KEPALA BATAS: Seorang pelajar sekolah menengah maut, manakala, rakannya cedera selepas motosikal ditunggang mereka terbabas dan melanggar pembahagi jalan dalam kemalangan di Jalan Lebuh Bertam Perdana, di sini, pada Isnin.
Dalam kejadian pukul 3 petang itu, mangsa dipercayai dalam perjalanan ke kedai runcit di kawasan itu sebelum terlibat dalam kemalangan.
Mangsa yang berusia 15 tahun meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala sementara pembonceng berusia 13 tahun cedera ringan dan dirawat di Hospital Kepala Batas.
Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Asisten Komisioner Mohd Radzi Ahmad berkata, siasatan mendapati mangsa bersama rakannya menunggang motosikal dari arah Bertam Pinggiran menghala ke Bertam Perdana.
"Sebaik tiba di lokasi kejadian, motosikal mangsa telah hilang kawalan lalu terbabas ke kanan jalan dan melanggar pembahagi jalan.
"Penunggang motosikal yang tidak mempunyai lesen memandu itu cedera di kepala dan disahkan meninggal dunia di tempat kejadian manakala pembonceng hanya mengalami kecederaan ringan" katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan pada Isnin.
Menurut Mohd Radzi, kedua-dua mangsa merupakan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bertam Indah.
Mayat mangsa di hantar ke Hospital Kepala Batas untuk proses bedah siasat.
Kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987.
Dalam pada itu, Mohd Radzi menasihatkan semua pemandu dan pengguna jalan raya supaya mematuhi peraturan jalan raya.
Dewi Nur Harasha Alias
Mon Aug 22 2022
![Pelajar tingkatan tiga maut, rakan cedera, motosikal terbabas langgar pembahagi jalan Pelajar tingkatan tiga maut, rakan cedera, motosikal terbabas langgar pembahagi jalan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-08/41661168491_pelajar.jpg)
Seorang pelajar sekolah menengah maut, manakala, rakannya cedera selepas motosikal ditunggang mereka terbabas dan melanggar pembahagi jalan dalam kemalangan di Jalan Lebuh Bertam Perdana, Kepala Batas, hari ini. - Gambar ihsan pembaca
![Serangan udara Israel di selatan Lubnan, langgar gencatan senjata Serangan udara Israel di selatan Lubnan, langgar gencatan senjata](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41738941235_lubnanisraelstrik.jpg)
Serangan udara Israel di selatan Lubnan, langgar gencatan senjata
Letupan kuat kedengaran di kampung Baisariyeh, yang kemudiannya disahkan berpunca akibat serangan udara Israel.
AWANI Tonight 7 Feb 2025
AWANITonight with @Hafiz_Marzukhi
1. Govt appoints three companies for vehicle inspections
2. Jakim's advise not policy, says Govt
1. Govt appoints three companies for vehicle inspections
2. Jakim's advise not policy, says Govt
![Thaipusam: Lebih 20 jalan di pusat bandar ditutup mulai Ahad - Polis Thaipusam: Lebih 20 jalan di pusat bandar ditutup mulai Ahad - Polis](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-01/71706151609_thaipusam.jpg)
Thaipusam: Lebih 20 jalan di pusat bandar ditutup mulai Ahad - Polis
Lebih 20 jalan di sekitar ibu kota akan ditutup dan dilencongkan secara berperingkat bermula pada Ahad ini bagi memberi laluan kepada perarakan pedati bersempena dengan sambutan Thaipusam.
It's About YOUth: Creating a greener future with art
Can art inspire a greener future? Andrew Woon from Faber-Castell Malaysia and young artist Chan Ellen explore the transformative power of art in fostering environmental awareness among youth.
![Liputan 5G di Sarawak capai 63.8 peratus kawasan berpenduduk - Pengurus Besar SMA Liputan 5G di Sarawak capai 63.8 peratus kawasan berpenduduk - Pengurus Besar SMA](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-04/51681888525_malaysia.jpg)
Liputan 5G di Sarawak capai 63.8 peratus kawasan berpenduduk - Pengurus Besar SMA
Tahun lepas juga menyaksikan SMA memperkukuh keselamatan siber untuk agensi kerajaan negeri menerusi Program CyberSarawak.
![Setiausaha Agung ASEAN tegaskan komitmen perkukuh hubungan media pada sesi libat urus Setiausaha Agung ASEAN tegaskan komitmen perkukuh hubungan media pada sesi libat urus](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81738926925_TBASEAN.jpg)
Setiausaha Agung ASEAN tegaskan komitmen perkukuh hubungan media pada sesi libat urus
Setiausaha Agung ASEAN Dr Kao Kim Hourn menegaskan komitmennya untuk memperkukuh hubungan dengan komuniti media.
![Polis sahkan terima laporan penemuan bangkai kucing Polis sahkan terima laporan penemuan bangkai kucing](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61738937858_BangkaiKucingTong.jpg)
Polis sahkan terima laporan penemuan bangkai kucing
Ketua Polis Daerah Timur Laut ACP Abdul Rozak Muhammad mengesahkan pihaknya ada menerima laporan.
![MBPP bersihkan 4,440 kg sampah di sebuah rumah MBPP bersihkan 4,440 kg sampah di sebuah rumah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51738922573_RumahSampah.jpg)
MBPP bersihkan 4,440 kg sampah di sebuah rumah
Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) mengutip dan membersihkan 4,440 kilogram (kg) sampah sarap yang berpotensi menjadi pusat pembiakan serangga pembawa penyakit, di sebuah rumah di daerah Barat Daya.
![Hakim Persekutuan AS sekat sementara rancangan Trump kurangkan pekerja kerajaan pusat Hakim Persekutuan AS sekat sementara rancangan Trump kurangkan pekerja kerajaan pusat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81738936941_TBWhiteHousejpg.jpg)
Hakim Persekutuan AS sekat sementara rancangan Trump kurangkan pekerja kerajaan pusat
Keputusan itu dibuat beberapa jam sebelum tarikh akhir pada tengah malam untuk pekerja memilih program peletakan jawatan yang ditangguhkan.
AWANI Tonight: Jakim’s advice not policy, needs govt approval - Cabinet
Jakim may advise Muslims on safeguarding their faith but this does not equate to official policy, says the government. Any policies must also receive Cabinet approval before implementation.
![Pelajar Tingkatan Tiga maut di sekolah negatif COVID-19 - Menteri Kesihatan Pelajar Tingkatan Tiga maut di sekolah negatif COVID-19 - Menteri Kesihatan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2020-07/81593947334_AdhamBaba.jpg)
Pelajar Tingkatan Tiga maut di sekolah negatif COVID-19 - Menteri Kesihatan
Pada Rabu lepas, pelajar lelaki berusia 15 tahun itu yang memulakan hari pertama sesi persekolahan dilapor pengsan sebelum disahkan meninggal dunia oleh doktor selepas dibawa ke hospital.
![Kes pukul pelajar: 12 remaja dibebas dengan ikat jamin Kes pukul pelajar: 12 remaja dibebas dengan ikat jamin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2020-02/41581846578_AbdullahMohamadPiah.jpg)
Kes pukul pelajar: 12 remaja dibebas dengan ikat jamin
Sekumpulan 12 pelajar yang ditahan selepas disyaki terbabit dalam kes memukul seorang pelajar tingkatan tiga di Pasir Mas, Ahad lalu, telah dibebaskan dengan ikat jamin.
![Sekolah gempar pelajar tingkatan tiga bersalin di surau Sekolah gempar pelajar tingkatan tiga bersalin di surau](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2016-11/71480510256_babyfoot.jpg)
Sekolah gempar pelajar tingkatan tiga bersalin di surau
Pelajar tersebut temui terbaring dekat surau sekolah dan terdapat seorang bayi perempuan di dadanya.