STOCKHOLM: Sweden menghentikan hampir kesemua sekatan apandemik pada Rabu dan tidak lagi menjalankan ujian saringan untuk COVID-19, walaupun tekanan ke atas sistem penjagaan kesihatan masih tinggi dan kumpulan saintis merayu lebih banyak masa diberikan untuk benar-benar melawan virus itu.
Kerajaan Sweden, yang sepanjang pandemik menolak tindakan sekatan pergerakan dan memilih pendekatan sukarela, minggu lalu mengumumkan bahawa baki larangan yang ada kini ditarik semula.
Keputusan itu secara langsung adalah perisytiharan bahawa pandemik telah berakhir, memandangkan faktor vaksinasi dan Omicron yang kurang memberi ancaman telah mengurangkan bilangan kes dan kematian.
“Seperti yang kita ketahui, pandemik ini, saya kata ia telah berakhir.
“Ia bukan berakhir keseluruhannya, namun dalam erti kata perubahan dan sekatan (yang telah dilakukan), ia sudah berakhir,” kata Menteri Kesihatan Lena Hallengren, sambil menambah bahawa COVID-19 bukan lagi ancaman berbahaya dalam masyarakat.
Sehingga Rabu, bar dan restoran kembali dibenarkan beroperasi melepasi jam 11 malam, dengan tiada had pelanggan. Had bilangan kehadiran di kawasan tertutup yang lebih besar juga ditarik balik, sama sperti pas vaksin.
Hospital-hospital di Sweden masih berdepan kecemasan, dengan 2,200 pesakit COVID memerlukan penjagaan rapi, iaitu jumlah yang lebih kurang sama sewaktu negara itu berada dalam gelombang ketiga musim bunga 2021 lalu.
Ujian pengesanan percuma pula telah dikurangkan bulan ini dan secara efektif dihentikan pada Rabu (9 Februari), maka secara tidak langsung membuatkan tiada pihak yang tahu jumlah kes sebenar.
"Kita patutnya bersabar lagi, tunggu sekurang-kurangnya beberapa minggu lagi. Negara kita masih berkemampuan untuk terus membuat ujian.
"Penyakit ini masih besar kesannya dalam masyarakat,” ujar profesor virologi di Umea University, Fredrik Elgh, yang juga pengkritik utama langkah menolak sekatan.
Agensi
Thu Feb 10 2022
Orang ramai sudah mula mendatangi kawasan bar terbuka di Stockholm untuk bersantai semenjak beberapa bulan lalu. - Reuters
Laporan portal berita mengelirukan, berniat jahat - Arifin Arif
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah, Datuk Mohd Arifin Mohd Arif menafikan pendedahan sebuah portal yang mendakwa beliau menawarkan penyelesaian bagi menuduh mulut individu yang mendedahkan skandal rasuah melibatkan aktiviti perlombongan di Sabah.
1,500 anggota, pegawai PDRM ditugaskan di sekitar Batu Caves
Sebanyak 1,500 pegawai dan anggota polis kontinjen Selangor akan ditempatkan di sekitar Batu Caves bagi mengawal keadaan sempena sambutan Thaipusam, Selasa depan.
PAC panggil Loke bukan atas dasar politik - Mas Ermieyati
Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) terkejut dengan kenyataan Menteri Pengangkutan bahawa cadangan untuk memanggil Anthony Loke dianggap bermotifkan politik.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
MAHAR kecam keras rancangan pemindahan rakyat Palestin
Malaysian Humanitarian Aid & Relief (MAHAR) dengan tegas menolak dan mengutuk rancangan pemindahan rakyat Palestin seperti dicadangkan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump.
Akaun aplikasi X Tun Dr Mahathir digodam
Aplikasi X milik bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad iaitu @chedetofficial digodam dan tidak dapat diakses pada Rabu.
Hamas tolak sekeras-kerasnya cadangan Trump
Pemimpin Kanan Hamas, Izzat el-Reshiq berkata pihaknya menolak sekeras-kerasnya cadangan Presiden Donald Trump ke atas Gaza.
Palestin milik rakyatnya, cadangan Trump dikecam
Cadangan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump untuk mengambil alih Semenanjung Gaza mendapat tentangan rakyat Palestin dan menyifatkan ia pelanggaran serius undang-undang antarabangsa.
Lawatan Mirziyoyev perkukuh hubungan Malaysia-Uzbekistan - PM Anwar
Anwar turut menzahirkan keyakinan bahawa lawatan Mirziyoyev itu mampu memberi manfaat yang maksimum kepada Malaysia serta rakyat.
11 terbunuh, lima cedera tembakan di pusat pendidikan di sweden
Sekurang-kurangnya 11 terbunuh dalam kejadian tembakan di pusat pendidikan Risbergska, Orebro Sweden pada Selasa.
AS hantar pesalah migran ke Guantanamo Bay, Trump perluas kem tahanan
Sebuah pesawat tentera Amerika Syarikat membawa migran yang ditahan telah mendarat di Guantanamo Bay, Cuba pada Selasa.
Menurut pegawai tenteranya, Presiden Donald Trump merancang untuk menggunakan pangkalan tentera laut di Cuba bagi menempatkan puluhan ribu migran yang ditahan.
Menurut pegawai tenteranya, Presiden Donald Trump merancang untuk menggunakan pangkalan tentera laut di Cuba bagi menempatkan puluhan ribu migran yang ditahan.
11 maut dalam insiden tembakan di sekolah di Sweden
Sekurang-kurangnya 11 orang terbunuh dalam insiden tembakan di sebuah sekolah di bandar Orebro, Sweden.
Penunjuk perasaan di Sweden kecam Barat bekal senjata kepada Israel
Ribuan penunjuk perasaan berkumpul di Stockholm pada Sabtu untuk membantah tindakan Israel di Semenanjung Gaza dan Lubnan, serta mengecam kerajaan Barat kerana membekalkan senjata kepada Israel.
Hubungan ekonomi Sweden-Malaysia berkembang, FDI & semikonduktor pacu pertumbuhan
Wiberg optimis pertumbuhan akan jadi lebih baik, memandangkan Malaysia semakin ketara berperanan sebagai salah satu rakan kongsi utama Sweden.
Anggota Abba Bjorn Ulvaeus kahwini pasangan
Anggota kumpulan Abba Bjorn Ulvaeus telah berkahwin dengan pasangannya Christina Sas dalam satu majlis yang dikendalikan oleh hos program "QI," Sandi Toksvig, lapor Agensi Berita Jerman (dpa).
Olimpik Paris 2024: Sweden raih emas bola tampar pantai
Sweden tidak menghadapi banyak masalah dalam kemenangan 21-10, 21-13 ke atas Jerman.
Protes bantah penyertaan Israel dalam Eurovision 2024, Thunberg antara ditahan
Bantahan yang disertai sekitar 8,000 peserta pro-Palestin di bandar berkenaan diadakan susulan kempen ketenteraan Israel di Gaza.
Sweden minat jalin kerjasama hijau dengan Malaysia bagi pertumbuhan mampan - Duta besar
Sweden berminat untuk bekerjasama dengan Malaysia sejajar potensi pertumbuhan serta pakatan dalam amalan lestari bagi inisiatif mampan.
Sweden sah diterima NATO
Bendera biru dan kuning emas Sweden dijangka dinaikkan pada Isnin di ibu pejabat Perikatan Perjanjian Atlantik Utara di Brussels, Belgium.
Sweden catat cuaca paling sejuk dalam tempoh 58 tahun
Sweden mengalami cuaca paling sejuk dalam tempoh 58 tahun selepas sebuah kampung di utara negara itu mencatatkan suhu paling rendah.
Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.