BANGKOK: Enam mangsa, termasuk tiga kanak-kanak yang cedera dalam kejadian amuk di sebuah pusat asuhan kanak-kanak di Uthai Sawan, terletak 500 kilometer timur laut dari Bangkok, dilaporkan semakin pulih.
Setiausaha Tetap Kementerian Kesihatan Awam Dr Opas Karnkawinpong berkata kesemua mangsa yang mengalami kecederaan fizikal dan trauma telah menerima rawatan di hospital.
"Tiga kanak-kanak sudah sedarkan diri. Dua mangsa dewasa tidak lagi menggunakan bantuan ventilator manakala seorang lagi mangsa yang cedera parah di leher masih memerlukan bantuan pernafasan," katanya dalam satu kenyataan.
Pada 6 Okt, seorang anggota polis yang dipecat bertindak membunuh 36 orang termasuk 24 kanak-kanak berusia antara dua hingga empat tahun dan 12 dewasa termasuk isterinya di Uthai Sawan di wilayah Nong Bua Lamphu.
Lelaki berusia 34 tahun itu dilaporkan membunuh kanak-kanak yang sedang tidur selepas mereka selesai menikmati makan tengah hari.
Pembunuh kemudian melarikan diri dari tempat kejadian dan pulang ke rumah dan membunuh isteri serta anak lelakinya sebelum bertindak membunuh diri.
Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Kesihatan Mental Amporn Benjaponpitak berkata kira-kira 98 peratus daripada 345 orang yang kehilangan anggota keluarga atau menyaksikan pembunuhan beramai-ramai telah menerima kaunseling.
Beliau berkata para pegawainya telah memantau secara teliti mangsa dan ahli keluarga yang perlu mendapat sokongan kesihatan mental dan memantau dengan teliti tanda-tanda tekanan selepas trauma.
-- BERNAMA
Bernama
Fri Oct 21 2022
Pada 6 Okt, seorang anggota polis yang dipecat bertindak membunuh 36 orang termasuk 24 kanak-kanak berusia antara dua hingga empat tahun dan 12 dewasa termasuk isterinya di Uthai Sawan di wilayah Nong Bua Lamphu. - Gambar fail/ Reuters
Trump kembali kenakan 'tekanan maksimum' ke atas Iran
Langkah itu dibuat menjelang pertemuan Trump dengan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu di White House.
Sasaran keseluruhan pingat hala tuju yang baik, dapat rujukan pakar
Sasaran jumlah keseluruhan pingat berbanding warna pingat akan memberikan hala tuju yang lebih jelas kepada kontinjen negara dan kurang memberikan tekanan kepada atlit. #AWANInews
Sasaran pingat Sukan SEA 2025 adalah jumlah keseluruhan, bukan warna
Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh berkata penetapan sasaran pingat pada Sukan SEA 2025 adalah kepada jumlah keseluruhan pingat dan bukannya mengikut warna pingat. #AWANInews
Tiada normalisasi dengan Israel jika tiada negara Palestin merdeka - Arab Saudi
Pendirian Arab Saudi sangat teguh dan tidak akan berubah.
Jumlah mangsa banjir di Sarawak menurun, Sabah kekal
Jumlah mangsa banjir di Sarawak menurun kepada 5,747 orang berbanding 6,160 malam tadi, sementara di Sabah kekal 137 daripada 40 keluarga.
[TERKINI] A.S mahu ambil alih Gaza, apa kesannya?
Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, mencadangkan penempatan semula secara kekal rakyat Palestin dari Gaza yang musnah akibat perang ke negara-negara jiran.
Kemalangan parkiran bertingkat hospital tiada unsur sabotaj
Insiden membabitkan kereta Honda WRV yang melanggar tembok penghalang di aras 3B parkiran pada 1.15 tengah hari itu berlaku akibat kecuaian.
Ringgit dibuka tinggi berbanding dolar AS
Pada 8 pagi, mata wang tempatan naik kepada 4.4285/4480 berbanding dolar AS daripada 4.4400/4495 semalam.
AWANI Pagi: Projek Singgah Kopi
Diskusi #AWANIpagi mengenai kerjasama MyFundAction dan INTEC Education College untuk membina usahawan belia melalui projek Singgah Kopi.
Polis minta bantuan kesan Poovenessvari
Menurut polis, remaja tersebut beralamat di No 26, Laluan Pari Baru 2, Taman Semarak, Ipoh.
Mangsa kejadian amuk pusat asuhan kanak-kanak Thailand semakin pulih
Dr Opas Karnkawinpong berkata kesemua mangsa yang mengalami kecederaan fizikal dan trauma telah menerima rawatan di hospital.
Tragedi pusat asuhan: Polis Thailand siasat insiden kru CNN ceroboh lokasi kejadian
Polis Thailand sedang menyiasat dakwaan yang mengatakan kru CNN membuat penggambaran tanpa kebenaran di lokasi kejadian amuk di pusat asuhan kanak-kanak di Uthai Sawan.
Upacara keagamaan memperingati mangsa tragedi pusat jagaan kanak-kanak Thailand
Foto anak kecil tersenyum riang, mainan, bunga dan susu diletakkan di atas deretan keranda kecil di Wat Si Uthai di Uthai Sawan, wilayah Nong Bua Lamphu.