PARIT: Seorang pelajar Tingkatan Lima maut ketika dalam perjalanan pulang dari surau selepas motosikal yang ditungganginya berlanggar dengan sebuah motosikal lain di KM19 Jalan Bota Kiri-Tanjung Belanja, dekat sini, semalam.
Ketua Polis Perak Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri berkata, kejadian pada jam 7 malam itu membabitkan motosikal jenis Honda Dash yang ditunggang lelaki berusia 64 tahun dan motosikal jenis Yamaha 135 LC ditunggangi remaja berusia 17 tahun.
Katanya, hasil siasatan awal mendapati ketika kejadian, warga emas itu sedang dalam perjalanan dari Tanjung Belanja menuju ke rumahnya di Kampung Tua, yang menghala ke Bota Kiri.
Menurutnya lagi, apabila lelaki berkenaan sampai di persimpangan rumahnya, dia tiba-tiba membelok motosikalnya ke kanan sebelum dilanggar motosikal dari arah bertentangan, yang ditunggang pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Iskandar Shah, dekat sini, itu.
Jelasnya, ketika kejadian, kedua-dua mangsa didapati tidak memakai topi keledar.
“Apabila sampai di simpang rumahnya, penunggang motosikal jenis Honda Dash tiba-tiba membelok ke kanan.
"Ini menyebabkan penunggang motosikal jenis Yamaha 135 LC yang bergerak lurus ketika itu tidak sempat memberhentikan motosikalnya dan melanggar motosikal Honda Dash itu.
“Akibat daripada kemalangan itu, kedua-dua penunggang motosikal mengalami kecederaan parah pada bahagian kepala masing-masing dan meninggal dunia di tempat kejadian.
“Proses bedah siasat akan dijalankan di Hospital Changkat Melintang, dekat sini, hari ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Mohd Yusri berkata, kes berkenaan disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.
Di samping itu, beliau turut menasihatkan agar semua penunggang motosikal sentiasa berhati-hati dan mematuhi peraturan jalan raya.
“Pihak polis menasihatkan semua penunggang motosikal agar sentiasa berhati-hati, memakai topi keledar dengan betul dan kemas, serta mematuhi peraturan dan undang-undang,” ujarnya.
Amirrul Rabbani
Tue Aug 01 2023
Dua lelaki masing-masing berusia 64 dan 17 tahun maut selepas motosikal yang ditunggangi mereka berlanggar satu sama lain di Kilometer 19 Jalan Bota Kiri-Tanjung Belanja, Parit, pada Isnin. - Foto ihsan media sosial
Perubahan iklim: Malaysia seru ASEAN bersatu dalam tindakan iklim
Malaysia menggesa negara anggota ASEAN mengambil pendirian yang lebih tegas dan bersatu dalam menangani isu perubahan iklim sempena pemegangannya sebagai Pengerusi ASEAN tahun ini.
Petronas sedia bantu Uzbekistan dalam sektor petrokimia, tenaga bersih
Petronas sedia bantu Uzbekistan dalam sektor petrokimia, tenaga bersih
Sultan Kedah berkenan mempengerusikan Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-268
Sultan Kedah Al-Aminul Karim Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah berkenan mempengerusikan Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-268 yang berlangsung di Istana Negara hari ini.
Hujan, pencemaran bau punca K9 gagal kesan Zayn Rayyan
Pencarian kanak-kanak autistik, Zayn Rayyan Abdul Matin oleh Unit Anjing Pengesan (K9) Pulapol Kuala Lumpur tidak berhasil selepas berlaku hujan di kawasan kejadian.
[TERKINI] Taklimat media Khazanah Annual Review 2025
Ikuti taklimat media oleh Pengarah Urusan Khazanah, Datuk Amirul Feisal Wan Zahir sempena Khazanah Annual Review (KAR) 2025 di Innovation Centre, Mercu UEM.
'Bukan main masukkan saja sesuka hati' - YB Masjid Tanah
Ahli Parlimen Masjid Tanah, Datuk Mas Ermieyati Samsudin mengkritik & mempersoalkan kesahihan data kemasukan pelancong asing yang dinyatakan Menteri Pelancongan, Tiong King Sing dalam laporan media sebelum ini.
#AWANInews
#AWANInews
Perang perdagangan tidak akan jejas pertumbuhan KDNK Malaysia pada 2025 - Rafizi
Malaysia berada di landasan yang tepat untuk mencapai sasaran KDNK 2025 walaupun berdepan risiko daripada perang tarif.
Khazanah Nasional catat untung operasi RM5.1 bilion pada 2024
Khazanah Nasional Berhad mencatat keuntungan operasi sebanyak RM5.1 bilion bagi tahun kewangan 2024, berbanding RM5.9 bilion pada 2023.
Sidang Dewan Rakyat kecoh, bilangan Ahli Parlimen tidak cukup korum
Sidang Dewan Rakyat kecoh susulan isu bilangan Ahli Parlimen yang hadir didapati tidak cukup korum pada sesi perbahasan usul Menjunjung Kasih Titah Diraja, pada Rabu. #AWANInews
NAFAS: Syarikat subsidiari tidak berfungsi akan digabung atau ditutup
Syarikat subsidiari Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) akan distruktur semula melalui proses penggabungan bagi meningkatkan kecekapan operasi.
Pelajar Tingkatan Lima maut pulang dari surau, terlibat kemalangan dua motosikal
Kedua-dua mangsa, masing-masing berusia 64 dan 17 tahun, meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala.