disebabkan jumlah trafik yang banyak, jarak laluan, dan kedudukan geografi sekaligus menjadi cabaran berterusan bagi tiga negara pesisir pantai untuk memastikan keselamatan pelayaran dan perlindungan alam sekitar serta marin.
Namun komitmen yang dicapai pada mesyuarat itu bukan sahaja ditujukan kepada tiga negara terlibat, tetapi juga pertubuhan antarabangsa, negara pengguna dan pihak berkepentingan lain seperti yang ditetapkan oleh Perkara 43 UNCLOS, katanya.
Pihaknya turut menghargai apa yang disepakati oleh Indonesia, Malaysia, dan Singapura sehingga diwujudkan TTEG pada 1977, memandangkan tiga negara telah menjaga kerjasama yang baik dalam hal-hal yang berkaitan SOMS selama hampir lima dekad.
"TTEG telah terbukti menjadi platform yang efektif untuk menlaksanakan langkah-langkah koordinasi demi menjaga keselamatan, kebersihan, dan keamanan pelayaran di SOMS," katanya.
-- BERNAMA
Bernama
Fri Aug 04 2023
Pegawai dari Indonesia, Malaysia dan Singapura mengadakan pertemuan bagi membincangkan usaha meningkatkan keselamatan pelayaran dan perlindungan maritim di Selat Melaka dan Singapura. - Facebook Jabatan Laut Malaysia
Lebih 18,000 pelarian kembali ke Afghanistan
Lebih 18,000 pelarian Afghanistan kembali ke tanah air dari negara jiran, Pakistan, bulan lepas, lapor Xinhua yang memetik media tempatan, Tolo, pada Sabtu.
Latvia henti kebergantungan grid elektrik Rusia
Latvia antara tiga negara baltik yang terbaharu mengambil keputusan dramatik memutuskan hubungan serta kebergantungan dengan grid kuasa elektrik dengan Rusia pada Sabtu. Pelan itu adalah sebagai sebahagian dari rancangan Latvia untuk memacu keselamatan dan mengintegrasikan hubungan dengan negara-negara dibawah Kesatuan Eropah (EU).
Lepaskan lapan das tembakan di pusat beli-belah, lelaki warga tempatan sedang dijejaki polis
Penembak itu bertindak melarikan diri dari pusat beli-belah tersebut, dia dipercayai masih berada di kawasan berhampiran.
[TERKINI] Polis sahkan kejadian tembakan di pusat membeli belah
Ratusan pengunjung yang sedang berada di dalam sebuah pusat beli-belah di Shah Alam berada dalam keadan cemas apabila dipercayai berlaku satu insiden tembak-menembak di lokasi berkenaan.
Berdasarkan video yang tular, difahamkan pekerja premis pusat beli-belah itu telah membuat keputusan untuk menutup sementara pintu gulung (roll shutter) premis itu.
Berdasarkan video yang tular, difahamkan pekerja premis pusat beli-belah itu telah membuat keputusan untuk menutup sementara pintu gulung (roll shutter) premis itu.
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Sabtu, 8 Februari 2025.
Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
Angka korban di seluruh Gaza meningkat kepada 48,181, lebih 111,630 cedera
Dalam tempoh 48 jam lepas sahaja, 26 lagi rakyat Palestin dilaporkan terbunuh, termasuk 22 mayat yang ditemukan daripada runtuhan.
Tumpuan Ahad – 9 Februari 2025
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan di Astro AWANI.
10 Berita Pilihan - (8 Februari 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
Parti pimpinan Modi dijangka takluk New Delhi
Parti Perdana Menteri India Narendra Modi Bharatiya Janata Party (BJP), dijangka memperoleh kemenangan besar dalam pilihan raya dewan perundangan tempatan di Delhi. Trend pengiraan undi pada Sabtu menunjukkan BJP memenangi lebih daripada 45 kerusi dalam dewan perundangan 70 anggota, mengatasi Aam Aadmi Party (AAP) yang dipimpin bekas Ketua Menteri Delhi Arvind Kejriwal.
Lagi bot berdaftar di Malaysia ditahan di Selat Melaka, Indonesia
Lima warga Myanmar ditahan kerana ketiadaan permit yang diperlukan dan menggunakan peralatan penangkapan ikan yang dilarang.
Kapal bawa barang pertanian karam di Selat Melaka, 11 kru hilang
Sebuah kapal bersama 11 kru dilaporkan karam selepas mengalami kebocoran akibat dilanda ombak besar di perairan Selat Melaka hari ini.
18 tahun tertangguh, Malaysia-Indonesia akhirnya selesai isu Laut Sulawesi-Selat Melaka
Selepas 18 tahun tertangguh, Malaysia dan Indonesia akhirnya menyelesaikan isu persempadanan maritim antara wilayah melibatkan Laut Sulawesi dan Selat Melaka, hari ini.
OSTEX West 2/22 peraga aset TLDM Armada Barat di Selat Melaka
Ia merupakan platform bagi menguji keberkesanan Latihan Perang Pangkor yang telah dilaksanakan sebanyak 39 siri untuk tahun ini.
Kerjasama tiga negara penting demi kelancaran perdagangan di Selat Melaka
Kerjasama erat antara Malaysia, Singapura dan Indonesia adalah penting dalam memastikan kelancaran aktiviti perdagangan di Selat Melaka, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong.
Dua bot berdaftar di Malaysia ditahan pihak berkuasa maritim Indonesia
Dua bot Malaysia dengan pendaftaran PKFB 1269 dan PKFB 1280 dikesan di Selat Melaka pada 8 Jun lalu.
[KOLUMNIS] AUKUS dan Malaysia: Bagai tidur di atas miang
Adakah rantau ini perlu sebuah lagi negara untuk membangunkan kapal selam bertenaga nuklear bagi membawa keamanan di rantau Asia Tenggara ini yang sememangnya tidak bergolak?
AUKUS: Malaysia, negara ASEAN perlu sentiasa nyatakan kegusaran
Keadaan di rantau Asia Tenggara masih stabil malah pendekatan negara-negara di rantau tersebut dalam aspek keselamatan di Selat Melaka terbukti sangat berjaya.
MASTEX 2021: Pandemik bukan penghalang kerjasama, diplomasi pertahanan
Eksesais bilateral tahunan Malaysia-Australia Sea Training Exercise (MASTEX) 2021 di sekitar perairan Selat Melaka berakhir semalam.
Laluan Suez-Selat Melaka: Kalau ditutup punahlah dunia
Sekiranya Selat Melaka ditutup untuk pelayaran, kesannya sama sahaja seperti apa yang berlaku dengan Terusan Suez sekarang ini.