IPOH: Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) menyasarkan peningkatan sehingga 2,000 pengguna perkhidmatan perjalanan Ipoh-Butterworth sehari susulan pembukaan tiga stesen baharu KTM Komuter Utara iaitu stesen Ipoh, Sungai Siput dan Kuala Kangsar.
Ketua Pegawai Korporat KTMB, Mohamed Suhaimi Yaacob berkata sebelum ini pengguna perkhidmatan komuter laluan itu hanya kira-kira 1,500 orang sehari.
Katanya inisiatif itu akan turut memberi manfaat kepada penumpang dalam kalangan pekerja dan pelajar-pelajar di institusi pengajian tinggi.
“Jadi, dengan adanya perkhidmatan KTM Komuter Utara yang membabitkan penambahan tiga stesen baharu ini akan meningkatkan jumlah pengguna kepada 2,000 orang.
“Ini akan lebih ketara apabila tiba pada waktu puncak termasuk pada hujung minggu dan cuti umum,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Hari Terbuka KTMB 2023 bersempena dengan sambutan Hari Malaysia di Stesen KTM Ipoh, pada Sabtu.
Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Industri, Pelaburan dan Pembangunan Koridor Perak, Loh Sze Yee serta Ketua Pegawai Eksekutif Tourism Perak, Nurmalis Musa.
Dalam pada itu, Mohamed Suhaimi berkata perkhidmatan KTM Komuter Utara membabitkan 20 perjalanan ulang alik melalui 23 stesen sehari.
“Kekerapan bagi satu kereta api komuter kepada satu komuter lain adalah satu jam bagi waktu biasa, sementara dua jam bagi waktu puncak.
“Namun, kami merancang untuk menambah baik sistem perkhidmatan ini dengan menambah lebih banyak bilangan gerabak pada masa akan datang,” katanya lagi.
Sementara itu, Sze Yee berkata, pembukaan tiga stesen baharu bagi perjalanan komuter ke utara bermula hari ini bakal merancakkan lagi sektor pelancongan negeri terutama menjelang Tahun Melawat Perak 2024.
Katanya lagi, ia memberi pilihan kepada pengguna yang mahu mengelakkan kesesakan trafik terutama di lebuh raya.
"Perkhidmatan ini akan merancakkan lagi pergerakan dua hala bukan sahaja dari segi komersial dan industri malah dalam aspek pelancongan," jelasnya.
Perjalanan dari stesen Butterworth ke stesen Ipoh mengambil masa selama satu jam 56 minit, dengan kadar tambang dewasa RM12.80 sehala, manakala kadar tambang konsensi bagi kanak-kanak, warga emas, dan orang kurang upaya (OKU) ialah RM6.40 sehala.
Tren pertama dari stesen Ipoh ke stesen Butterworth bermula 4.40 pagi, manakala dari stesen Butterworth ke stesen Ipoh pada 5.30 pagi, dengan tren terakhir yang beroperasi dari stesen Ipoh pukul 6.35 petang, sementara dari stesen Butterworth 7.10 malam.
Amirrul Rabbani
Sat Sep 16 2023
KTMB menganjurkan Hari Terbuka KTMB 2023 bersempena dengan sambutan Hari Malaysia di Stesen KTM Ipoh, pada Sabtu. - Gambar/ Astro AWANI
Caruman KWSP pekerja asing: Empat pandangan Ameer Ali Mydin
Walaupun kadar caruman KWSP sebanyak du peratus kelihatan kecil, kesan jangka panjang terhadap ekonomi negara tidak boleh dipandang ringan.
Kemalangan: Sakit jantung punca pemandu rempuh tembok parkir Hospital Serdang
Pemandu WRV yang nyaris jatuh dari tingkat tiga bangunan parkir pusat jantung, Hospital Sultan Idris Shah (HSIS), Serdang semalam sakit dada ketika memandu.
Serangan bom: Rakyat Malaysia diminta berwaspada ketika bercuti ke Thailand
Rakyat Malaysia yang merancang untuk bercuti ke Thailand dinasihatkan agar sentiasa berwaspada susulan insiden serangan bom di Narathiwat.
Copa del Rey: Real Madrid tanpa khidmat Mbappe, Bellingham di suku akhir
Ancelotti berkata, dua pemain utama itu akan menyertai Eduardo Camavinga, David Alaba dan Antonio Rudiger dalam senarai pemain tidak beraksi.
Konflik Gaza: Pertubuhan Islam Malaysia kecam cadangan Trump miliki Gaza
Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) bersama semua pertubuhan Islam di Malaysia mengecam sekeras-kerasnya kenyataan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, yang mendakwa negara itu akan mengambil alih dan memiliki Gaza melalui rancangan pembangunan semula.
Alliance Bank tawar program bantuan banjir kepada pelanggan terjejas
Alliance Bank mengumumkan Program Bantuan Banjir bagi membantu meringankan beban kewangan pelanggan yang terjejas akibat banjir yang melanda Sabah dan Sarawak.
Sukan SEA 2025: KBS sasar jumlah keseluruhan pingat, bukan mengikut warna - Hannah
Kementerian Belia dan Sukan akan mengumumkan sasaran pingat berdasarkan jumlah pingat dan bukan mengikut warna pingat.
'Ini pembersihan etnik secara terang-terangan' - YB Indera Mahkota
Ahli Parlimen Indera Mahkota Datuk Saifuddin Abdullah berkata kenyataan yang dikeluarkan Presiden Amerika Syarikat untuk mengambil alih Semenanjung Gaza bermotifkan pembersihan etnik. #AWANInews
Penduduk utara Sydney diminta didih air sebelum digunakan selepas bakteria E. coli dikesan
Majlis Perbandaran Central Coast keluarkan amaran kepada penduduk di 10 kawasan, kira-kira 50km utara Sydney, bekalan air mereka berpotensi tercemar.
Sultan Kedah berkenan mempengerusikan Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-268
Sultan Kedah Al-Aminul Karim Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah berkenan mempengerusikan Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-268 di Istana Negara hari ini.
KTMB sasar pertambahan 2,000 pengguna harian KTM Komuter Utara
Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) menyasarkan penambahan seramai 2,000 penumpang sehari menggunakan KTM Komuter Utara, dari tiga stesen baharunya iaitu Ipoh, Sungai Siput dan Kuala Kangsar.
12 unit tren tiga gerabak untuk KTMB komuter utara pada 2025
Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB) akan menambah sebanyak 12 unit tren tiga gerabak pada 2025 untuk menambah baik perkhidmatan Komuter Utara bagi keselesaan para penumpang.