Dewan Pemuda Pas mendedahkan kelemahan parti itu yang tidak mempunyai jentera cybertroopers hebat untuk menguasai perang saraf di media sosial berbanding cybertroopers Pakatan Harapan pada Pilihan Raya Umum ke 14 yang lalu.
Ketua Dewan Pemuda Pas Kawasan Jerlun, Abd Hadi Omar berkata cara biasa yang digunakan parti itu sebelum ini untuk menangkis fitnah di pentas ceramah, kuliah dan ceramah berkelompok, sudah tidak begitu relevan dengan perkembangan pantas era teknologi maklumat ketika ini.
"Penerangan melalui cara lama ini hanya mampu memberi kesan 20 peratus sahaja berbanding 80 peratus cara yang lebih efektif menggunakan media sosial seperti Facebook, Whatsapp, Youtube, Instagram dan Twitter.
"Kita perlukan jentera di media sosial yang lebih pantas menyampaikan maklumat dengan fakta dan data yang tepat...Dewan Pemuda Pas juga perlu menonjolkan lebih ramai figura baharu yang lebih responsif dan cakna isu semasa sekiranya mahu lebih cemerlang dalam PRU15 kelak," katanya ketika membahaskan ucaptama Ketua Dewan Pemuda Pas Muhd Khalil Abdul Hadi dalam Muktamar DPPM ke 59 di sini, pada Jumaat.
Timbalan Ketua Pemuda Pas Pulau Pinang, Ir Ahmad Rafaei Abd Rashid pula mencadangkan Pas mewujudkan satu jabatan khas untuk 'pemikir pemasaran' yang mampu menggerakkan satu pelan strategi baharu di media sosial.
"Kita juga memerlukan dana yang besar untuk aktiviti parti di media sosial menjelang PRU15, menyediakan latihan khas kepada cybertroopers parti menyebarluaskan aktiviti, kenyataan dan mempertahankan parti dari fitnah di media sosial.
"Sepatutnya, setiap kenyataan dan penerangan pemimpin mengenai satu-satu isu perlu dikongsi seluas mungkin oleh setiap anggota parti, namun ia tidak berlaku...contohnya, liputan perjalanan Muktamar Dewan Pemuda Pas secara live petang ini juga agak suram, hanya 300 'viewer' sahaja, ini perlu kita ubah, dengan segera," katanya.
Beliau juga menarik perhatian perwakilan dengan menyatakan kebanyakan kerja parti dilakukan oleh anggota Pemuda Pas yang turut mempunyai banyak komitmen lain, justeru parti perlu mempunyai kakitangan tetap untuk media sosial seperti penulis siaran media, reka bentuk poster dan teknologi berkaitan.
-- BERNAMA
Bernama
Fri Sep 14 2018

Timbalan Presiden Pas Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (dua, kiri) beramah mesra dengan Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki (kanan) yang turut hadir pada Muktamar Dewan Pemuda PAS Malaysia Ke-59 pada Jumaat. --fotoBERNAMA

Malaysia terus pantau situasi perdagangan global, nilai implikasi ke atas ekonomi negara - Liew
Kerajaan terus memantau situasi perdagangan global dalam mendepani perubahan dasar perdagangan agresif oleh Amerika Syarikat (AS) dan menilai implikasinya ke atas perkembangan ekonomi negara.
Agenda AWANI: E-Sepakat pantau isu-isu perpaduan termasuk yang dibangkitkan ahli politik – TKSU Kementerian Perpaduan Negara
Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Perpaduan Negara, Mohamad Sobri Mat Daud berkata sistem e-Sepakat digunakan Kementerian Perpaduan Negara untuk memantau sebarang isu-isu perpaduan yang dibangkitkan di setiap peringkat masyarakat. Jelasnya, sistem berkenaan turut memantau isu-isu sensitif yang dibangkitkan oleh pemimpin-pemimpin tempatan. #AgendaAWANI
Agenda AWANI: Bina Semula Gaza: Wujudkan kerajaan teknorat Gaza, jamin pembangunan mampan – Pengarah IEIJS
Pengarah Institut Kecemerlangan Pangajian Baitulmaqdis (IEIJS) Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof. Madya. Dr. Aminurraasyid Yatiban berkata sebuah kerajaan teknokrat di Palestin perlu diwujudkan untuk memastikan pembangunan semula Gaza yang lebih mampan. Jelasnya, Palestin tidak miskin tokoh dalam pelbagai kepakaran yang berupaya memimpin pembangunan wilayah terkepung itu. #AgendaAWANI
Agenda AWANI: Kementerian Perpaduan Negara ketengahkan etnik Portugis, Chetti demi meraikan kepelbagaian - TKSU
Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Perpaduan Negara, Mohamad Sobri Mat Daud berkata Kementerian Perpaduan Negara mengambil inisiatif mengetengahkan etnik-etnik minoriti dalam negara seperti etnik Portugis dan Chetti di Melaka. Jelasnya, langkah ini bagi memastikan kaum-kaum majoriti turut menghargai kepelbagaian yang sedia-ada di Malaysia. #AgendaAWANI

Konsep Negara Bangsa jadi fokus KPN bentuk masyarakat bersatu padu
Kementerian Perpaduan Negara (KPN) memilih tema 'Harmoni Dalam Kepelbagaian' dan Konsep Negara Bangsa sebagai fokus utama tahun ini.
Agenda AWANI: Bina Semula Gaza: Negara Arab mungkin bertegas kerana bimbang rakyat memberontak – Pengarah IEIJS
Pengarah Institut Kecemerlangan Pangajian Baitulmaqdis (IEIJS) Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof. Madya. Dr. Aminurraasyid Yatiban berkata bimbang dengan risiko pemberontakan rakyat sendiri mungkin menjadi faktor yang menyebabkan negara-negara Arab bertegas dalam isu bina semula Gaza. Jelasnya, masyarakat awam Arab sememangnya tidak berbelah bahagi menyokong pembelaan nasib rakyat Palestin. #AgendaAWANI
AWANI 7:45 [12/3/2025] – Henti polemikkan isu 3R | Sindiket pendaftaran kelahiran | Bukan bailout | Bukan lagi lubuk rezeki
Laporan berita padat dan ringkas #AWANI745 bersama Jasmine Abu Bakar
Tumpuan #AWANI745 malam ini:
-Pemimpin politik perlu berhenti jadi badut, titah Sultan Pahang
-Rasuah daftar keahlian: Penjawat awam, pengamal perubatan dan undang-undang ditahan
-Suntikan RM1.1 bilion untuk Sapura energy bukan 'bailout' tetapi pelaburan
-Pengasuh didakwa bunuh kanak-kanak tiga tahun
Tumpuan #AWANI745 malam ini:
-Pemimpin politik perlu berhenti jadi badut, titah Sultan Pahang
-Rasuah daftar keahlian: Penjawat awam, pengamal perubatan dan undang-undang ditahan
-Suntikan RM1.1 bilion untuk Sapura energy bukan 'bailout' tetapi pelaburan
-Pengasuh didakwa bunuh kanak-kanak tiga tahun
AWANI Ringkas: 12 direman kes rasuah pendaftaran kelahiran
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
AWANI Ringkas: Pengarah syarikat terbabit pengubahan wang haram direman
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
#AWANIRingkas 12 Mac 2025 | 9 PM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 malam, 12 Mac 2025
1️⃣ Pengarah syarikat terbabit pengubahan wang haram direman
2️⃣ Dana RM1.1 bilion bukan 'bailout'
3️⃣ Tujuh lelaki ditahan berkaitan dadah di bazar Ramadan
#awaniringkas
1️⃣ Pengarah syarikat terbabit pengubahan wang haram direman
2️⃣ Dana RM1.1 bilion bukan 'bailout'
3️⃣ Tujuh lelaki ditahan berkaitan dadah di bazar Ramadan
#awaniringkas

Dakwaan ada undi tidak percaya terhadap Tun Mahathir mungkin 'kerja' cybertroopers
Buat masa ini, semakin ramai orang sukakan Tun Dr Mahathir dan ramai mahu beliau kekal sebagai Perdana Menteri.

Pas tidak punya cybertroopers yang hebat untuk kuasai perang saraf di media sosial
Cara biasa yang digunakan parti itu sebelum ini untuk menangkis fitnah di pentas ceramah, kuliah dan ceramah berkelompok, sudah tidak begitu relevan dengan perkembangan pantas era teknologi maklumat.

Tuhan dah uji kita beberapa kali, kalau gagal kali ni, kita tinggal sejarah - Zahid
Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mahu semua jentera UMNO melakukan yang terbaik bagi memastikan Barisan Nasional (BN) menang dalam pilihan raya umum akan datang.

UMNO, BN perlu pantas tangani fitnah - Rahman Dahlan
Pengarah strategi dan komunikasi BN itu berkata, pasukan 'cybertroopers' BN perlu lebih cepat menangani fitnah kerana ia kini menular dengan pantas di media sosial.