TRENTON : Rakyat Kanada yang dalam perjalanan ke United Kingdom (UK) untuk pertabalan Raja Charles III dinasihatkan supaya lebih berwaspada terhadap ancaman serangan pengganas.
"Orang ramai dijangka bertumpu di London pada sebelum dan selepas upacara itu, termasuk di kawasan Suruhanjaya Tinggi Kanada.
"Insiden serangan di UK sebelum ini mengakibatkan korban jiwa. Berkemungkinan ada serangan lanjut di UK, termasuk insiden ganas secara rawak di kawasan awam, seperti serangan pisau dan kenderaan serta letupan. Diharap lebih berhati-hati," lapor Agensi Anadolu memetik nasihat perjalanan kerajaan Kanada di laman sesawangnya pada Selasa.
Laman sesawang itu turut memuat naik insiden keganasan sebelum ini, termasuk serangan di London Bridge pada 2019.
Pada 2017, seorang lelaki yang memandu sebuah van merempuh pejalan kaki di Westminster Bridge, menyebabkan lima maut dan sekurang-kurangnya 40 cedera.
Laman sesawang itu memberi amaran bahawa sasaran kegemaran pengganas adalah bangunan kerajaan, termasuk sekolah, tempat ibadat, lapangan terbang dan tempat awam seperti kawasan tarikan pelancong, restoran, bar dan pasar.
Perkhidmatan keselamatan UK, MI5, menjangkakan ancaman keganasan di England, Wales, Scotland dan Ireland Utara.
-- BERNAMA
Bernama
Wed May 03 2023
Rakyat Kanada yang dalam perjalanan ke United Kingdom (UK) untuk pertabalan Raja Charles III dinasihatkan supaya lebih berwaspada. - Fail/REUTERS
RINGKAS_1100_0502_WEB
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
Kerajaan peruntuk hampir RM13 bilion untuk STR, SARA
Kerajaan memperuntukkan hampir RM13 bilion bagi inisiatif Sumbangan Tunai Rahmah (STR) dan Sumbangan Asas Rahmah (SARA) dalam usaha membantu rakyat menangani kenaikan kos sara hidup.
[TERKINI] Presiden Uzbekistan Diberi Sambutan Rasmi Di Perdana Putra
Presiden Uzbekistan Diberi Sambutan Rasmi Di Perdana Putra
DESC: Presiden Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev yang sedang dalam lawatan rasmi dua hari ke Malaysia, diberikan sambutan rasmi di Bangunan Perdana Putra, di sini, hari ini.
Mirziyoyev, yang tiba di sini semalam untuk lawatan sulungnya ke Malaysia sejak memegang jawatan pada Disember 2016, disambut oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sebaik tiba pada 10 pagi, sebelum lagu kebangsaan kedua-dua negara dimainkan.
DESC: Presiden Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev yang sedang dalam lawatan rasmi dua hari ke Malaysia, diberikan sambutan rasmi di Bangunan Perdana Putra, di sini, hari ini.
Mirziyoyev, yang tiba di sini semalam untuk lawatan sulungnya ke Malaysia sejak memegang jawatan pada Disember 2016, disambut oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sebaik tiba pada 10 pagi, sebelum lagu kebangsaan kedua-dua negara dimainkan.
100 atlet sertai Kejohanan Muay Thai T-Fight 2025 di Tunjong
Ia bertujuan melahirkan bakat baharu sebagai persediaan menghadapi SUKMA, selain menyemarakkan semangat atlet dalam memartabatkan sukan negara.
A.S mahu ambil alih Gaza, apa kesannya?
Bersama ditalian Pakar Geostrategi, Prof Dr. Azmi Hassan.
Pemilihan lokasi taska, tadika berkeperluan khas mengikut keperluan di setiap negeri
Faktor pemilihan lokasi bagi pelaksanaan taska dan tadika berkeperluan khas dibuat berdasarkan keperluan sesuatu tempat dan kajian perlu dijalankan bagi meletakkan taska berkeperluan khas berkenaan. #AWANInews
Usaha wujudkan taska, tadika berkeperluan khas dimulakan di Melaka
Usaha mewujudkan taska dan tadika berkeperluan khas atau autisme akan dilaksanakan dan dimulakan di negeri Melaka pada tahun ini dan akan diperluaskan ke negeri-negeri lain pada 2026. #AWANInews
Saya pemain paling lengkap, terbaik dalam sejarah - Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo percaya dirinya merupakan pemain bola sepak terhebat dengan menegaskan dia telah melakukan sesuatu yang tidak pernah dilakukan oleh pemain lain.
'OIC dah lama tak guna' - Pakar
Dalam pada itu, Pakar Undang-Undang Antarabangsa UKM, Prof Dr Salawati Mat Basir Turut menyelar Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) yang disifatkan beliau sudah lama tidak berguna.
Rancangan Trump mahu ambil alih Gaza 'gila' - Pakar
Cadangan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump untuk mengambil alih Gaza dan diuruskan oleh negara itu dengan baik adalah 'gila' dan tidak masuk akal.
Menurut Pakar undang-undang antarabangsa UKM, Prof Dr Salawati Mat Basir tindakan Trump yang tidak menghiraukan undang-undang antarabangsa itu dilihat sebagai bentuk pengusiran penduduk Gaza.
Menurut Pakar undang-undang antarabangsa UKM, Prof Dr Salawati Mat Basir tindakan Trump yang tidak menghiraukan undang-undang antarabangsa itu dilihat sebagai bentuk pengusiran penduduk Gaza.
Anak tiri pengasuh kerabat diraja Britain maut dalam serangan di New Orleans
Raja Charles III dilaporkan amat berdukacita atas kematian anak tiri bekas pengasuh kepada Putera William dan Putera Harry.
Cadbury hilang status pembekal diraja selepas 170 tahun - Laporan
Cadbury antara 100 syarikat yang tidak lagi mendapat sokongan rasmi selepas 'Royal Warrant' mereka tidak diperbaharui oleh Raja Charles III.
Pertabalan Raja Charles telan kos hampir RM424 juta
Pertabalan Raja Charles menelan belanja sebanyak GBP72 juta (hampir RM400 juta), lapor agensi berita PA Media.
Agong terima panggilan telefon daripada Raja Charles III
Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim pada Khamis menerima panggilan telefon daripada Raja Britain Raja Charles III, di Istana Negara.
Raja Charles III utus ucapan Selamat Hari Kebangsaan kepada Agong, rakyat Malaysia
Raja Charles III dan Permaisuri Camilla mengutuskan ucapan Selamat Hari Kebangsaan kepada Yang Di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim dan seluruh rakyat Malaysia sempena sambutan Hari Kebangsaan, hari ini.
Raja Charles, Permaisuri Camilla akan lawat Australia - PM
Raja Britain Charles III dan Permaisuri Ratu Camilla akan melawat Australia pada Oktober, disahkan oleh Perdana Menteri Australia Anthony Albanese, lapor Xinhua.
Rishi Sunak akui kekalahan, ucap tahniah kepada Keir Starmer
Perdana Menteri Britain, Rishi Sunak, mengakui berdepan kekalahan dalam pilihan raya Britain dan menyatakan bahawa Parti Buruh pembangkang telah menang pada Jumaat.
Australia lantik Gabenor Jeneral wanita kedua sebagai wakil Raja British
Sam Mostyn merupakan wanita kedua dilantik sebagai wakil monarki Britain dalam tempoh 123 tahun.
Pilihan Raya Umum UK: Malaysia kekal rakan kongsi penting walau apa pun keputusan
Jelas Terry, hubungan kukuh yang mengikat antara kedua-dua negara telah bertahan melangkaui masa dan politik.
Puteri Wales Kate Middleton akan buat penampilan umum pertama tahun ini
Puteri Wales, akan membuat penampilan umum pertamanya tahun ini dengan menyertai keluarganya di Trooping the Colour di London.