KLANG: Seorang pemandu lori cedera akibat dihempap sebuah kontena yang jatuh dari jejambat pada ketinggian lebih 12 meter di Jalan Pelabuhan Klang di sini, pada Selasa.
Pengarah Bomba Selangor, Norazam Khamis berkata, dalam kejadian kira-kira jam 1.15 petang itu, mangsa dikenali Rusaini Hassani, 49, dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah di sini untuk rawatan lanjut.
"Berdasarkan maklumat, sebuah kontena berisi kotak kitar semula dari sebuah lori telah terjatuh dari atas jejambat. Kontena itu kemudian menghempap dua buah lori yang sedang lalu di bawah jejambat.
"Salah satu daripada lori tersebut dihempap di bahagian hadapan dan pemandunya tersepit," katanya dalam kenyataan, pada Selasa.
Menurutnya, seramai enam anggota dan pegawai dari Balai Bomba dan Penyelamat Kota Raja ke lokasi kejadian selepas menerima panggilan kecemasan pada jam 1.17 petang.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Klang Selatan, Asisten Komisioner S Vijaya Rao berkata, siasatan awal mendapati sebuah lori kontena dari arah jejambat Westport menuju ke Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE) telah hilang kawalan sebelum terbabas.
"Kontena itu terjatuh dan menghempap dua lori. Kami telah merakam percakapan pemandu lori kontena itu bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 43 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987," katanya.
Pada Selasa, insiden tersebut tular menerusi beberapa video di media sosial.
ARTIKEL ASAL DISIARKAN DI SINAR HARIAN
Sinar Harian
Tue Apr 05 2022
Sebuah kontena berisi kotak kitar semula dari sebuah lori terjatuh dari atas jejambat dan insiden itu tular menerusi beberapa video di media sosial.
AWANI Ringkas: Harimau Malaya: Petanda positif pertumbuhan populasi
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
Lima penumpuan utama jayakan Agenda Reformasi Perkhidmatan Awam - KPPA
Lima penumpuan utama digariskan dalam Agenda Reformasi Perkhidmatan Awam (ARPA) bagi merealisasikan pembaharuan perkhidmatan awam yang lebih telus, berintegriti dan diyakini.
Petronas sedia bantu Uzbekistan dalam sektor petrokimia, tenaga bersih - Kenyataan
Petronas sedia menjayakan inisiatif tersebut, menyediakan kepakaran sokongan teknikal, pertukaran maklumat, dan konsultansi dalam bidang berkepentingan.
Parlimen: Kerajaan akan terus perkasa kesiapsiagaan ASEAN bagi muktamadkan DEFA
Malaysia akan meneruskan usaha strategik untuk memastikan tahap kesiapsiagaan negara-negara ASEAN dalam memuktamadkan Perjanjian Rangka Kerja Ekonomi Digital (DEFA).
Keadaan ibu Zayn Rayyan kosong, tiada reaksi, kata pegawai penyiasat
Pegawai Penyiasat bagi kes Zayn Rayyan Abdul Matin yang ditemukan mati dua tahun lalu memaklumkan pengadu, Ismanira Abdul Manaf kelihatan kosong sewaktu proses rakaman percakapan berlangsung.
Mekanik maut terlanggar tayar ganti dalam kemalangan lima kenderaan
Seorang mekanik maut apabila motosikal ditunggangnya terlanggar tayar ganti sebuah kenderaan pacuan empat roda dalam kemalangan membabitkan lima kenderaan di Rembau.
Caruman KWSP pekerja asing: Empat pandangan Ameer Ali Mydin
Walaupun kadar caruman KWSP sebanyak du peratus kelihatan kecil, kesan jangka panjang terhadap ekonomi negara tidak boleh dipandang ringan.
Kemalangan: Sakit jantung punca pemandu rempuh tembok parkir Hospital Serdang
Pemandu WRV yang nyaris jatuh dari tingkat tiga bangunan parkir pusat jantung, Hospital Sultan Idris Shah (HSIS), Serdang semalam sakit dada ketika memandu.
Serangan bom: Rakyat Malaysia diminta berwaspada ketika bercuti ke Thailand
Rakyat Malaysia yang merancang untuk bercuti ke Thailand dinasihatkan agar sentiasa berwaspada susulan insiden serangan bom di Narathiwat.
Copa del Rey: Real Madrid tanpa khidmat Mbappe, Bellingham di suku akhir
Ancelotti berkata, dua pemain utama itu akan menyertai Eduardo Camavinga, David Alaba dan Antonio Rudiger dalam senarai pemain tidak beraksi.
Wanita maut, lelaki parah kereta dihempap kontena
Wanita maut manakala seorang lelaki cedera parah selepas kereta dipandu mereka dihempap kontena yang terjatuh daripada treler di Pulau Pinang.
Pemandu 'prime mover' maut tersepit dihempap kontena
Seorang pemandu prime mover maut akibat tersepit di dalam kabin pemandu selepas kenderaan yang dipandunya dihempap sebuah kontena.
Pemandu lori cedera dihempap kontena jatuh jejambat
Seorang pemandu lori cedera akibat dihempap sebuah kontena yang jatuh dari jejambat pada ketinggian lebih 12 meter di Jalan Pelabuhan Klang di sini, pada Selasa.