NEW DELHI: Mahkamah tertinggi Pakistan pada Selasa malam memecat anak Perdana Menteri Shehbaz Sharif, Hamza Shehbaz sebagai Ketua Menteri wilayah Punjab dalam satu keputusan yang mengejutkan.
Mahkamah Agung memutuskan bahawa keputusan Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri Punjab Dost Mohammad Mazari menolak 10 daripada 186 undian yang memihak kepada pesaing Hamza, Chaudhry Parvez Elahi, 76 adalah tidak sah.
Hamza, 47, mengangkat sumpah sebagai ketua menteri pada 23 Julai, sehari selepas beliau diumumkan sebagai pemenang pengundian kontroversi di Dewan Punjab.
Parvez dari Pakistan Muslim League-Quaid (PML-Q) disokong oleh parti bekas perdana menteri Imran Khan Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), parti tunggal terbesar dalam dewan wilayah itu.
Timbalan speaker, yang mempengerusikan sesi itu, menolak 10 undi ahli parlimen PML-Q, berkata beliau mempunyai surat daripada ketua parti mereka Chaudhry Shujaat Hussain menyokong Hamza.
Shujaat, yang merupakan sepupu Parvez, adalah presiden parti tetapi bukan ahli dewan.
Sajid Ahmed Khan Bhatti, ketua parlimen PML-Q dalam Dewan Punjab, dan rakan-rakannya secara rasmi menyokong Parvez dan memberikan undi yang memihak kepadanya.
Parvez mencabar keputusan pemilihan Hamza itu di mahkamah.
Mahkamah Agung yang terdiri daripada Ketua Hakim Negara Umar Ata Bandial dan hakim Ijazul Ahsan dan Munib Akhtar pada Selasa menyelesaikan isu mengenai siapa yang diberi kuasa untuk memberi arahan kepada ahli dewan semasa undi dewan berlangsung.
Seluruh negara meraikannya dan penyokong PTI menyambut baik keputusan itu yang membuktikan bahawa Liga Muslim Pakistan-Nawaz (PML-N) pimpinan Hamza tidak mempunyai majoriti untuk memerintah wilayah paling ramai penduduk dan penting dari segi politik di Pakistan.
Menurut laporan media Pakistan, mahkamah mengisytiharkan semua pelantikan yang dibuat oleh Hamza tidak sah dan memerintahkan anggota kabinetnya untuk mengosongkan pejabat mereka, menurut laporan media Pakistan.
Parvez hadir ke Islamabad dan mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Punjab di hadapan Presiden Arif Alvi pada awal pagi Rabu.
Gabenor Punjab sebelum ini enggan menerima angkat sumpah itu, menurut media Pakistan.
Perebutan kuasa di Punjab adalah sebahagian daripada perebutan politik antara PTI pimpinan Imran dan pakatan PML-N yang diketuai bekas perdana menteri Nawaz Sharif, yang kini hidup dalam buangan di London.
-- BERNAMA
Bernama
Wed Jul 27 2022

Hamza mengangkat sumpah sebagai ketua menteri pada 23 Julai, sehari selepas beliau diumumkan sebagai pemenang pengundian kontroversi di Dewan Punjab. - REUTERS

Wanita dipenjara 10 tahun kerana amang seksual anak perempuan jiran
Seorang wanita dihukum penjara 10 tahun oleh Mahkamah Sesyen, selepas didapati bersalah melakukan amang seksual terhadap remaja perempuan berusia 13 tahun.

Empat RUU berkaitan kecekapan perkhidmatan, kerajaan tempatan dibentang di Dewan Rakyat
RUU Iltizam Kecekapan Perkhidmatan Kerajaan 2025 bertujuan meningkatkan kualiti, kecekapan, dan keberkesanan perkhidmatan kerajaan.
[TERKINI] Dua lagi kakitangan digantung, pengurusan Astro bertemu MCMC
Astro Audio adakan siasatan dalam terperinci berhubung kes kandungan dalam talian yang menimbulkan sensitiviti dalam kalangan masyarakat khususnya kaum India. Pengurusan Tertinggi Astro telah mengadakan perjumpaan dengan MCMC.

Kandungan kurang sensitif: Astro Audio bertemu MCMC, gantung tugas Azad, Nabil, Radin dan dua lagi
Susulan insiden penerbitan kandungan kurang sensitif sehingga menyakiti hati dan mengundang kekecewaan pelbagai pihak, pihak Astro Audio telah menggantung tiga penyampai radio Pagi ERA dan dua lagi.

Pengembalian autonomi Parlimen sebahagian besar reformasi institusi Madani - PM
Kerajaan mahu pastikan Parlimen berfungsi sebagai badan legislatif yang benar-benar bebas, berwibawa, dan berdaya saing.
Hakim Jepun dipilih sebagai presiden baharu ICJ
Hakim Jepun, Yuji Iwasawa dipilih sebagai presiden baharu Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) bagi tempoh 2025 sehingga 5 Februari 2027.
Tingkat kemahiran, produktiviti mampu lonjak pendapatan
Peningkatan produktiviti boleh dicapai menerusi program menambah kemahiran seperti Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET), penguasaan teknologi kecerdasan buatan (AI) dan kewujudan pusat kecemerlangan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Polis sahkan wanita Jepun jatuh dari tingkat 4 isteri usahawan dan pempengaruh
Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan mengesahkan kematian wanita warga Jepun yang maut terjatuh dari tingkat 4 sebuah kondominium adalah isteri kepada usahawan dan pempengaruh media sosial.

Remaja perempuan Orang Asli hilang dari rumah
Remaja perempuan Orang Asli hilang dari rumah
Jaga, hormati sensitiviti agama dan budaya Malaysia - Aaron
Menurut Datuk Aaron Ago Dagang dalam satu kenyataan, sebagai sebuah negara yang majmuk, masyarakat perlu memupuk semangat saling menghormati antara satu sama lain, tanpa mengira latar belakang agama atau bangsa.

Landskap penyiaran Pakistan berdepan cabaran getir
Untuk menangani isu itu, penyiar mesti mengutamakan ketepatan dan pengesahan sebelum menyiarkan sebarang maklumat kepada khalayak.

Malaysia sasar jadikan Pakistan hab minyak sawit serantau bagi Asia Tengah - MPOB
Ia sejajar dengan peningkatan permintaan dalam sektor makanan Pakistan, sekali gus memberi peluang besar bagi produk minyak sawit Malaysia.

Seorang pekerja maut, 11 terperangkap dalam lombong arang batu runtuh di Pakistan
Letupan itu berlaku ketika lebih 12 pekerja sedang menggali arang batu di kawasan Sanjidi, Quetta, ibu kota Balochistan.

Johari Ghani mulakan lawatan rasmi ke Pakistan, hadiri PEOC
Menteri Perladangan dan Komoditi akan memulakan lawatan rasmi ke Pakistan hari ini untuk merasmikan Persidangan Minyak Makan Pakistan (PEOC) di Karachi.

Beras putih import: BERNAS beri respon kenyataan Syed Abu Hussin
BERNAS berkata Pakistan adalah salah satu negara utama pembekal beras import kepada BERNAS sejak sekian lama.

Cadangan import beras dari Pakistan dibawa kepada Bernas - Syed Abu Hussin
Cadangan itu telah disuarakan kepada Padiberas Nasional Berhad (BERNAS) selaku pengimport tunggal beras di negara ini.

Bekas PM India Manmohan Singh promosi keamanan serantau, kata Pakistan
Singh dipuji kerana membuka ekonomi India pada 1991 ketika memegang jawatan Menteri Kewangan semasa krisis pertukaran asing.

Serangan udara Pakistan di Afghanistan ragut 46 nyawa
Serangan itu turut mencederakan enam individu lain di empat lokasi berbeza di Afghanistan.

Rusia pertimbang penerbangan terus dengan Brazil, Malaysia, Pakistan
Kementerian Pengangkutan Rusia sedang mengadakan rundingan untuk melancarkan penerbangan terus ke Brazil, Malaysia, dan Pakistan.

Banjir: Malaysia terima bantuan kemanusiaan daripada Pakistan
Pesawat kargo khas dari Pakistan yang membawa sumbangan banjir peringkat pertama untuk rakyat Malaysia, selamat mendarat di Terminal MASKargo kira-kira 4.30 petang tadi.