SAMARKAND: Lawatan rasmi Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Uzbekistan membuka peluang kepada kerjasama pendidikan tinggi apabila Universiti Utara Malaysia (UUM) menandatangani tiga Memorandum Persefahaman (MoU) dan Memorandum Perjanjian (MoA) dengan institusi pendidikan tinggi negara itu.
Perdana Menteri turut menyaksikan majlis memeterai MoA yang berjalan serentak dengan penganjuran Forum Perniagaan Uzbekistan-Malaysia Peringkat Tinggi di Samarkand.
UUM diwakili Naib Canselor, Prof. Dr Mohd Foad Sakdan manakala rektor Banking and Finance Academy (BFA) diwakili Dr Khoshimov Elmurod.
Menerusi kerjasama itu, ia mengukuhkan lagi kerjasama pendidikan tinggi UUM di peringkat global apabila turut melibatkan Oriental University (OU), Tashkent International University of Financial Management and Technologies (TIFT) dan Tashkent State University of Economics (TSUE).
OU dan TIFT dan masing-masing diwakili Rektor Azizkhon Nodirov dan Prof. Murodjon Ubaydullaevich Akhmedov, manakala TSUE oleh rektornya, Prof. Teshabayev To’lqin Zakirovich.
“Kerjasama ini akan menggalakkan lagi kerjasama akademik, pertukaran dan perkongsian antara UUM dan institusi pendidikan tinggi terlibat. Othman Yeop Abdullah Graduate School of Business (OYAGSB) dan BFA bertujuan mewujudkan satu sekolah perniagaan yang kukuh di Uzbekistan selain meningkatkan kualiti pendidikan tinggi dan kerjasama antarabangsa.
“Program Master of Business Management (MBM) ditawarkan OYAGSB akan diserap ke dalam program BFA Global MBA dan kerjasama ini akan meningkatkan standard pengajian perniagaan melalui penekanan kepada pengetahuan komprehensif dan kemahiran kepimpinan,” jelas Prof. Dr Mohd Foad.
BFA sebelum ini dikenali kerana mempunyai program MBA yang cemerlang akan terus memastikan kualiti kursus diiktiraf di peringkat antarabangsa.
Selain itu, kerjasama strategik ini bermatlamat meningkatkan lagi lanskap pendidikan kedua-dua negara menerusi penawaran pendidikan tinggi bidang perniagaan termasuk menggalakkan pertumbuhan ekonomi serta pembangunan.
Turut menandatangani MoU sempena lawatan Perdana Menteri ke Uzbekistan ini adalah School of Quantitative Sciences (SQS) dengan TIFT dan TSUE serta Pusat Pengajian Pengurusan Pelancongan, Hospitaliti dan Acara (STHEM) dengan OU.
MoU yang dimeterai tertumpu kepada usaha meningkatkan kerjasama di dalam bidang penyelidikan, akademik dan penerbitan bersama.
SQS akan menjadi penganjur seminar antarabangsa di TSUE pada Oktober tahun hadapan dengan fokus memanfaatkan kaedah kuantitatif untuk menghasilkan inovasi di dalam era digital.
Inisiatif lain yang termaktub di bawah MoU dan MoA ini adalah melibatkan program pertukaran pelajar dan kakitangan serta pemberian geran padanan.
Anwar melakukan lawatan rasmi ke Uzbekisan atas jemputan Presiden Shavkat Mirziyoyev dengan misi meningkatkan hubungan dua hala dalam pelbagai bidang.
Astro Awani
Sat May 18 2024
Anwar menyaksikan majlis menandatangani MoA antara UUM dan BFA sempena Forum Perniagaan Uzbekistan-Malaysia Peringkat Tinggi di Samarkand - Gambar UUM
Apakah langkah kerajaan menangani krisis demografik? - Mohd Shahar
Ahli Parlimen Paya Besar berkongsi kebimbangan akan datang wujud krisis demografik disebabkan kesihatan mental wanita yang semakin merosot dan wujud golongan yang menyokong child-free.
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
Soon Huat-Shevon berlatih di ABM
Beregu campuran profesional negara Goh Soon Huat-Shevon Lai Jemie akan menyertai kem latihan di Akademi Badminton Malaysia (ABM).
EPL: Asensio, Disasi ikut langkah Rashford ke Aston Villa
Aston Villa membawa masuk pemain tengah Paris Saint-Germain, Marco Asensio dan pertahanan Chelsea, Axel Disasi secara pinjaman.
Isu Harith Iskander, Cecilia: Polis akan hantar kertas siasatan ke DPP secepat mungkin - KPN
Kertas siasatan membabitkan pelawak Harith Iskander dan Cecilia Yap Song berhubung kes menghina Islam akan dihantar ke pihak pendakwa raya secepat mungkin.
Zambry sahkan terima surat peletakan jawatan Naib Canselor UKM
Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Zambry Abdul Kadir mengesahkan menerima surat peletakan jawatan Naib Canselor Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Datuk Mohd Ekhwan Toriman.
Guru didakwa lakukan amang seksual terhadap pelajar lelaki
Seorang guru didakwa lima pertuduhan melakukan amang seksual terhadap dua pelajar lelakinya pada tahun 2023.
Zayn Rayyan: 25 Feb dengar hujah notis usul batal pertuduhan
Mahkamah Tinggi menetapkan 25 Feb ini bagi mendengar hujahan berhubung notis usul difailkan ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matin untuk membatalkan pertuduhan.
Agong terima menghadap Panglima Angkatan Tentera
Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim berkenan menerima menghadap Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang baharu Jen Datuk Mohd Nizam Jaffar di Istana Negara hari ini.
Thaipusam: Penumpang komuter Lembah Klang nikmati tambang percuma dua hari
Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) menawarkan perkhidmatan tambang percuma selama dua hari sempena Thaipusam bermula 10 Feb.
Muhyiddin mahu cabar Akta Hasutan di Mahkamah Persekutuan
Muhyiddin yang berdepan satu kes hasutan ketika kempen PRK DUN Nenggiri akan merujuk persoalan undang-undang berhubung Akta Hasutan 1948 ke Mahkamah Persekutuan.
Hari Kebangsaan Singapura: Sama-sama Maju ke Hadapan
SINGAPURA menyambut Hari Kebangsaan yang ke-55 pada 9 Ogos 2020.