KUALA LUMPUR: Modus operandi yang digunakan dalam serangan terhadap tiga pemain bola sepak kebangsaan iaitu Faisal Halim, Akhyar Rashid dan Safiq Rahim adalah serupa.
Perkara itu dimaklumkan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain dalam sidang media khas di Bukit Aman hari ini.
"Siasatan polis mengenal pasti modus operandi yang digunakan, melibatkan dua orang, mangsa diikuti sebelum serangan dilakukan.
"Sehubungan itu, saya ingin ingatkan pemain kebangsaan dan liga, jika anda melihat sesuatu yang tidak biasa daripada kebiasaan, ambil langkah berjaga-jaga," kata beliau.
Perancang JDT, Safiq Rahim menjadi mangsa terbaharu serangan keganasan bola sepak apabila cermin kenderaannya dipecahkan dalam kejadian malam tadi.
Pada Ahad, negara digemparkan dengan serangan terhadap pemain sayap lincah negara dan Selangor FC, Faisal Halim yang mengalami melecur tahap empat selepas disimbah asid oleh individu tidak dikenali.
Sebelum itu, pemain sayap Terengganu FC, Akhyar Rashid mengalami kecederaan dan kerugian hampir RM5,000 selepas disamun dalam kejadian di Kuala Terengganu.
Mengulas lanjut, Mohd Shuhaily berkata, siasatan polis juga mendapati trend serangan berlaku setiap selang dua hari.
"Serangan kedua berlaku selang dua hari selepas serangan pertama. Begitu juga dengan serangan ketiga yang berlaku selang dua hari selepas serangan kedua.
"Itu 'pattern' yang kita dapat lihat dan kami berharap ia adalah yang terakhir. Polis akan buat segalanya utuk buru pihak yang menyerang ketiga-tiga pemain kebangsaan ini," tegas beliau.
Syukri Shaari
Wed May 08 2024
Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain dalam sidang media khas di Bukit Aman hari ini. - Gambar/ Astro AWANI/ Shahir Omar
Kerajaan peruntuk hampir RM13 bilion untuk STR, SARA
Kerajaan memperuntukkan hampir RM13 bilion bagi inisiatif Sumbangan Tunai Rahmah (STR) dan Sumbangan Asas Rahmah (SARA) dalam usaha membantu rakyat menangani kenaikan kos sara hidup.
[TERKINI] Presiden Uzbekistan Diberi Sambutan Rasmi Di Perdana Putra
Presiden Uzbekistan Diberi Sambutan Rasmi Di Perdana Putra
DESC: Presiden Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev yang sedang dalam lawatan rasmi dua hari ke Malaysia, diberikan sambutan rasmi di Bangunan Perdana Putra, di sini, hari ini.
Mirziyoyev, yang tiba di sini semalam untuk lawatan sulungnya ke Malaysia sejak memegang jawatan pada Disember 2016, disambut oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sebaik tiba pada 10 pagi, sebelum lagu kebangsaan kedua-dua negara dimainkan.
DESC: Presiden Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev yang sedang dalam lawatan rasmi dua hari ke Malaysia, diberikan sambutan rasmi di Bangunan Perdana Putra, di sini, hari ini.
Mirziyoyev, yang tiba di sini semalam untuk lawatan sulungnya ke Malaysia sejak memegang jawatan pada Disember 2016, disambut oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sebaik tiba pada 10 pagi, sebelum lagu kebangsaan kedua-dua negara dimainkan.
A.S mahu ambil alih Gaza, apa kesannya?
Bersama ditalian Pakar Geostrategi, Prof Dr. Azmi Hassan.
Pemilihan lokasi taska, tadika berkeperluan khas mengikut keperluan di setiap negeri
Faktor pemilihan lokasi bagi pelaksanaan taska dan tadika berkeperluan khas dibuat berdasarkan keperluan sesuatu tempat dan kajian perlu dijalankan bagi meletakkan taska berkeperluan khas berkenaan. #AWANInews
Usaha wujudkan taska, tadika berkeperluan khas dimulakan di Melaka
Usaha mewujudkan taska dan tadika berkeperluan khas atau autisme akan dilaksanakan dan dimulakan di negeri Melaka pada tahun ini dan akan diperluaskan ke negeri-negeri lain pada 2026. #AWANInews
Saya pemain paling lengkap, terbaik dalam sejarah - Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo percaya dirinya merupakan pemain bola sepak terhebat dengan menegaskan dia telah melakukan sesuatu yang tidak pernah dilakukan oleh pemain lain.
'OIC dah lama tak guna' - Pakar
Dalam pada itu, Pakar Undang-Undang Antarabangsa UKM, Prof Dr Salawati Mat Basir Turut menyelar Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) yang disifatkan beliau sudah lama tidak berguna.
Rancangan Trump mahu ambil alih Gaza 'gila' - Pakar
Cadangan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump untuk mengambil alih Gaza dan diuruskan oleh negara itu dengan baik adalah 'gila' dan tidak masuk akal.
Menurut Pakar undang-undang antarabangsa UKM, Prof Dr Salawati Mat Basir tindakan Trump yang tidak menghiraukan undang-undang antarabangsa itu dilihat sebagai bentuk pengusiran penduduk Gaza.
Menurut Pakar undang-undang antarabangsa UKM, Prof Dr Salawati Mat Basir tindakan Trump yang tidak menghiraukan undang-undang antarabangsa itu dilihat sebagai bentuk pengusiran penduduk Gaza.
Tiada normalisasi dengan Israel jika tiada negara Palestin Merdeka - Arab Saudi
Arab Saudi sekali lagi menegaskan pendiriannya bahawa normalisasi hubungan dengan Israel tidak akan berlaku tanpa penubuhan sebuah negara Palestin yang merdeka.
Konflik Gaza: Trump Gelar Gaza 'Riviera Asia Barat' apabila dibangunkan
Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, menyatakan hasrat untuk melawat Israel dan kemungkinan membuat lawatan ke Gaza.
"Dia perlu kuat," kata jurulatih Selangor kepada Faisal Halim
Katsuhito Kinoshi menasihati Faisal harus menjadi lebih kuat daripada kebiasaannya bagi mendapatkan momentum terbaiknya kembali di atas padang.
Jangan putus asa, teruskan karier, itu pesan Sultan Sharafuddin kepada saya - Faisal Halim
Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berpesan agar Faisal Halim bekerja keras, tidak berputus asa dan meneruskan karier bola sepaknya.
Kes Faisal Halim: Selangor mungkin guna undang-undang jika tiada keputusan siasatan
Selangor tidak menolak kemungkinan menggunakan saluran undang-undang sekiranya tiada sebarang keputusan daripada siasatan kes serangan asid ke atas pemain Selangor FC, Faisal Halim.
Kes Faisal Halim diambil alih Unit Siasatan Jenayah Terkelas, Bukit Aman
"Pasukan ini mempunyai kepakaran dan peralatan bantuan yang lebih baik bagi mengenal pasti dan menangkap suspek yang terlibat."
Polis tidak pernah henti siasat kes simbah asid Faisal Halim - KPN
Tan Sri Razarudin Husain menegaskan polis tidak pernah menghentikan siasatan kes simbah asid membabitkan pemain Selangor FC, Faisal Halim.
Selangor belum terima maklum balas perkembangan kes Faisal Halim
Kerajaan negeri belum menerima apa-apa maklum balas daripada pihak polis berhubung perkembangan siasatan kes membabitkan pemain Selangor FC Muhammad Faisal Halim.
ACL2: Faisal Halim gembira raih minit perlawanan paling lama sejak serangan asid
Faisal Halim berbesar hati selepas membuat debut ketika membantu Gergasi Merah meraih kemenangan pertama dalam kempen ACL2 2024/25, semalam.
ACL2: Selangor raih kemenangan pertama di pentas Asia selepas lapan tahun
Kemenangan tipis itu membolehkan skuad bimbingan Nidzam Jamil mengutip tiga mata pertama dalam saingan Kumpulan H ACL2 2024/25.
Faisal Halim jatuh cinta dengan hobi baru?
Dalam satu video yang tular di media sosial, Faisal sedang melakukan 'strike' selepas umpan terkena seekor ikan.
Faisal Halim terharu keprihatinan Hamidin, FAM
Faisal Halim meluahkan rasa terharu di atas kepekaan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) menjaga kebajikan pemain skuad kebangsaan.