KUALA LUMPUR: Usaha kerajaan dalam memerangi pandemik COVID-19 mula menampakkan keberkesanan apabila sebahagian sektor ekonomi dibenarkan kembali beroperasi dalam Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN).
Ketua Penerangan Dewan Pemuda Pas, Nadzir Helmi berkata pembukaan sebahagian sektor tersebut adalah rentetan perancangan jangka panjang kerajaan dalam menggiatkan program vaksinasi sehingga berjaya mencapai lebih 50 peratus daripada populasi negara telah divaksin sekurang-kurangnya satu dos semalam.
"Ia juga menampakkan hasil apabila berdasarkan kenyataan beberapa anggota kesihatan, berlaku penurunan dalam kadar kemasukan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) melibatkan warganegara. Ini menunjukkan bahawa usaha kerajaan mula menampakkan hasil.
'Apa yang dilaksanakan oleh kerajaan sebenarnya tidak kurang seperti yang dilaksanakan di United Kingdom (UK), apabila kerajaan mempergiatkan vaksinasi bagi mencapai imuniti kelompok, dan seterusnya membuka sektor ekonomi secara serentak dan terancang, seiring peningkatan kadar populasi yang menerima vaksinasi," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Nadzir berkata usaha kerajaan yang kerap diperlekehkan sesetengah pihak, kini mula menunjukkan sinar di hujung kegelapan.
"Pemuda PAS menyambut baik segala usaha yang dilaksanakan oleh kerajaan dalam mencari jalan keluar bagi pandemik ini. Pembukaan sebahagian sektor ekonomi ini, sedikit sebanyak boleh memberikan nafas lega buat pengusaha kecil seperti pemilik kedai cuci kereta, kedai gunting rambut serta kedai-kedai lain yang diberikan kelonggaran, untuk kembali menjana pendapatan yang hilang akibat penutupan operasi sejak sekian lama.
"Pemuda PAS juga berharap agar program vaksinasi terus dipergiatkan, termasuk cadangan menggerakkan suntikan vaksin secara rumah ke rumah atau pembukaan pusat pemberian vaksin (PPV) secara pandu lalu, bagi memastikan lebih ramai divaksinasi sebelum Oktober," katanya.
Dalam pada itu, Nadzir berkata Pemuda PAS turut mengajak semua pihak, termasuk ahli politik, golongan persendirian dan NGO, agar menumpukan usaha sepenuhnya bagi menjayakan Pelan Pemulihan Negara.
Katanya langkah yang dilaksanakan kerajaan sudah mula menampakkan hasil dan sayang jika ia terhenti akibat persengketaan dan perbalahan.
"Semoga wabak ini akan berakhir dengan segera, dan kehidupan rakyat kembali seperti sediakala," katanya.
Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan 11 jenis aktiviti ekonomi dalam sektor perdagangan dan pengedaran kembali beroperasi dalam Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN), berkuat kuasa esok.
Aktiviti-aktiviti ekonomi itu adalah kedai cuci kereta; kedai elektrik dan elektronik; kedai barangan rumah dan peralatan dapur; kedai perabot; kedai peralatan sukan; kedai aksesori kereta; pusat pengedaran dan jualan kereta; pasar pagi dan pasar tani; kedai pakaian, fesyen dan aksesori; kedai barang kemas; kedai gunting rambut dan pusat/salun kecantikan bagi perkhidmatan gunting rambut asas sahaja, katanya.
--BERNAMA
Bernama
Sun Aug 15 2021
Usaha kerajaan dalam memerangi pandemik COVID-19 mula menampakkan keberkesanan apabila sebahagian sektor ekonomi dibenarkan kembali beroperasi dalam Fasa 1 PPN, kata Ketua Penerangan Dewan Pemuda Pas, Nadzir Helmi. - Gambar hiasan/BERNAMA
AGC fail notis usul, mahu rayu keputusan kes Titah Adendum ke Mahkamah Persekutuan
Notis itu berdasarkan premis percanggahan dalam tafsiran undang-undang, dan kepentingan isu undang-undang di bawah Perlembagaan Persekutuan.
Populasi Harimau Malaya tunjuk perkembangan positif - Nik Nazmi
Jumlah populasi Harimau Malaya (Panthera Tigris Jacksoni) di negara ini menunjukkan perkembangan yang positif.
[TERKINI] Op Sky: Tiga selebriti hadir ke SPRM esok
Tiga selebriti akan hadir memberi keterangan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Khamis, bagi membantu siasatan membabitkan sindiket syarikat perunding kewangan.
Hampir 50 peratus bakal jemaah haji setuju terima tawaran haji setakat ini
Hampir 50 peratus daripada 31,600 bakal jemaah haji telah bersetuju dan selesai menjawab tawaran haji bagi musim 1446H/2025M, setakat 27 Jan lepas.
Khazanah catat keuntungan RM5.1 bilion
Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) mencatat keuntungan operasi sebanyak RM5.1 bilion bagi tahun kewangan 2024, berbanding RM5.9 bilion pada 2023.
Gencatan Senjata: Sengasara rakyat Palestin mencari sesuap makanan, seteguk air bersih
Penduduk Palestin di Jabalia menyuarakan kesukaran untuk mendapatkan bekalan makanan dan air bersih ketika bantuan kemanusian sukar mencapai kawasan berkenaan yang telah musnah akibat serangan Israel.
Op Sky: Tiga selebriti hadir ke SPRM esok
Tiga selebriti akan hadir memberi keterangan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Khamis, bagi membantu siasatan membabitkan sindiket syarikat perunding kewangan.
67 mayat mangsa nahas helikopter-pesawat di Washington D.C. ditemukan
Pasukan penyelamat berjaya menemukan kesemua 67 mayat mangsa yang terkorban dalam insiden membabitkan sebuah helikopter dan pesawat penumpang di Washington D.C. minggu lalu.
Parlimen: KKM lakukan kajian awal penggunaan AI dalam saringan kesihatan
Kecerdasan buatan (AI) mempunyai potensi besar untuk digunakan dalam sistem kesihatan negara terutamanya dapat mempercepatkan aspek saringan dan diagnostik.
KESUMA, PERKESO dapatkan maklumbalas dengan pemegang taruh
Pihak Kementerian Sumber Manusia (KESUMA) melalui Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) telah mengadakan sesi libat urus bersama para pemegang taruh bagi mendapatkan maklum balas berkenaan dengan cadangan pelaksanaan Skim Kemalangan Bukan Bencana Kerja (SKBBK).
Pemuda Pas terbuka bekerjasama dengan UMNO - Afnan Hamimi
Pas secara terbuka bersedia bekerjasama dengan UMNO, sekiranya parti Melayu terbesar itu keluar daripada Kerajaan Perpaduan.
Pemimpin Pemuda Pas cadang ahli kahwin rentas kaum, tingkat sokongan politik
Perwakilan Selangor mengemukakan cadangan bagi mengusulkan agar barisan kepimpinan Dewan Pemuda Pas mempertimbangkan perkahwinan merentas kaum atau budaya sebagai satu strategi politik.
Pemuda Pas beri amaran turun ke jalanan jika sekat kebebasan bersuara
Pemuda Pas memberi amaran akan melakukan protes jalanan sekiranya kerajaan berterusan menghalang rakyat bersuara menyatakan kebenaran.
Solidariti Palestin: Dewan Rakyat perlu buat usul kecam rejim zionis Israel - Pemuda Pas
Pemuda Pas menggesa Dewan Rakyat membuat usul mengecam sekeras-kerasnya tindakan rejim zionis Israel terhadap rakyat Palestin di Gaza.
Pemuda Pas Selangor desak siasatan terperinci skandal INSAN
Pemuda Pas Selangor mendesak siasatan terperinci dijalankan terhadap skandal Skim Insuran Am Selangor (INSAN) yang didakwa rakyat Selangor didaftarkan di dalam skim itu tanpa izin penerima.
PRN: Pemuda Pas Pulau Pinang dakwa wujud cubaan bawa 'pengundi hantu'
Pemuda Pas Pulau Pinang mendakwa wujud usaha memanipulasi undi dengan membawa 'pengundi hantu' semasa hari pengundian pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabtu ini.
Program Thai Hot Guy: Pemuda UMNO buat laporan polis hari ini
Acara yang dijangka diadakan pada 30 Mac itu turut mendapat bantahan daripada Ketua Pemuda Pas, Ahmad Fadhli Shaari.
Kami tawarkan bahtera penyelamat - Pemuda Pas
Ketua Pemuda Pas, Ahmad Fadhli Shaari menerusi hantaran di Facebooknya berkata, pihaknya menawarkan bahtera penyelamat kepada mereka.
Kenyataan tular PM setuju Pemuda Pas tunjuk perasaan di Kedutaan Sweden adalah palsu - JPM
Orang ramai diminta agar tidak menyebarkan atau berkongsi sebarang maklumat yang tidak pasti atau palsu.
Kabinet Reformasi Anwar beri kegembiraan pengundi PH - Pemuda Pas
Katanya, reformasi terbesar kabinet kali ini adalah dengan pelantikan Ahmad Zahid yang berdepan 47 pertuduhan di mahkamah.