Sejajar dengan pelaksanaan Pangkor Pulau Bebas Cukai dan Tahun Melawat Malaysia (TMM) 2020, kerajaan negeri Perak akan terus menggiatkan usaha pembangunan produk-produk pelancongan di negeri ini.
Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata, bagi mempergiatkan usaha promosi sektor pelancongan di Perak, tumpuan akan diberikan kepada pemasaran digital.
“Antaranya, pengenalan QR Code dan e-brochures, video penjenamaan Pride of Perak (POP), familiarisation trip untuk media dan vlogger antarabangsa.
"Juga, meningkatkan penggunaan pelbagai platform media sosial serta mewujudkan rakan-rakan strategik di kalangan agensi-agensi kerajaan lain, pihak swasta serta badan-badan bukan kerajaan," katanya dalam ucapan sempena sambutan ambang Tahun Baharu 2020 di sini, malam tadi.
Teks ucapan beliau dibacakan Exco Pelancongan, Keseniaan dan Kebudayaan negeri, Tan Kar Hing.
Antara produk pelancongan termasuk perpustakaan digital, pertunjukan cahaya dan bunyi di Padang Ipoh, menaiktaraf Lata Tebing Tinggi dan papan tanda di Selama, pintu gerbang kacang puteh di Ipoh, pagar kaca Gua Naga Mas di Kampar, Beting Beras Basah di Bagan Datoh, Galeri Pangkor dan memperluaskan perkhidmatan Bas HOHO ke kawasan pelancongan di Tambun, Gopeng dan Batu Gajah.
BACA: Fokus kepada 'Perak Man' sebagai tarikan pelancong
BACA: Taiping tersenarai antara 100 destinasi terbaik pelancongan eko dunia 2018
Ahmad Faizal yakin semua usaha itu akan menghasilkan limpahan ekonomi kepada rakyat, seterusnya memacu sektor pelancongan.
Menurutnya, untuk mencapai hasrat itu, kerajaan negeri memerlukan kerjasama erat semua pihak dalam merealisasikan potensi besar negeri Perak sebagai hub sektor pelancongan utama.
Beliau yakin, kedatangan pelancong antarabangsa ke Perak akan terus meningkat berbanding 291,253 pengunjung pada 2018 yang mencatatkan peningkatan hampir sembilan peratus berbanding tahun sebelumnya.
BACA: Pangkor pulau bebas cukai: Pastikan rakyat tidak jadi Lebai Malang - Sultan Nazrin
BACA: RM10 juta persiapan jadikan Pangkor pulau bebas cukai
Di samping itu, katanya, Perak juga berjaya mengekalkan kedudukan tiga negeri tertinggi menerima pelancong domestik dengan kehadiran seramai 7.6 juta pengunjung pada 2018.
“Kita juga berjaya mencatatkan peningkatan penginapan hotel atau hotel guests sebanyak 6.26 peratus dalam tempoh yang sama,” ujarnya.
Mengenai Pangkor Pulau Bebas Cukai, beliau memberitahu, Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dijangka mencemar duli menghadiri majlis pengisytiharan yang akan berlangsung pada tarikh yang akan ditetapkan.
Abd Razak Mohd Ali
Tue Dec 31 2019
![Perak bangunkan produk pelancongan sempena Pangkor Bebas Cukai, TMM 2020 Perak bangunkan produk pelancongan sempena Pangkor Bebas Cukai, TMM 2020](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2020-01/61577840352_PulauPangkor.jpg)
Van teksi dengan warna merah jambu sentiasa tersedia sepanjang hari untuk memudahkan para pelancong meneroka kawasan sekitar Pulau Pangkor antaranya Pantai Pasir Bogak serta Teluk Nipah di Pulau Pangkor. --fotoBERNAMA
Lebih 18,000 pelarian kembali ke Afghanistan
Lebih 18,000 pelarian Afghanistan kembali ke tanah air dari negara jiran, Pakistan, bulan lepas, lapor Xinhua yang memetik media tempatan, Tolo, pada Sabtu.
Latvia henti kebergantungan grid elektrik Rusia
Latvia antara tiga negara baltik yang terbaharu mengambil keputusan dramatik memutuskan hubungan serta kebergantungan dengan grid kuasa elektrik dengan Rusia pada Sabtu. Pelan itu adalah sebagai sebahagian dari rancangan Latvia untuk memacu keselamatan dan mengintegrasikan hubungan dengan negara-negara dibawah Kesatuan Eropah (EU).
![Lepaskan lapan das tembakan di pusat beli-belah, lelaki warga tempatan sedang dijejaki polis Lepaskan lapan das tembakan di pusat beli-belah, lelaki warga tempatan sedang dijejaki polis](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81739031607_TembakSetiaCityM.jpg)
Lepaskan lapan das tembakan di pusat beli-belah, lelaki warga tempatan sedang dijejaki polis
Penembak itu bertindak melarikan diri dari pusat beli-belah tersebut, dia dipercayai masih berada di kawasan berhampiran.
[TERKINI] Polis sahkan kejadian tembakan di pusat membeli belah
Ratusan pengunjung yang sedang berada di dalam sebuah pusat beli-belah di Shah Alam berada dalam keadan cemas apabila dipercayai berlaku satu insiden tembak-menembak di lokasi berkenaan.
Berdasarkan video yang tular, difahamkan pekerja premis pusat beli-belah itu telah membuat keputusan untuk menutup sementara pintu gulung (roll shutter) premis itu.
Berdasarkan video yang tular, difahamkan pekerja premis pusat beli-belah itu telah membuat keputusan untuk menutup sementara pintu gulung (roll shutter) premis itu.
![Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/61726155786_TBBERITAx.jpg)
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Sabtu, 8 Februari 2025.
![Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-03/71709993909_TBBERITAx.jpg)
Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
![Angka korban di seluruh Gaza meningkat kepada 48,181, lebih 111,630 cedera Angka korban di seluruh Gaza meningkat kepada 48,181, lebih 111,630 cedera](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41738916821_GazaPalestineHam.jpg)
Angka korban di seluruh Gaza meningkat kepada 48,181, lebih 111,630 cedera
Dalam tempoh 48 jam lepas sahaja, 26 lagi rakyat Palestin dilaporkan terbunuh, termasuk 22 mayat yang ditemukan daripada runtuhan.
Tumpuan Ahad – 9 Februari 2025
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan di Astro AWANI.
10 Berita Pilihan - (8 Februari 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
Parti pimpinan Modi dijangka takluk New Delhi
Parti Perdana Menteri India Narendra Modi Bharatiya Janata Party (BJP), dijangka memperoleh kemenangan besar dalam pilihan raya dewan perundangan tempatan di Delhi. Trend pengiraan undi pada Sabtu menunjukkan BJP memenangi lebih daripada 45 kerusi dalam dewan perundangan 70 anggota, mengatasi Aam Aadmi Party (AAP) yang dipimpin bekas Ketua Menteri Delhi Arvind Kejriwal.
![Azmin Ali dilantik Setiausaha Agung Perikatan Nasional Azmin Ali dilantik Setiausaha Agung Perikatan Nasional](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/41733796844_AzminAli.jpg)
Azmin Ali dilantik Setiausaha Agung Perikatan Nasional
Mohamed Azmin berkata PN komited untuk terus berada di lapangan bagi membantu mangsa banjir termasuk kerja-kerja pembersihan pascabanjir.
![Saya terima apa juga keputusan - Faizal Azumu Saya terima apa juga keputusan - Faizal Azumu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/81730607249_TBAhmadFaizal.jpg)
Saya terima apa juga keputusan - Faizal Azumu
Faizal Azumu bersedia menerima apa sahaja keputusan terhadap pertandingan merebut jawatan Naib Presiden parti itu yang ditandinginya.
![Jangan bersikap 'double standard' bila disiasat - Ahmad Zahid Jangan bersikap 'double standard' bila disiasat - Ahmad Zahid](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-08/71724740844_ZahidHamid.jpg)
Jangan bersikap 'double standard' bila disiasat - Ahmad Zahid
Ahmad Zahid mahu semua pihak tidak mengambil sikap 'berat sebelah' dengan mengatakan kerajaan bertindak tidak adil apabila mereka disiasat.
![Isu 3R: Siasatan terhadap Muhyiddin timbulkan persoalan - Bersatu Isu 3R: Siasatan terhadap Muhyiddin timbulkan persoalan - Bersatu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-08/71691495305_TBFaizalAzumu.jpg)
Isu 3R: Siasatan terhadap Muhyiddin timbulkan persoalan - Bersatu
Ahmad Faizal berkata pendakwaan segera ke atas Muhyiddin oleh Peguam Negara berhubung kes itu juga menimbulkan banyak lagi persoalan.
![Pemilihan Bersatu: Peja undur diri, Hamzah bertanding Timbalan Presiden Pemilihan Bersatu: Peja undur diri, Hamzah bertanding Timbalan Presiden](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-07/41720865913_HamzahZainudinnai.jpg)
Pemilihan Bersatu: Peja undur diri, Hamzah bertanding Timbalan Presiden
Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Seri Hamzah Zainuddin bakal 'naik pangkat' dan menyandang jawatan Timbalan Presiden parti pada pemilihan akan datang.
![Faizal Azumu nafi kenyataan tular isu calon PM Faizal Azumu nafi kenyataan tular isu calon PM](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-05/71715424764_FaizalAzumu.jpg)
Faizal Azumu nafi kenyataan tular isu calon PM
Bersatu menafikan kenyataan yang tular berhubung isu melibatkan perbincangan calon Perdana Menteri pada Pilihan Raya Umum ke-16 (PRU16).
![PRK Kuala Kubu Baharu: PN telah kenal pasti calon PRK Kuala Kubu Baharu: PN telah kenal pasti calon](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-04/81682235490_TBFAIZALAZUMU.jpg)
PRK Kuala Kubu Baharu: PN telah kenal pasti calon
Tidak timbul soal calon itu dari parti mana kerana apa yang paling utama individu berkenaan mewakili Perikatan Nasional, tegas Ahmad Faizal.
![Sukan Komanwel: Beban terlalu berat buat negara - Faizal Azumu Sukan Komanwel: Beban terlalu berat buat negara - Faizal Azumu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-03/51710729100_AhmadFaizalDatukA.jpg)
Sukan Komanwel: Beban terlalu berat buat negara - Faizal Azumu
Katanya, kajian menyeluruh wajar dilakukan khususnya melibatkan implikasi kewangan sebelum kerajaan membuat keputusan.
![Ahmad Faizal mengaku silap pilih calon Bersatu Ahmad Faizal mengaku silap pilih calon Bersatu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-11/71700910911_TBAHMADFAYSAL.jpg)
Ahmad Faizal mengaku silap pilih calon Bersatu
Ahmad Faizal berkata, beliau ada suara untuk menentukan calon parti bagi mewakili PN di Perak, termasuk Iskandar yang juga bekas setiausaha politiknya.
![Slogan gelombang hijau, Taliban hanya taktik musuh PN - Faizal Azumu Slogan gelombang hijau, Taliban hanya taktik musuh PN - Faizal Azumu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-03/71678661334_AhmadFaizal.jpg)
Slogan gelombang hijau, Taliban hanya taktik musuh PN - Faizal Azumu
Dakwaan yang mengaitkan PN dengan elemen gelombang hijau dan Taliban merupakan strategi musuh gabungan politik itu bertujuan untuk menakut-nakutkan pengundi bukan Melayu.