KUALA LUMPUR: Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) menjangkakan laporan polis berkaitan teknologi kecerdasan buatan (AI) akan meningkat susulan penggunaan yang meluas di seluruh dunia termasuk Malaysia.
Pengarah JSJK Bukit Aman Datuk Seri Ramli Mohamed Yoosuf berkata ini kerana perkembangan teknologi AI yang sangat drastik, dan ia boleh disalahgunakan.
Beliau berkata peningkatan laporan polis dijangka bertambah dari tahun ke tahun kerana kecanggihan teknologi ini yang boleh digunakan bagi tujuan jenayah, seperti yang berkaitan mata wang kripto, macau scam, ransomware dan penipuan pelaburan.
"Sebagai contoh, AI berkebolehan meniru suara saya, dan berkomunikasi dalam pelbagai bahasa seperti Bahasa Tamil, Mandarin dan Inggeris untuk melakukan pelbagai jenis jenayah scam.
"Justeru, ia memberi cabaran yang besar kepada JSJK dan teknologi penyiasatan kami perlu ditingkatkan selari dengan peredaran zaman agar dapat mengikut perkembangan AI," katanya kepada Bernama baru-baru ini.
Mengulas mengenai kes penipuan penyamaran sebagai rakan atau kenalan melibatkan dalam aplikasi Telegram dan WhatsApp, beliau berkata berdasarkan siasatan, sindiket ini didapati melakukan penggodaman terhadap akaun Telegram atau WhatsApp milik mangsa dan menghubungi senarai rakan mangsa yang diperoleh daripada kedua-dua aplikasi itu untuk meminjam wang.
"Saya sendiri pun menerima ratusan mesej dalam Telegram oleh penjenayah yang menyamar sebagai rakan-rakan saya untuk meminjam wang tetapi saya tidak melayannya.
Ramli berkata sebagai langkah pencegahan, orang ramai dinasihatkan untuk tidak mudah percaya kepada mesej pinjaman wang diterima daripada kenalan terutama apabila akaun bank digunakan adalah milik individu lain.
-- BERNAMA
Bernama
Thu Jan 25 2024
Ramli (foto) berkata peningkatan laporan polis dijangka bertambah dari tahun ke tahun kerana kecanggihan teknologi ini yang boleh digunakan bagi tujuan jenayah. -Gambar fail/Bernama
Polis rakam keterangan wanita dakwa bakal kahwin Tengku Hassanal
Polis telah merakam keterangan seorang wanita yang mendakwa akan melangsungkan perkahwinan dengan Tengku Mahkota Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah.
Sekolah ditutup, langkah berjaga-jaga diambil di Greece
Sekolah-sekolah di Pulau Santorini Greece, destinasi pelancongan popular di Laut Aegean, ditutup pada Isnin ketika pihak berkuasa mengambil langkah berjaga-jaga berikutan beberapa siri gempa bumi pada hujung minggu.
Program Anak Kita berjaya pastikan murid tercicir kembali ke sekolah
Timbalan Menteri Pendidikan berkata Program Anak Kita anjuran KPM dengan kerjasama Unit Pantau MADANI, Kementerian Kewangan, Yayasan Hasanah dan Pertubuhan Masyarakat Sivil dan Awam berjaya memastikan murid tercicir kembali ke sekolah
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
Subsidi, logistik elemen penting stabilkan harga kelapa semasa Thaipusam - Presiden KLSICCI
Memastikan harga stabil untuk barangan makanan asas seperti kelapa pada musim perayaan memerlukan sokongan berterusan melalui subsidi dan langkah-langkah logistik.
Presiden Uzbekistan lakukan lawatan rasmi pertama ke Malaysia
Presiden Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev mengadakan lawatan rasmi ke Malaysia pada 4 dan 5 Feb, menandakan lawatan pertamanya ke negara ini sejak memegang jawatan itu pada Disember 2016
Malaysia sertai fasa kedua Jambatan Udara Kemanusiaan yang diterajui Jordan ke Gaza
Malaysia menyertai fasa kedua Jambatan Udara Kemanusiaan ke Gaza yang diterajui Jordan, menegaskan komitmennya untuk menyokong usaha bantuan untuk rakyat Palestin.
[TERKINI] Pembantu tukang jahit mengaku salah hina agong, didenda RM4,000
Seorang pembantu tukang jahir didenda RM4,000 selepas mengaku bersalah atas pertuduhan menghina Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim dalam platform media sosial Facebook Disember lalu.
AWANI Ringkas: Isu perang dagang
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
Op Selamat 2025: Kemalangan turun 10 peratus, kefahaman masyarakat meningkat - KPN
Op Selamat yang berakhir pada 2 Februari lepas menyaksikan penurunan kes kemalangan sebanyak 902 kes atau 10 peratus berbanding tahun sebelumnya.
Pembantu tukang jahit didenda RM4,000 hina Agong
Hakim Datuk Ahmad Kamal Arifin Ismail turut memerintahkan tertuduh, Norli Mohamed Yusof, 53, dipenjara enam bulan jika gagal membayar denda.
51 laporan penipuan forex libatkan kerugian lebih RM12 juta
Skim itu didalangi beberapa individu dari Malaysia dan Indonesia dengan menggunakan nama sebuah syarikat beralamat di Indonesia.
Tiada kebocoran data MyKad - JPN
Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) mengesahkan tiada insiden kebocoran data MyKad atau transaksi mencurigakan dikesan dalam sistem jabatan berkenaan.
Polis belum terima laporan data MyKad dijual di 'dark web'
Polis belum menerima sebarang laporan berkaitan dakwaan data kad pengenalan atau MyKad milik rakyat negara ini dijual menerusi 'dark web' atau laman web tertutup.
Unit Siber Teknikal dan Taktikal JSJK ditubuhkan tangani jenayah siber
Ketua Polis Negara Tan Sri Razarudin Husain berkata 17 perjawatan telah diisi bagi membolehkan unit berkenaan memulakan operasi fasa pertama.
Kes latihan penerbangan: Polis terima 11 laporan, siasatan terperinci sedang dijalankan
Satu daripada laporan itu diterima daripada Majlis Amanah Rakyat (MARA) manakala 10 lagi daripada pelatih yang jadi mangsa.
Warga emas sasaran berkualiti 'scammer'
Polis menerima 21,535 laporan berkait penipuan dalam talian dalam tempoh lapan bulan pertama tahun ini.
12 rakyat Malaysia ditahan kes pengubahan wang haram guna akaun Singapura
Melalui siasatan dan pengumpulan bukti yang berpanjangan, sebuah sel pengubahan wang haram yang beroperasi di Johor, Malaysia telah dikenal pasti.
18,205 kes komersial dicatatkan, kerugian lebih RM1.5 bilion - Polis
Jumlah kerugian berkaitan kes-kes jenayah komersial termasuk penipuan dalam talian meningkat 31 peratus bagi tempoh 1 Jan hingga 11 Ogos tahun ini.
10 ditahan, sindiket pelaburan 'Warburg Pincus' tumpas
Polis menumpaskan sindiket penipuan pelaburan yang beroperasi di platform media sosial dengan menggunakan nama sebuah syarikat pelaburan, Warburg Pincus, membabitkan kerugian lebih RM21 juta.
Kes pecah amanah libatkan peguam dijangka terus meningkat
Sebanyak 27 kes pecah amanah melibatkan peguam direkodkan dengan kerugian RM20.3 juta dalam tempoh tujuh bulan pertama tahun ini.