KOTA BHARU: Kanak-kanak lelaki istimewa berusia empat tahun yang dilaporkan kritikal akibat dadah kini menunjukkan perkembangan positif.
Pakar Perunding Kanak-Kanak, Dr Noraini Abdul Rahman bagaimanapun berkata, buat sementara waktu, kanak-kanak berkenaan perlu minum menggunakan tiub melalui hidungnya.
"Kanak-kanak ini sudah menunjukkan perkembangan yang baik tetapi perlu menggunakan tiub untuk minum susu," katanya.
Beliau berkata demikian ketika lawatan Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (Maik), Tengku Temenggong Kelantan, Tan Sri Tengku Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz pada Rabu.
Lawatan Tengku Mohamad Rizam dikongsi melalui Facebook Maik.
Turut bersama melawat kanak-kanak berkenaan di Hospital Sultan Ismail Petra, Kuala Krai ialah isteri beliau, Tengku Puan Temenggong, Tunku Puan Sri Noor Hayati Tunku Abdul Rahman.
Hadir sama, Yang Dipertua Majlis Daerah Kuala Krai, Tengku Ab Rahman Tuan Yunus; Timbalan Yang Dipertua MAIK, Zulkifle Ab Rahman dan Pegawai Agihan Zakat MAIK, Mahamad Azmi Zakaria.
Ibu kanak-kanak tersebut, Rohaya Hassan, 36, juga bersyukur kerana anak bongsu daripada tiga beradik itu selamat dan berharap sembuh dengan cepat.
“Saya masih bimbang kesihatannya. Selalunya tengok dia senyum tapi kini minum pun melalui wayar," katanya.
Minggu lalu, media melaporkan seorang kanak- kanak berusia empat tahun kritikal akibat terdapat kandungan dadah di dalam badan.
Siasatan polis dipercayai dibawa bapa saudaranya ke satu lokasi dan dibiarkan terdedah dengan dadah sebelum kanak-kanak itu memasukkan ke dalam badannya.
Susulan itu, polis menahan seorang lelaki berusia 30 tahun untuk membantu siasatan.
Bagi mengurangkan bebanan yang ditanggung Rohaya, Mohamad Rizam turut mengurniakan wang zakat untuk perbelanjaan wanita itu.
Beliau turut berharap kanak-kanak itu cepat sembuh dan kembali ceria seperti kanak-kanak lain. -Sinar Harian
Sinar Harian
Thu Jul 07 2022
Noor Hayati melihat keadaan kanak-kanak berusia empat tahun yang dilaporkan kritikal akibat dadah. -Foto Sinar Harian
MotoGP: Morbidelli catat masa terpantas pada hari kedua ujian di Sepang
Morbidelli, pelumba pasukan Pertamina Enduro VR46 Racing Team, mencatat masa 1 minit dan 57.210 saat pada pusingan ke-18 semalam.
Hujan lebat banjiri khemah di selatan Gaza, menambah derita rakyat Palestin
Golongan yang terpaksa berpindah kini berdepan dengan keadaan yang sangat mencabar akibat kesejukan dan angin kencang.
Jumlah kematian di Gaza hampiri 47,600 manakala 28 lagi mayat ditemukan daripada runtuhan
Menurut kementerian, jumlah korban termasuk seorang yang meninggal dunia akibat kecederaan dan dua lagi ditembak mati oleh tentera Israel.
Rakyat Jepun diperdaya dengan jumlah rekod penipuan di media sosial pada 2024
Penipu mencuri kira-kira 126.8 bilion yen (US$833 juta), meningkat 81.3 bilion yen berbanding 2023.
Dunia alami cuaca paling panas pada Januari 2025
Dunia mengalami Januari paling panas dalam rekod, meneruskan trend suhu global yang melampau.
Amarjit dipilih presiden ACC, lakar sejarah unik dalam keluarga
Amarjit menewaskan Presiden Majlis Olimpik Indonesia Raja Sapta Oktohari dengan keputusan 24-17 undian.
Malaysia cipta lebih 450 pekerjaan AI berkemahiran tinggi menerusi kerjasama NAIO-GAIV
Menteri Digital Gobind Singh Deo berkata hasrat berkenaan disasarkan untuk dicapai dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang.
Perak larang penjualan, penggunaan minuman keras di lokasi sambutan Thaipusam
Perak melarang penjualan dan penggunaan minuman keras di semua lokasi perarakan pedati semasa sambutan Thaipusam di Kuil Sri Subramaniar di Gunung Cheroh, dari 10 hingga 12 Feb ini.
Daripada hobi ke warisan, 20 tahun reka kavadi untuk Thaipusam
Bagi Pragalathen seni menghasilkan kavadi yang rumit dan berwarna-warni itu, bukan sekadar perniagaan semata-mata tetapi lebih kepada hobi dan minat yang mendalam.
Tujuh jalan di sekitar Batu Caves ditutup secara berperingkat sempena Thaipusam
Tujuh jalan di sekitar Batu Caves akan ditutup secara berperingkat mengikut keadaan semasa mulai tengah malam Ahad ini sehingga 14 Feb, sempena sambutan Thaipusam.
Kanak-kanak kritikal akibat dadah semakin pulih
Dr Noraini Abdul Rahman bagaimanapun berkata, buat sementara waktu, kanak-kanak berkenaan perlu minum menggunakan tiub melalui hidungnya.
Bapa sepupu kanak-kanak tertelan dadah dipenjara tiga tahun
Bapa sepupu yang menyebabkan seorang seorang kanak-kanak lembam kritikal akibat kandungan dadah dalam badan dijatuhi hukuman penjara tiga tahun.
Reman bapa sepupu kanak-kanak tertelan dadah dilanjut
Reman ke atas bapa sepupu kepada kanak kanak berusia empat tahun yang tertelan dadah jenis metaphitamine dilanjutkan selama lima hari lagi.
Kanak-kanak tertelan dadah dapat perhatian Istana Kelantan
Perkembangan kanak kanak itu dikuti oleh Raja Perempuan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid.