KUALA LUMPUR: Lebih sejuta penduduk Gaza kini bersesak-sesak di Rafah umpama menanti maut, menurut Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk Hal Ehwal Kemanusiaan dan Penyelaras Bantuan Kecemasan Martin Griffiths.
"Mereka hanya mempunyai sedikit makanan, hampir tiada akses kepada rawatan perubatan, tiada tempat tidur dan tiada tempat selamat untuk dituju," katanya menerusi satu kenyataan yang disiarkan di laman sesawang Pejabat PBB untuk Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA) pada Selasa.
Griffiths berkata situasi di Rafah yang sebelum ini dibimbangi bakal terjadi, kini sudah berlaku dengan pantas.
Setakat ini, lebih 28,000 orang kebanyakannya wanita dan kanak-kanak terbunuh di Gaza, menurut Kementerian Kesihatan.
Selama lebih empat bulan, petugas kemanusiaan telah membantu mereka yang memerlukan meskipun berdepan pelbagai risiko dan trauma.
Beliau berkata risiko yang perlu diharungi, termasuk ditembak, diacu dengan senjata api, diserang dan dibunuh.
"Tidak kira seberapa banyak pengorbanan, ia tetap tidak mencukupi untuk memastikan jutaan orang terus hidup, mendapat makanan dan dilindungi semasa bom-bom digugurkan dan bantuan terhalang.
"Saya telah suarakan sejak berminggu-minggu lalu bahawa tindak balas kemanusiaan kita semakin lumpuh. Hari ini, saya memberi amaran sekali lagi: Operasi ketenteraan di Rafah boleh membawa kepada lebih banyak pembunuhan di Gaza. Operasi kemanusiaan sudah di ambang kemusnahan," katanya.
Griffiths menegaskan bahawa agensi bantuan tidak mempunyai jaminan keselamatan, bekalan bantuan dan kapasiti kakitangan untuk mengekalkan operasinya.
Beliau berkata masyarakat antarabangsa telah diberi amaran terhadap akibat yang bakal berlaku bagi sebarang pencerobohan darat di Rafah dan kerajaan Israel tidak boleh terus mengabaikan gesaan ini.
"Perang itu mesti ditamatkan," katanya.
-- BERNAMA
Bernama
Wed Feb 14 2024
Griffiths berkata situasi di Rafah yang sebelum ini dibimbangi bakal terjadi, kini sudah berlaku dengan pantas. -Gambar fail/AP
Trump belum putus hantar tentera AS ke Gaza
Presiden Donald Trump belum memutuskan untuk menempatkan tentera Amerika Syarikat di Semenanjung Gaza sebagai sebahagian daripada cadangan pengambilalihan wilayah Palestin itu.
Setiausaha akhbar White House, Karoline Leavitt, menjelaskan bahawa Trump percaya Amerika perlu terlibat dalam usaha membangunkan semula Gaza bagi memastikan kestabilan di rantau tersebut, tetapi tidak bermaksud tentera Amerika Syarikat akan dikerahkan ke sana.
Setiausaha akhbar White House, Karoline Leavitt, menjelaskan bahawa Trump percaya Amerika perlu terlibat dalam usaha membangunkan semula Gaza bagi memastikan kestabilan di rantau tersebut, tetapi tidak bermaksud tentera Amerika Syarikat akan dikerahkan ke sana.
Cadangan Trump: EU, Kanada kekal pendirian terhadap Gaza
Gaza perlu menjadi komponen penting dalam pembentukan sebuah negara Palestin masa depan, kata jurucakap dasar luar Kesatuan Eropah (EU) pada Rabu.
Garis panduan umat Islam di rumah ibadat bukan Islam masih dalam libat urus - Mohd Na’im
Proses libat urus melibatkan Majlis Agama Islam Negeri-Negeri dan akan diteliti secara komprehensif oleh Mesyuarat Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia.
JDT di ambang kejuaraan, benam PDRM FC 4-0
Skuad kendalian Hector Bidoglio berada di puncak kedudukan liga dengan mengumpul 55 mata, sementara Selangor di tangga kedua dengan perbezaan 16 mata.
Mesir, Palestin bincang rancangan pemulihan Gaza “tanpa pindahkan penduduk Palestin”
Perbincangan berlangsung dalam satu mesyuarat di Kaherah antara Menteri Luar Mesir, Badr Abdelatty dan Perdana Menteri Palestin yang juga Menteri Luar, Mohamed Mustafa.
Pembangunan IKN dipantau elak pembaziran kos, perlu fokus banyak projek lain - Menteri
Agus Harimurti Yudhoyono berkata, semua kementerian sedang membuat penyesuaian untuk mengelakkan pembaziran kos.
Projek pembangunan semula Pasar Dato Keramat mula suku pertama 2025 - Dr Zaliha
Dr Zaliha minta DBKL menyegerakan bancian bagi memuktamadkan bilangan peniaga di kawasan Pasar Dato Keramat dalam tempoh dua minggu.
Rancangan Gaza Trump langgar undang-undang antarabangsa, kata Afghanistan
"Gaza adalah sebahagian daripada wilayah Palestin dan tiada sesiapa pun yang mempunyai kuasa untuk menentukan nasib penduduknya," kata Kementerian Luar Afghanistan
445,000 penjawat awam manfaat penggunaan Gen AI
Fasa pertama program itu yang diperkenalkan pada Disember 2024 adalah perintis untuk menguji integrasi AI dalam aliran kerja kerajaan.
Peperiksaan SPM: KPM laksana pengesanan awal pelajar berisiko cicir
Pengesanan awal tersebut membolehkan pihak sekolah membuat perancangan bagi melaksanakan intervensi yang bersesuaian.
Gencatan senjata Gaza: Trump akan berdepan lebih banyak tentangan selepas Jordan, Arab Saudi - Penganalisis
Amerika Syarikat dibawah kepimpinan Presiden Donald Trump akan berdepan dengan lebih banyak tentangan daripada masyarakat antarabangsa mengenai isu Palestin.
Pendirian Malaysia terhadap Gaza sama dengan negara Islam lain - PM Anwar
Pendirian Malaysia sama seperti negara Islam lain mengenai situasi semasa di Gaza, Palestin.
Budaya pandang sebelah mata kepada kesengsaraan Palestin perlu dibendung - MAPIM
Budaya tidak cakna dan meletakkan sempadan kepada kesengsaraan rakyat Palestin perlu dibendung.
Jepun pertimbang terima penduduk Gaza untuk rawatan - PM Ishiba
Perdana Menteri Jepun Shigeru Ishiba, pada Isnin berkata kerajaan sedang mempertimbangkan untuk menawarkan bantuan perubatan di Jepun kepada penduduk Gaza.
Qatar lancar jambatan udara dari Jordan salur bantuan ke Gaza
Sejak bermulanya gencatan senjata Gaza, Qatar telah menghantar 65 trak bantuan merentasi sempadan Jordan.
Malaysia sertai fasa kedua Jambatan Udara Kemanusiaan yang diterajui Jordan ke Gaza
Kementerian Luar berkata, penyertaan Malaysia dalam inisiatif itu dipermudahkan melalui kedutaannya di Amman.
Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
Mesir tegas Gaza dibina semula tanpa pengusiran rakyatnya
Mesir mendedahkan ia mempunyai visi untuk pembinaan semula Gaza tanpa memindahkan rakyat Palestin dari wilayah mereka.
Mesir sedia terima pesakit Palestin melalui Lintasan Rafah
Bermula Sabtu, Lintasan Rafah membenarkan rakyat Palestin keluar dari Gaza buat pertama kali dalam tempoh sembilan bulan.
Qatar gesa rundingan segera fasa kedua gencatan senjata Gaza
Qatar menggesa Israel dan Hamas untuk segera memulakan rundingan bagi fasa kedua perjanjian gencatan senjata di Gaza.