GEORGE TOWN: Seorang pemilik kedai nasi campur di Teluk Kumbar, dekat sini sanggup berhabis lebih RM1,000 untuk membeli tong menyimpan air bagi memastikan kedainya dapat beroperasi seperti biasa ketika gangguan bekalan air selama empat hari bermula 10 Jan nanti.
Rohana Aziz, 55, berkata beliau membuat persiapan awal bagi memastikan kedainya mempunyai bekalan air yang mencukupi supaya orang ramai yang terjejas air boleh membeli makanan di premis perniagaannya dan berjimat dengan penggunaan air di rumah mereka.
"Saya memang buat persiapan awal terutama sekali selepas gangguan bekalan air masa kebocoran paip di Sungai Perai (Butterworth) sebelum ini dan bermula dari situ, saya beli satu tong air yang besar yang mampu memuatkan kira-kira 1,500 liter air, empat tong yang boleh mengisi 500 liter air dan 10 tong berkapasiti 100 liter air.
"Sebenarnya semua simpanan air itu hanya cukup untuk sehari saja di kedai makan saya. Dalam tempoh gangguan bekalan air tersebut, kami memang merancang untuk mengambil sumber mata air di kawasan bukit yang terletak kira-kira empat kilometer dari kedai saya ni...di situ air memang bersih dan tidak berbau, kami terpaksa berusaha untuk dapatkan air," katanya kepada Bernama di sini hari ini.
Sebelum ini, PBAPP mengumumkan kira-kira 590,000 pengguna termasuk bukan domestik akan mengalami gangguan air berjadual selama 96 jam bermula 6 pagi 10 Jan hingga 6 pagi 14 Jan, bagi memberi laluan kerja-kerja penggantian dua unit injap di Loji Rawatan Air Sungai Dua serta kerja sampingan lain di 22 lokasi seluruh Pulau Pinang.
Sementara itu, seorang suri rumah Rozita Ramli, 50, yang tinggal di Teluk Kumbar berkata selain menyimpan dalam tong air besar, beliau menggunakan alternatif menyimpan air dalam plastik sampah bagi memastikan bekalan air cukup di rumahnya sepanjang tempoh berkenaan.
Rozita berkata beliau terpaksa menyimpan dalam plastik sampah yang kemudiannya diletakkan dalam kotak atau bekas besar kerana bimbang gangguan bekalan air itu akan berlarutan kerana ketika paip bocor di Sungai Perai baru-baru ini kawasan rumah mereka hanya menerima bekalan air selepas empat hari sedangkan sepatutnya dua hari sahaja.
"Kawasan Teluk Kumbar ini selalunya lewat terima bekalan air jika berlaku gangguan (air) jadi saya ambil pendekatan membuat persiapan awal dan secukupnya, biar ada air lebih daripada tiada langsung.
"Hari itu kami terpaksa menadah air hujan untuk kegunaan mandi dan sebagainya, jadi kali ini saya memang isi selagi boleh...itu yang saya gunakan plastik besar dan sekarang pun saya masih lagi mencari bekas-bekas yang boleh digunakan untuk simpan air, bukan apa saya takut air sampai lambat ke kawasan rumah kami," katanya.
Kira-kira 200,000 pengguna di Barat Daya (bahagian pulau) dan Seberang Perai mengalami gangguan bekalan air berikutan penutupan sementara saluran paip sebesar 1,350 milimeter (mm) di Sungai Perai yang pecah pada 18 Dis lepas.
-- BERNAMA
Bernama
Thu Jan 04 2024
![Peniaga kedai makan 'berhabis' beli tong air untuk buka kedai Peniaga kedai makan 'berhabis' beli tong air untuk buka kedai](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-01/51704337289_TBPENIAGASIMPANA.jpg)
Rohana menyimpan air sebagai persiapan menghadapi gangguan bekalan air yang dijangka berlaku pada minggu depan. --fotoBERNAMA
Lebih 18,000 pelarian kembali ke Afghanistan
Lebih 18,000 pelarian Afghanistan kembali ke tanah air dari negara jiran, Pakistan, bulan lepas, lapor Xinhua yang memetik media tempatan, Tolo, pada Sabtu.
Latvia henti kebergantungan grid elektrik Rusia
Latvia antara tiga negara baltik yang terbaharu mengambil keputusan dramatik memutuskan hubungan serta kebergantungan dengan grid kuasa elektrik dengan Rusia pada Sabtu. Pelan itu adalah sebagai sebahagian dari rancangan Latvia untuk memacu keselamatan dan mengintegrasikan hubungan dengan negara-negara dibawah Kesatuan Eropah (EU).
![Lepaskan lapan das tembakan di pusat beli-belah, lelaki warga tempatan sedang dijejaki polis Lepaskan lapan das tembakan di pusat beli-belah, lelaki warga tempatan sedang dijejaki polis](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81739031607_TembakSetiaCityM.jpg)
Lepaskan lapan das tembakan di pusat beli-belah, lelaki warga tempatan sedang dijejaki polis
Penembak itu bertindak melarikan diri dari pusat beli-belah tersebut, dia dipercayai masih berada di kawasan berhampiran.
[TERKINI] Polis sahkan kejadian tembakan di pusat membeli belah
Ratusan pengunjung yang sedang berada di dalam sebuah pusat beli-belah di Shah Alam berada dalam keadan cemas apabila dipercayai berlaku satu insiden tembak-menembak di lokasi berkenaan.
Berdasarkan video yang tular, difahamkan pekerja premis pusat beli-belah itu telah membuat keputusan untuk menutup sementara pintu gulung (roll shutter) premis itu.
Berdasarkan video yang tular, difahamkan pekerja premis pusat beli-belah itu telah membuat keputusan untuk menutup sementara pintu gulung (roll shutter) premis itu.
![Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/61726155786_TBBERITAx.jpg)
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Sabtu, 8 Februari 2025.
![Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-03/71709993909_TBBERITAx.jpg)
Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
![Angka korban di seluruh Gaza meningkat kepada 48,181, lebih 111,630 cedera Angka korban di seluruh Gaza meningkat kepada 48,181, lebih 111,630 cedera](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41738916821_GazaPalestineHam.jpg)
Angka korban di seluruh Gaza meningkat kepada 48,181, lebih 111,630 cedera
Dalam tempoh 48 jam lepas sahaja, 26 lagi rakyat Palestin dilaporkan terbunuh, termasuk 22 mayat yang ditemukan daripada runtuhan.
Tumpuan Ahad – 9 Februari 2025
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan di Astro AWANI.
10 Berita Pilihan - (8 Februari 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
Parti pimpinan Modi dijangka takluk New Delhi
Parti Perdana Menteri India Narendra Modi Bharatiya Janata Party (BJP), dijangka memperoleh kemenangan besar dalam pilihan raya dewan perundangan tempatan di Delhi. Trend pengiraan undi pada Sabtu menunjukkan BJP memenangi lebih daripada 45 kerusi dalam dewan perundangan 70 anggota, mengatasi Aam Aadmi Party (AAP) yang dipimpin bekas Ketua Menteri Delhi Arvind Kejriwal.
![3,950 akaun pengguna di Simpang Ampat alami gangguan bekalan air 3,950 akaun pengguna di Simpang Ampat alami gangguan bekalan air](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2020-10/51603106947_BEKALANAIR.jpg)
3,950 akaun pengguna di Simpang Ampat alami gangguan bekalan air
Sebanyak 3,950 akaun pengguna PBAPP di Simpang Ampat, Pulau Pinang akan mengalami gangguan bekalan air berjadual bermula esok hingga Sabtu.
![Bekalan air optimum di Pulau Pinang ketika musim perayaan Tahun Baharu Cina Bekalan air optimum di Pulau Pinang ketika musim perayaan Tahun Baharu Cina](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-02/51707316878_Pathmanathan.jpg)
Bekalan air optimum di Pulau Pinang ketika musim perayaan Tahun Baharu Cina
Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) akan mengoptimumkan perkhidmatan bekalan air ketika musim perayaan Tahun Baharu Cina, bermula Rabu.
![Gangguan bekalan air di Port Dickson, Seremban pada 7 Januari Gangguan bekalan air di Port Dickson, Seremban pada 7 Januari](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-08/61722829733_watertap.jpg)
Gangguan bekalan air di Port Dickson, Seremban pada 7 Januari
Penutupan sementara bekalan air akan dilaksanakan pada 7 Januari bermula 8 pagi hingga 8 pagi (8 Januari) bagi melaksanakan kerja-kerja pemasangan 'stop log guide' dan pemasangan paip.
![Gangguan bekalan air di Balik Pulau, ini senarai kawasan terlibat Gangguan bekalan air di Balik Pulau, ini senarai kawasan terlibat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/71734075869_GANGGUANBEKALANAIR.jpg)
Gangguan bekalan air di Balik Pulau, ini senarai kawasan terlibat
Sebanyak 3,500 akaun pengguna melibatkan beberapa kawasan di Balik Pulau di sini akan mengalami gangguan bekalan air berjadual bermula 10 malam Jumaat sehingga 4 pagi, Sabtu.
![Bekalan air 37,000 pengguna terjejas SWSI pulih sepenuhnya Bekalan air 37,000 pengguna terjejas SWSI pulih sepenuhnya](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/41728124366_PBAPP.jpg)
Bekalan air 37,000 pengguna terjejas SWSI pulih sepenuhnya
Gangguan bekalan air yang dialami kira-kira 37,000 pengguna di kawasan tepi pantai utara di bahagian pulau di sini sejak pukul 10 malam tadi, telah pulih sepenuhnya sekitar pukul 10.45 pagi ini.
![Banjir Kelantan: LRA Bukit Remah dihenti tugas kerana paip pecah, tanah mendap Banjir Kelantan: LRA Bukit Remah dihenti tugas kerana paip pecah, tanah mendap](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/61732770775_airkelantanlogo.jpg)
Banjir Kelantan: LRA Bukit Remah dihenti tugas kerana paip pecah, tanah mendap
Paip air mentah bersaiz 700mm pecah kerana hujan lebat berterusan di LRA Bukit Remah serta terdapat pergerakan tanah.
![Selangor kenal pasti kawasan baharu bangunkan litar lumba - Exco Selangor kenal pasti kawasan baharu bangunkan litar lumba - Exco](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/71732182864_NajwanHalimi.jpg)
Selangor kenal pasti kawasan baharu bangunkan litar lumba - Exco
Kerajaan Negeri Selangor sedang mengenal pasti kawasan baharu bagi pembangunan kompleks litar lumba, persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) diberitahu hari ini.
![3,500 akaun pengguna terjejas gangguan bekalan air berjadual - PBAPP 3,500 akaun pengguna terjejas gangguan bekalan air berjadual - PBAPP](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/51731762715_TBMASALAHAIRGEN.jpg)
3,500 akaun pengguna terjejas gangguan bekalan air berjadual - PBAPP
PBAPP dalam kenyataan memaklumkan gangguan bekalan air berjadual itu bermula 10 malam Jumaat (22 Nov) hingga 6 pagi Sabtu.
![Bekalan air 60,000 akaun pengguna SAINS terjejas akibat paip pecah Bekalan air 60,000 akaun pengguna SAINS terjejas akibat paip pecah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-04/61712562434_air.jpg)
Bekalan air 60,000 akaun pengguna SAINS terjejas akibat paip pecah
Hampir 60,000 akaun pengguna mengalami gangguan bekalan air akibat kerja pembaikan susulan paip pecah di hadapan stesen Petronas Jalan Jelebu di sini yang berlaku sejak semalam.
![Paip pecah, sebahagian KL tiada air - Air Selangor Paip pecah, sebahagian KL tiada air - Air Selangor](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/41728348858_gangguanbekalanair.jpg)
Paip pecah, sebahagian KL tiada air - Air Selangor
Gangguan bekalan air tidak berjadual bermula jam 6 pagi, pada Selasa dan dijangka siap jam 1 pagi, pada Rabu.