KUCHING: Pemilihan bandar raya Kuching sebagai pentas 'Yuna Asia Tour' adalah langkah berani dan tepat bagi Yunalis Mat Zara'ai atau Yuna, terus melebarkan sayapnya di seluruh Malaysia khususnya di wilayah Borneo.
Melawan 'arus' dengan tidak memilih Kuala Lumpur sebagai lokasi konsert besar itu, penganjur RK LiveAsia dan Icon Entertainment yakin jelajah berlangsung pada 27 Okt di Hikmah Exchange, di sini akan mendapat sambutan luar biasa susulan imej dan 'kuasa' Yuna yang tidak asing lagi dalam arena muzik tempatan.
"Ini Yuna, seperti istimewanya wanita yang berhati besar membawa jauh karyanya mengembara ke pelbagai pelusuk dunia, kami percaya Kuching akan menyaksikan sebuah persembahan hebat daripada beliau," menurut penganjur konsert dalam kenyataan pada Isnin.
Selain Kuching, konsert jelajah berkenaan turut diadakan di Tokyo, Jepun pada 16 Okt dan Singapura pada 18 Okt ini.
'Yuna Asia Tour' di Kuching bakal mencipta detik indah tersendiri antara Yuna dan peminat yang merindukan penampilan beliau di pentas tanah air sekali gus, mempamerkan kredibiliti seninya.
Setelah beberapa tahun berkecimpung dalam industri muzik, hasil yang dituai anak kelahiran Kedah itu ternyata cukup manis dengan kolaborasi lagu bersama beberapa figura tersohor seperti Usher dan Jay Park.
Dilihat tepat pada masa serta seiring dengan pelancaran album kelimanya 'Y5', Yuna bersedia bertemu peminat di Malaysia yang sentiasa menyokong perjalanan karier seninya dari zaman MySpace hingga 'dipinang' komposer terkemuka antarabangsa David Foster untuk bernaung di bawah Verve Music Group.
Bintang berusia 37 tahun itu tidak akan menghampakan penonton di pentas Hikmah Exchange apabila bakal mendendangkan 'buah tangan' hitnya, sama ada dalam bahasa Inggeris atau Melayu seperti Hello', 'Lullabies', 'Dan Sebenarnya' dan single terbaharunya, 'Masih Sunyi'.
Pembelian tiket bermula 2 Okt lepas dengan harga bermula RM250. Maklumat lanjut mengenai 'Yuna Asia Tour', boleh melayari https://www.ticket2u.com.my/event/32887
-- BERNAMA
Bernama
Tue Oct 10 2023
![Kuching pilihan Yuna untuk konsert jelajah Asia Kuching pilihan Yuna untuk konsert jelajah Asia](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-07/41690081446_Yuna.jpg)
Yuna tidak akan menghampakan penonton di pentas Hikmah Exchange apabila bakal mendendangkan 'buah tangan' hitnya, sama ada dalam bahasa Inggeris atau Melayu. - Gambar fail/Astro Gempak
Joehari mampu tingkatkan prestasi pasukan bola sepak negara - Hannah
Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh yakin dengan kepimpinan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) Datuk Mohd Joehari Mohd Ayub untuk membawa perubahan positif kepada pasukan negara.
10 Berita Pilihan - (15 Februari 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
El Salvador rampas 1.7 metrik tan kokain, tiga ditahan
Pihak berkuasa El Salvador mengumumkan rampasan 1.7 metrik tan dadah kokain dianggar bernilai US$44.8 juta dalam operasi pada 7 Februari lalu.
Yaman protes, bantah rancangan 'gila' Trump ingin ambil alih Gaza
Turut hadir di perhimpunan tersebut ialah Menteri Pertahanan Houthi Yaman, Mohammed Al-Atifi
Tiga tebusan Israel merdeka, 369 tahanan Palestin dibebaskan sebagai pertukaran
Tebusan Israel Iair Horn, Sagui Dekel-Chen dan Sasha Troufanov diserahkan kepada pasukan Palang Merah selepas perundingan di antara Qatar, Mesir dan Amerika Syarikat (AS) berjaya.
Lima resolusi rampas Kedah pada PRU akan datang
Konvensyen Perpaduan Kedah 2025 menggariskan lima resolusi yang dipersetujui bersama hasil garapan pandangan pimpinan dan akar umbi Pakatan Harapan (PH) serta Barisan Nasional (BN).
Ketua Setiausaha PH, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, resolusi itu untuk hala tuju Kedah dalam Kerajaan Perpaduan dengan sasaran merampas kepimpinan kerajaan Kedah pada pilihan raya umum akan datang.
Ketua Setiausaha PH, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, resolusi itu untuk hala tuju Kedah dalam Kerajaan Perpaduan dengan sasaran merampas kepimpinan kerajaan Kedah pada pilihan raya umum akan datang.
Bekas wartawan Utusan Melayu, Muhammad Basir meninggal dunia
Bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad, Muhammad Basir Abu Bakar meninggal dunia pada usia 46 tahun, di Hospital Serdang dekat sini, pada Sabtu.
![Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/61726155786_TBBERITAx.jpg)
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Sabtu, 15 Februari 2025.
![Perbuatan, kenyataan gugat keharmonian negara tidak boleh dikompromi - Aaron Perbuatan, kenyataan gugat keharmonian negara tidak boleh dikompromi - Aaron](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739634787_DatukAaronAgoDaga.jpg)
Perbuatan, kenyataan gugat keharmonian negara tidak boleh dikompromi - Aaron
Sebarang tindakan atau kenyataan yang boleh menggugat keharmonian antara kaum dan agama di negara ini tidak boleh diterima dan dikompromi, kata Menteri Perpaduan Negara Datuk Aaron Ago Dagang.
Enam bintang Running Man pukau 6,000 peminat di MIECC
Enam bintang program hiburan popular dari Korea Selatan, Running Man memukau lebih 6,000 peminat di konsert Running Man “Run 2 U” Live In Kuala Lumpur
![Kuching pilihan Yuna untuk konsert jelajah Asia Kuching pilihan Yuna untuk konsert jelajah Asia](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-07/41690081446_Yuna.jpg)
Kuching pilihan Yuna untuk konsert jelajah Asia
Penganjur yakin jelajah pada 27 Okt di Hikmah Exchange itu akan mendapat sambutan luar biasa susulan imej Yuna yang tidak asing lagi.