PETALING JAYA : Bayangkan dengan hanya RM1 sahaja, anda boleh menunaikan hasrat untuk ke destinasi yang ingin dituju menggunakan pengangkutan awam dalam suasana baharu yang lebih selesa.
Dengan perkhidmatan Kumpool, keperluan perkhidmatan awam di sekitar Lembah Kelang dapat dinikmati oleh penggunna.
Perkhidmatan Kumpool mula beroperasi di kawasan Bukit Gasing, di sini mulai Isnin.
Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Gasing, R.Rajiv, persetujuan yang telah dicapai bersama syarikat terbabit sangat dialu-alukan.
Malah jelasnya ia bukan sahaja mampu menawarkan perkhidmatan yang lebih realistik berbanding bas awam, bahkan mampu menyelesaikan masalah ruang parkir di kawasan itu.
“Perkhidmatan seperti Kumpool mempunyai banyak tempat yang dia boleh ambik dan hantar. Dengan menggunakan aplikasi anda boleh pilih untuk pergi ke sana dan ke sini dan tidak perlu fikir isu parkir kereta. Hanya dengan modal RM1.
“Saya harap dengan perkhidmatan ini maka kita tak perlu hadapi masalah dengan isu parkir. Dan dalam masa yang sama kita oleh galakkan orang tinggalkan kereta di rumah.” Jelasnya kepada Astro AWANI hari ini.
Malah tambah beliau lagi, kos untuk sepuluh ribu pengguna pertama perkhidmatan itu akan ditanggung sepenuhnya oleh pejabat Adun Bukit Gasing.
Perkhidmatan tersebut jelasnya akan bermula Isnin ini bermula 8 pagi sehingga 8 malam.
Sementara itu menurut Pengurus Kumpool Goh Chun Hean, ini adalah sebahagian projek rintis syarikat terbabit bagi melihat keperluan pengguna dan keberkesanan perkhidmatan yang ditawarkan kepada mereka.
Sebelum ini katanya, perkhidmatan yang sama telah dilakukan di sekitar kawasan Subang dan juga Johor Bahru.
"Kita tetap akan tawarkan perkhidmatan yang lebih baik berbanding bas dan lebih murah berbanding perkhidmatan e-hailing yang sedia ada ketika ini.
"Jadi, bagi projek perkhidmnatan di sekitar Bukit Gasing ini mungkin akan mengambil masa sekitar dua hingga tiga bulan sebelum memutuskan untuk meneruskan perkhidmatan dan menetapkan harga tambang sebenar," tambahnya.
Raja Hisyam Raja Zaid
Fri Apr 08 2022
R.Rajiv harap perkhidmatan Kumpool akan meringankan penduduk sekitar Dun Bukit Gasing. - Foto Astro AWANI
[EKSKLUSIF] “Saya masih ada, cuma jauh dari dunia hiburan…” – Mazuin Hamzah
Buat kali pertama selepas lebih 30 tahun menyepi dari publisiti media, Mazuin beri peluang kepada Astro AWANI mewawancara beliau.
AWANI Ringkas 12 Februari 2025 | 9 AM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 pagi, 12 Februari 2025
1️⃣ Kerajaan pertingkatkan usaha
2️⃣ Belajar daripada Singapura
3️⃣ Pelan Washington ambil alih Gaza
#awaniringkas
1️⃣ Kerajaan pertingkatkan usaha
2️⃣ Belajar daripada Singapura
3️⃣ Pelan Washington ambil alih Gaza
#awaniringkas
Wanita warga emas cedera disamun suspek wanita
Suspek bertindak memukul dahi mangsa menggunakan serpihan batu simen ketika mangsa bergeluk ingin melawan suspek.
Raja Jordan titah pemindahan perubatan 2,000 kanak-kanak Gaza
Langkah ini merupakan sebahagian daripada respons kemanusiaan Jordan terhadap krisis di Gaza.
Lima cabaran dan peluang ekonomi belia Malaysia: Apa yang perlu diketahui?
Pasaran kerja Malaysia semakin dinamik, namun cabaran seperti ketidaksepadanan pekerjaan, hala tuju pendidikan, dan kebergantungan kepada pelaburan asing terus memberi kesan kepada golongan muda.
“Tidak ada diskrminasi sama ada wanita mahupun lelaki” - Adly
Timbalan Menteri Pertahanan berkata kenaikkan pangkat anggota wanita terbuka berdasarkan keupayaan dan peningkatan pengetahuan yang akan memberi jaminan kepada peningkatan dalam tugas dan juga pangkat anggota wanita tersebut.
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
Tiada diskriminasi, sentiasa ada peluang untuk anggota wanita ATM naik pangkat
Adly Zahari berkata, peluang kenaikan pangkat adalah terbuka kepada semua, tanpa mengira jantina.
PM Anwar mahu iPayment diperluas ke semua kementerian, jabatan menjelang Mac
Penyampaian perkhidmatan menggunakan sistem tersebut perlu dipercepatkan agar rakyat dapat segera menikmati manfaat.
Jumlah keseluruhan anggota wanita yang berkhidmat didalam ATM seramai 9,550 orang
Timbalan Menteri Pertahanan berkata Jumlah keseluruhan anggota wanita yang berkhidmat didalam ATM seramai 9,950 orang sehingga 31 Dis 2024
“Kerajaan juga sentiasa komited menghantar anggota dan pasukan khusus melibatkan anggota wanita dalam misi penting”Katanya.
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
“Kerajaan juga sentiasa komited menghantar anggota dan pasukan khusus melibatkan anggota wanita dalam misi penting”Katanya.
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
Peperiksaan SPM 2024 berjalan lancar - KPM
Kementerian turut mengucapkan syabas dan tahniah kepada semua calon peperiksaan SPM 2024.
Fahmi arah telco tawar pelan lebih baik, murah kepada pemandu teksi, e-hailing
Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil meminta syarikat telco mencari mekanisme terbaik untuk menyediakan satu pakej internet yang lebih baik serta murah kepada pemandu teksi dan e-hailing.
GV Ride bakal perkenal e-hailing guna EV bermula Disember
Langkah itu merupakan salah satu daripada langkah untuk mempromosikan EV dalam industri e-hailing.
Seorang maut, dua cedera kereta dinaiki dilanggar lori
Seorang maut manakala dua lagi cedera selepas kereta yang mereka naiki berlanggar dengan sebuah lori dalam kemalangan di Jalan Bestari, Klang, di sini hari ini.
Parlimen: OKU miliki lesen memandu kelas D/DA boleh mohon lesen PSV e-hailing
Dasar semasa tidak menghalang Orang Kurang Upaya (OKU) dari kategori pendengaran termasuk pertuturan yang memiliki kad OKU dan Lesen Memandu Malaysia (LLM) Kelas D/DA untuk memohon PSV E-Hailing.
Polis minta bantuan kesan Safiea Dania, hilang lepas naik e-hailing
Kali terakhir ditemui adalah pada 24 April jam 6.35 petang, ketika dia menggunakan perkhidmatan e-hailing untuk ke tempat kerja.
Penubuhan suruhanjaya pastikan pekerja gig dapat manfaat seperti pekerja formal
Dengan itu, pekerja ekonomi gig dapat memperbaiki status sebagai pekerja tidak formal bagi membolehkan mereka mencarum dengan Perkeso.
Pakej khas telekomunikasi untuk pekerja e-hailing, p-hailing diumum esok - Fahmi
Fahmi berkata hasil perbincangan bersama ketua-ketua pegawai eksekutif semua syarikat telekomunikasi hari ini telah mencapai kata putus.
Tetapkan harga lantai e-hailing, tambang mungkin naik - Anthony
MOT belum berhasrat untuk mengawal selia tambang e-hailing buat masa kini kerana sekiranya harga lantai ditetapkan, harga tambang kepada pengguna juga mungkin meningkat.
Kejadian wanita terjun kenderaan e-hailing cuma salah faham
Pemandu e-hailing yang dipercayai terlibat dalam kejadian seorang wanita terjun dari kenderaan yang dinaikinya di Jalan Temasya Glenmarie, Rabu lalu disahkan orang kurang upaya (OKU) pendengaran.
Perkeso saran individu terlibat sektor p-hailing, e-hailing segera mencarum
Individu yang terlibat dalam sektor p-hailing dan e-hailing disaran segera mendaftar serta membuat caruman dengan Perkeso bagi menjamin kebajikan mereka.