Kementerian Kerja Raya mempunyai cadangan untuk membina laluan lintas bagi memudahkan pengguna Lebuh Utara-Selatan yang menuju ke utara supaya tidak perlu melalui Plaza Tol Juru dan Sungai Dua, Pulau Pinang.
Namun, Menteri berkenaan Datuk Fadillah Yusof berkata pelaksanaannya bergantung kepada kos pembinaan.
Cadangan itu sedang diteliti Unit Kerjasama Awam Swasta (UKAS) Jabatan Perdana Menteri, katanya semasa menjawab soalan Datuk Othman Abdul (BN-Pendang) semasa sesi soal jawab di Dewan Rakyat di sini, hari ini.
Othman bertanya sama ada kerajaan bercadang untuk merobohkan plaza tol di Juru dan Sungai Dua bagi mengurangkan kesesakan teruk pada musim-musim perayaan.
Fadillah berkata setakat ini, kerajaan tidak berhasrat untuk menghapuskan kutipan tol di kedua-dua plaza tol itu.
Ini kerana kadar tol di lebuh raya berkenaan telah disusun semula pada 2011, dengan pengguna masih menikmati kadar tol lebih rendah berbanding kadar sepatutnya mengikut perjanjian konsesi, katanya.
Beliau berkata kementerian sedia maklum mengenai masalah kesesakan yang sering berlaku di lebuh raya berkenaan pada musim perayaan utama termasuk di kedua-dua plaza tol berkenaan, dan sudah mengambil langkah-langkah perlu untuk mengurangkannya.
"Kementerian menetapkan perintah larangan ke atas kenderaan berat dan mengarahkan semua kerja pembinaan di lebuh raya itu dihentikan untuk tempoh masa tertentu pada musim perayaan utama," katanya.
Fadillah juga mengingatkan pengguna supaya menggunakan nasihat Cadangan Waktu Perjalanan yang dikeluarkan syarikat konsesi Projek Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) sebagai panduan untuk mengatur perjalanan.
Terdahulu, beliau berkata kerajaan tidak berhasrat menawarkan diskaun 20 peratus untuk bayaran tol di Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah di Pulau Pinang.
"Ini kerana ia akan melibatkan implikasi kewangan yang perlu ditanggung kerajaan," katanya.
Menurutnya kadar tol yang dikenakan adalah berpatutan dengan mengambil kira kos keseluruhan projek iaitu RM4.5 bilion bagi jambatan sepanjang 24km itu.
Beliau menjawab soalan Ng Wei Aik (DAP-Tanjong) yang bertanya sama ada kadar tol jambatan itu akan diselaras dengan kadar tol di Jambatan Pulau Pinang.
Bernama
Wed Oct 29 2014
FADILLAH: Setakat ini, kerajaan tidak berhasrat untuk menghapuskan kutipan tol di kedua-dua plaza tol itu.
Impian Kripto ASEAN: Masa Depan Ekonomi Digital
Impian Kripto ASEAN merujuk kepada visi untuk mengintegrasikan dan memajukan teknologi kriptowang dan blockchain dalam rantau ASEAN. Inisiatif ini bertujuan untuk memanfaatkan potensi aset digital bagi memacu pertumbuhan ekonomi, inovasi, dan keterangkuman kewangan di seluruh negara anggota.
AWANI Ringkas: Tumpuan Dewan Rakyat | Sambutan Thaipusam
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
EPL: Manchester City sambar arkitek baharu dari Porto
Nico Gonzalez menandatangani kontrak selama empat tahun setengah dengan yuran perpindahan sebanyak 60 juta euro (RM277.4 juta).
ASEAN Kita:Timor Leste | The road to full membership
Join our exclusive discussion on ASEAN Kita with Dr. Azmi Hassan, Geostrategist, as we explore Timor-Leste’s journey towards full ASEAN membership, the challenges ahead, and what this means for the region.
Addressing Klang Valley’s High-Rise Condo Woes
How can the industry work together to set new benchmarks and create lasting value for high-rise communities? This discussion delves into the ongoing challenges faced by high-rise condominium owners in Klang Valley, including issues related to construction quality, rising maintenance costs, and long-term property value retention.
Grasping the E-Commerce Opportunity in Southeast Asia
Malaysia poised to lead e-commerce growth in Southeast Asia with its strategic location and growing digital base. However, addressing logistics challenges key for Malaysia to seize its e-commerce moment. Insightful conversation with, the Founder and CEO of Blackbox Research, David Black as we explored the dynamic trajectory of Malaysia’s e-commerce landscape.
Rizal Tisin kini bimbing skuad berbasikal trek Thailand
Mohd Rizal berkata beliau diberikan kontrak selama setahun oleh Thaicycling Association.
Ecuador umum tarif 27 peratus ke atas barangan Mexico
Pengenalan tarif ini dibuat bagi "memastikan layanan adil" daripada Mexcio kepada pengeluar Ecuador, kata Presiden Daniel Noboa.
Ekonomi AS, beras & ASEAN antara fokus Dewan Rakyat hari ini
Guan Eng bertanya kepada Perdana Menteri mengenai kedudukan Malaysia dalam perang perdagangan dunia susulan pelaksanaan tarif oleh AS.
AWANI Pagi: Berita tumpuan & menarik di astroawani.com [4 Februari 2025]
Bahas kepentingan rakyat dan negara, bukan maki hamun atau tabur fitnah - Agong
Insiden tembakan: Anggota Maritim Malaysia terbabit direhatkan - Saifuddin
Waktu menunggu di klinik kerajaan kini 30 minit - Dr Dzulkefly
Insiden tembakan: Anggota Maritim Malaysia terbabit direhatkan - Saifuddin
Waktu menunggu di klinik kerajaan kini 30 minit - Dr Dzulkefly
Belanjawan 2025: KPK kemuka dua cadangan perkasa industri sawit
Kementerian Perladangan dan Komoditi mengemukakan dua cadangan untuk dimasukkan dalam Belanjawan 2025 bagi memperkasakan industri sawit.
MOT pelawa orang ramai beri cadangan RC, VEP di sempadan Malaysia-Thailand
MOT akan menganjurkan satu sesi taklimat kepada pihak-pihak yang berminat untuk membangun sistem dan mengoperasikan pengurusan sistem RCVEP di 8 pintu masuk sempadan Malaysia dengan Thailand.
Runding cara baik, tanpa belakangkan Perlembagaan - PM
Setiap pandangan dan cadangan boleh dirunding dengn baik tanpa membelakangkan Perlembagaan Persekutuan, sistem demokrasi berparlimen, dan prinsip Raja Berperlembagaan.
Perjanjian Bijirin: PBB hantar cadangan pulih semula perjanjian Laut Hitam pada Rusia
PBB percaya telah membentangkan cadangan yang boleh mejadi asas untuk pembaharuan perjanjian dan ia adalah stabil.
Bursa minta maklum balas awam mengenai rangka kerja dipertingkatkan bagi penasihat pasaran utama
Bursa juga mencadangkan pindaan ke atas Keperluan Penyenaraian Pasaran Utama bagi kejelasan dan konsistensi.
Cadangan penyahwartaan Hutan Simpan Kuala Langat Utara masih dalam perbincangan - Exco
Hee berkata jika penyahwartaan Hutan Simpan Kuala Langat Utara dilaksanakan, kerajaan negeri memberi jaminan bahawa ia akan digantikan dengan hutan yang lebih baik.
Mega dan megah... Jokowi kongsi cadangan reka bentuk ibu negara baharu Indonesia di Kalimantan
Perkongsian video itu menerima jutaan komen daripada pengikut Instagram Jokowi, yang mengetengahkan pelbagai maklum balas.
Mansuh cuti penggal, beri peluang pelajar 'catch up' semula pelajaran - MIMBAR
Ia bagi memberi peluang kepada para pelajar untuk mempelari semula pembelajaran yang tertinggal.
Olimpik Tokyo: Presiden IOC tolak dakwaan ia dibatalkan, tetap anjurkan
Jelas Bach, ketika ini, temasya tersebut bukan mengenai adakah ia akan berlangsung, sebaliknya bagaimana ia akan dilangsungkan.
Batal darurat: Shahidan Kassim selar Anwar, anggap tidak wajar
Shahidan berkata, Al-Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, telah berkenan membuat keputusan mengisytiharkan darurat dan semua pihak perlu menerimanya terlebih dahulu.