Umat Islam termasuk rakyat asing yang menetap di negeri Kedah yang sengaja ponteng solat Jumaat tiga kali berturut-turut bakal berdepan hukuman penjara dan dikenakan denda berkuatkuasa 1 Jun depan.
Umat Islam yang didapati ponteng solat Jumaat selama tiga kali berturut-turut akan dikenakan hukuman penjara maksimum sehingga enam bulan dan denda RM1,000.
Notis seperti saman akan dikeluarkan kepada mereka yang didapati bersalah sebelum tangkapan dilakukan.
Ia susulan pelaksanaan Seksyen 13 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Negeri Kedah 2014 kerana kesalahan tidak menunaikan solat Jumaat.
Menurut Ketua Pegawai Penguatkuasa Agama Islam Kedah, Syeikh Ahmad Fisol Omar, tarikh sebenar penguatkuasaan Seksyen ini adalah pada 1 Februari lepas.
Bagaimanapun, Ahmad Fisol menjelaskan pihaknya akan menguatkuasakan sepenuhnya pelaksanaan seksyen berkenaan bermula 1 Jun depan.
Sebagai persediaan melaksanakan undang-undang baharu itu, pihak Jabatan Agama Islam Kedah (Jaik) telah turun ke setiap daerah di negeri itu bagi memberi penerangan kepada wakil-wakil masjid di kesemua 568 buah pusat institusi itu berhubung pelaksanaannya.
“Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang Syariah telah selesai mengadakan ‘road show’ ke 12 daerah dalam negeri Kedah, dari Langkawi hingga ke daerah Bandar Baharu, dengan tujuan menerangkan secara terperinci peruntukan undang-undang ini kepada pihak-pihak yang boleh membantu kita dalam menguatkuasakan undang undang ini,” katanya.
Selain itu, pihaknya juga telah membuat penghebahan melalui pengedaran poster di beberapa kawasan umum termasuk pekarangan masjid, surau dan juga premis kerajaan, katanya.
Katanya lagi, langkah itu diambil supaya orang awam tidak memberi alasan kononnya tidak mengetahui tentang pelaksanaan undang-undang itu di kemudian hari.
“Tindakan kita dan juga Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang Syariah telah mengeluarkan pekeliling kepada semua masjid dalam negeri Kedah untuk memaklumkan perkara ini.
“Kita telah mengedarkan poster untuk ditampalkan di papan notis masjid, surau dan juga premis-premis kerajaan,” kata Ahmad Fisol.
Beliau berkata demikian ketika ditemui dalam sidang media berhubung pelaksanaan solat Jumaat di Pejabat Agama Islam Negeri Kedah, siang tadi.
Turut hadir ialah Penolong Pengarah Bahagian Penguatkuasa dan Syariah Negeri Kedah, Syeikh Mohd Roshidi Mahmud.
Astro Awani
Mon May 11 2015

Syeikh Ahmad Fisol Omar: Umat Islam yang didapati ponteng solat Jumaat selama tiga kali berturut-turut di Kedah bakal dikenakan hukuman penjara maksimum sehingga enam bulan dan denda RM1,000.

Mohd Najwan tawar diri rebut jawatan Ketua PKR Shah Alam
Ia bagi memastikan PKR Shah Alam lebih agresif menjaga kesemua ahli termasuk di DUN Batu Tiga melalui kepimpinan baharu yang dinamik.

All England: Sze Fei-Nur Izzuddin lepasi halangan pertama
Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Mohd Rumsani hanya ambil masa 37 minit untuk menewaskan pasangan Korea Selatan, Gi Jung-Sa Rang 21-17, 21-14.

Untung Porsche menurun 30 peratus berikutan kejatuhan jualan di China, peningkatan kos
Pengeluar kereta sport Jerman, Porsche, melaporkan keuntungan bersihnya merosot 30.3 peratus tahun ke tahun kepada EUR3.6 bilion (US$3.9 bilion) pada 2024, menurut agensi berita Jerman dpa.

Kanada kenakan tarif 25 peratus ke atas import tambahan US$2.9 bilion dari AS - Menteri Kewangan
Ia termasuk komputer, peralatan sukan dan produk besi tuang, kata Menteri Kewangan Kanada, Dominic LeBlanc pada Rabu.

LZS sasar kutipan zakat harta, fitrah RM208 juta sepanjang Ramadan
Jumlah RM208 juta itu meliputi RM163 juta zakat harta dan RM45 juta zakat fitrah.

Inspektorat Penguatkuasaan di bazar Ramadan, Aidilfitri seluruh Pahang - JIM
Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) Pahang sedang melaksanakan Inspektorat Penguatkuasaan di bazar Ramadan dan Aidilfitri seluruh negeri itu.

KPBKL, IKB digabungkan, dikenali sebagai Kolej Profesional MAIWP - Mohd Na'im
Kolej Profesional Baitulmal Kuala Lumpur (KPBKL) dan Institut Kemahiran Baitulmal (IKB) akan digabungkan dan dikenali sebagai Kolej Profesional MAIWP.

AKPK beri manfaat kepada 1.4 juta individu sehingga Disember 2024 - Kementerian Kewangan
AKPK telah memberi manfaat kepada hampir 1.4 juta individu melalui khidmat nasihat kewangan secara percuma dan membantu sekitar 495,000 peminjam melalui PPK sehingga Disember 2024.

Hampir 1 daripada 10 warga emas di Korea Selatan hidap penyakit Alzheimer
Jumlah pesakit demensia di Korea Selatan juga dijangka melebihi satu juta orang tahun depan, menurut data yang dikeluarkan.

Pendatang asing disaran manfaat Program Repatriasi Migran - Saifuddin Nasution
Pendatang asing yang berhasrat pulang ke kampung halaman bagi menyambut Aidilfitri diminta memanfaatkan Program Repatriasi Migran yang dilanjutkan hingga April ini.

Peniaga mainan didenda RM4,500 miliki 110 laras senjata tiruan
Seorang peniaga kedai mainan didenda RM4,500 selepas mengaku bersalah atas dua pertuduhan memiliki 110 laras senjata tiruan.

Denda, penjara jika individu Islam tidak hormati bulan Ramadan di Pahang
Individu beragama Islam di Pahang yang tidak menghormati bulan Ramadan boleh dikenakan tindakan tegas termasuk denda sehingga RM3,000 dan penjara maksimum dua tahun.

Mahkamah Moscow akan dengar rayuan Google terhadap denda AS$89.5 juta
Denda dikeluarkan selepas Google gagal bayar penalti 2 bilion rubel yang dikenakan FAS Rusia atas pelanggaran undang-undang antimonopoli Rusia.

Kartel Bidaan: MyCC denda lapan syarikat RM92.87 juta
Penalti ini melibatkan dua tender JKR bagi projek Lingkaran Tengah Utama (Central Spine Road) serta satu tender JPS bagi pelan mitigasi banjir.

Pendaki Gunung Angsi, Datuk tanpa permit berdepan denda RM10,000
Pengunjung atau pendaki yang menjalankan aktiviti pendakian di Taman Eko-Rimba dan trek pendakian di bawah seliaan Jabatan Perhutanan Negeri Sembilan perlu mendapatkan permit.

Kru kabin berdepan denda hampir RM100,000 gara-gara bergambar di sayap pesawat
Seorang kru kabin sebuah syarikat penerbangan tambang murah Korea Selatan bertindak memanjat sayap pesawat untuk bergambar.

Salah guna logo halal: Denda sedia ada sudah tinggi - Armizan
Sesebuah syarikat boleh didenda sehingga RM5 juta manakala untuk individu pula, denda tidak lebih RM1 juta atau penjara maksimum tiga tahun.

Rentas sempadan guna laluan haram: Tiga rakyat Malaysia didenda
Pendakwaan dibuat mengikut Seksyen 5 (1) Akta Imigresen 1959/63 [Akta 155] yang boleh dihukum di bawah Seksyen 57 akta sama.

Pemandu bas persiaran didenda RM6,000 rosakkan kereta warga Taiwan
Tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan, serta turut diperintahkan ke atasnya penjara setahun sekiranya gagal membayar denda.

Mahkamah Moscow denda TikTok US$28,600 gagal turunkan kandungan terlarang
Tik Tok Pte Ltd didapati bersalah atas kesalahan pentadbiran di bawah Bahagian 2 Artikel 13.41 Kod Kesalahan Pentadbiran Rusia.