GERIK: Penahanan ke atas sebuah lori di sini pada Ahad lalu membawa kepada penemuan muatan lebih 30 bungkusan hitam yang berisi daun ketum dengan anggaran berat 3,000 kilogram (kg).
Ketua Bahagian Penguatkuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Perak, Mir Khairol Hafizal Mir Idris berkata, lori itu telah ditahan ketika operasi rondaan harian diadakan di Kilometer (km) 4.7 Jalan Raya Timur Barat (JRTB) dekat sini pada jam 10.30 malam.
Menurut beliau, ketika ditahan, pihaknya mendapati pemandu tidak memiliki lesen memandu selain hasil semakan pada nombor casis dan enjin mendapati kenderaan itu disyaki menggunakan nombor pendaftaran palsu.
“Sehubungan itu, Stesen Penguatkuasa JPJ Gerik telah mengambil tindakan menyita lori tersebut di bawah kesalahan Seksyen 108(1) APJ 1987, Mempamer Nombor Kenderaan.
“Saman JPJ(P)22 juga dikeluarkan ke atas pemandu kerana memandu kenderaan tanpa memiliki memiliki lesen memandu,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan pada Khamis.
Tambah Mir Khairol Hafizal, berdasarkan hasil siasatan, pemandu memaklumkan, barangan yang dibawanya itu adalah untuk penghantaran ke kedai-kedai runcit di sekitar Kelantan.
Bagaimanapun, pada keesokan hari, beberapa pegawai dan anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) yang bertugas mendapati, terdapat bau pelik pada lori berkenaan sebelum kenderaan itu diperiksa pihak berkuasa.
“Anggota bertugas telah membuka kanvas lori tersebut dan mendapati lebih daripada 30 bungkusan hitam yang berisi daun ketum dengan berat kasar keseluruhan barangan dianggarkan 3,000 kg.
“Kes telah dirujuk kepada Ketua Stesen Penguatkuasa JPJ Gerik dan laporan polis telah di buat di Balai Polis Bersia,” jelasnya lagi.
Menurutnya, JPJ Perak sentiasa bekerjasama dengan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dan agensi-agensi lain dalam menjalankan sebarang tugas penguatkuasaan.
Tambahnya lagi, JPJ tidak berkompromi dengan mana-mana pihak yang melakukan kesalahan lalu lintas dan tindakan tegas akan diambil mengikut peruntukan undang-undang kepada mereka yang melakukan kesalahan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987.
Amirrul Rabbani
Thu Feb 09 2023
Sebuah lori yang membawa muatan lebih 30 bungkusan hitam yang berisi daun ketum dengan anggaran berat 3,000 kilogram ditahan JPJ Perak di Kilometer (km) 4.7 Jalan Raya Timur Barat (JRTB), Gerik, pada jam 10.30 malam Ahad lalu.
Mangsa banjir di Sarawak menurun, Sabah kekal
Jumlah mangsa banjir di Sarawak terus menurun manakala di Sabah kekal setakat 8 malam Selasa.
10 Berita Pilihan - (4 Februari 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
Tumpuan Rabu – 5 Februari 2025
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan di Astro AWANI.
Argentina perintis hasilkan kuda guna teknik CRISPR-CAS9
Menurut Pengasas & Pengarah Saintifik Keiron, Gabriel Vichera, mereka mengambil gen daripada seekor kuda betina Argetina serta gen lain yang sudah disunting untuk meningkatkan kelajuan lima kuda tersebut tanpa menjejaskan ciri-ciri asal.
UK, EU bakal runding tingkat keselamatan dan perdagangan
London dan Brussels yakin dapat mencapai persetujuan meningkatkan kerjasama dalam keselamatan, penguatkuasaan perundangan dan penghapusan halangan perdagangan menjelang Mei.
Perunding Britain untuk Kesatuan Eropah (EU), Nick Thomas-Symonds berkata, hasrat itu berkemungkinan menjadi topik utama ketika pertemuan pemimpin kedua-dua negara bertemu.
Perunding Britain untuk Kesatuan Eropah (EU), Nick Thomas-Symonds berkata, hasrat itu berkemungkinan menjadi topik utama ketika pertemuan pemimpin kedua-dua negara bertemu.
Kazakhstan akan keluarkan laporan awal nahas penerbangan AZAL
Kementerian Pengangkutan Kazakhstan merancang untuk mengeluarkan hasil awal siasatan terhadap nahas penerbangan Azerbaijan Airlines (AZAL) berhampiran Aktau dalam beberapa hari lagi.
Lima orang ditembak dalam insiden di sekolah Sweden - Polis
Lima individu ditembak di sebuah sekolah di selatan Sweden, lapor Agensi Berita Jerman (dpa) memetik kenyataan polis pada Selasa.
Mesir hantar jentera berat ke Gaza bersihkan sisa runtuhan
Sebuah konvoi jentera berat dan jentolak yang membawa bendera Mesir bergerak dari Rafah, Mesir menuju ke Gaza pada Selasa dipercayai bagi memulakan proses pembersihan runtuhan.
Dengan gencatan senjata di Gaza, rakyat Palestin memohon bantuan kecemasan mencecah berbilion dolar selepas bandar mereka musnah akibat serangan udara Israel.
Dengan gencatan senjata di Gaza, rakyat Palestin memohon bantuan kecemasan mencecah berbilion dolar selepas bandar mereka musnah akibat serangan udara Israel.
Tebusan Hamas warga Thailand kembali ke pangkuan keluarga
Empat daripada lima tebusan Thailand yang dibebaskan selepas 15 bulan dalam tawanan di Gaza bertemu dengan ahli keluarga mereka pada Selasa di Pusat Perubatan Shamir, Israel.
Kesemua pekerja ladang itu dibebaskan pada Khamis sebagai sebahagian daripada pusingan ketiga pertukaran tahanan bawah perjanjian gencatan senjata di Gaza.
Kesemua pekerja ladang itu dibebaskan pada Khamis sebagai sebahagian daripada pusingan ketiga pertukaran tahanan bawah perjanjian gencatan senjata di Gaza.
Govtech dijangka dilancarkan pada suku pertama 2025 – Gobind
Menteri Digital, Gobind Singh Deo berkata dasar untuk mendigitalkan penyampaian perkhidmatan kerajaan atau GovTech kini dalam proses penilaian semula dan ijangka akan dimuktamadkan dalam tempoh beberapa minggu akan datang.
Lokasi proses air ketum diserbu, dua ditahan
PGA menahan dua lelaki masing-masing berusia 24 dan 23 tahun bagi membantu siasatan.
PDRM, agensi lain sentiasa bekerjasama kekang penyeludupan dadah - Pengarah JSJN
Polis akan sentiasa bekerjasama erat dengan pelbagai agensi kerajaan untuk mengekang aktiviti penyeludupan dadah ke negara ini.
Polis Terengganu rampas dadah bernilai RM3.6 juta tahun ini
Polis Terengganu berjaya merampas pelbagai jenis dadah bernilai RM3.6 juta dalam tempoh 1 Jan hingga 30 Sept tahun ini, kata Ketua Polis Terengganu Datuk Mohd Khairi Khairudin.
APMM gagalkan cubaan seludup satu tan daun ketum
APMM Zon Maritim Kuala Perlis menggagalkan cubaan menyeludup keluar kira-kira satu tan daun ketum bernilai RM50,000 di kedudukan 0.4 batu nautika timur laut muara Kuala Sanglang, Kuala Perlis.
Lebih 890 kg dadah dirampas di Perlis sejak Januari hingga Jun
Polis merampas lebih 890 kilogram (kg) dadah pelbagai jenis bernilai RM75.8 juta di Perlis sejak Januari hingga Jun lepas.
ATM rampas 930kg daun ketum bernilai lebih RM74,000 di sempadan
Daun ketum itu dirampas dalam sebuah pacuan empat roda di kawasan hutan berhampiran sempadan, pada 11.30 pagi.
ATM rampas 700 kg daun ketum cuba diseludup ke Thailand
Rampasan di sempadan negara di Padang Terap itu bernilai RM56,000.
Polis Kedah tahan 9 lelaki, rampas syabu dan daun ketum bernilai RM730,000
Jumlah syabu yang dirampas ialah seberat lebih 20 kilogram, manakala daun ketum pula sebanyak 130 kilogram.
Polis Johor lupus dadah bernilai RM5.43 juta
Ketua Polis Johor Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata proses pelupusan itu akan dilakukan hari ini di Bukit Pelanduk, Negeri Sembilan.
Lelaki ditahan bersama 450kg daun ketum
Polis turut merampas 400 botol berisi cecair hitam disyaki campuran ubat batuk dan dadah jenis kodein.