Perancangan keluarga penting untuk kesaksamaan gender dan memperkasakan wanita selain merupakan faktor utama bagi mengurangkan kemiskinan serta meningkatkan kesejahteraan keluarga.
Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim berkata akses kepada kesihatan reproduktif termasuk perancangan keluarga adalah antara Matlamat Pembangunan Lestari bagi tempoh 2015 hingga 2030.
"Siri Kajian Penduduk dan Keluarga Malaysia yang dijalankan Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) menunjukkan kadar penggunaan kontraseptif dalam kalangan wanita berkahwin berumur 15 hingga 49 tahun telah meningkat daripada 36 peratus pada tahun 1974 kepada 52 peratus pada tahun 1984.
"Kadar itu terus kekal pada tahap tersebut pada tahun 2014 apabila kerajaan menukarkan teras program daripada perancangan keluarga kepada pembangunan keluarga," katanya dalam kenyataan pada Isnin sempena sambutan Hari Penduduk Sedunia hari ini.
Sambutan bertemakan 'Perancangan Keluarga: Memperkasa Rakyat, Membangunkan Negara' itu dianjurkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak tahun 1989.
Rohani berkata kira-kira satu daripada lima wanita di negara ini yang ingin mengelakkan kehamilan didapati mempunyai permintaan kontraseptif tidak dipenuhi untuk perancangan keluarga.
"Tahap penggunaan kaedah kontraseptif di Malaysia juga adalah lebih rendah daripada kadar yang dicatatkan di seluruh dunia iaitu 64 peratus," katanya.
Rohani berkata bersempena sambutan Hari Penduduk Sedunia 2017 ini, program kemasyarakatan yang dinamakan Ekofamili 2017 akan dijalankan sepanjang bulan Julai bagi meningkatkan kesejahteraan keluarga dan komuniti setempat.
Program itu akan dilaksanakan di 14 buah komuniti terpilih dalam program Pemerkasaan Keluarga dan Komuniti di seluruh Malaysia yang akan bermula di Beaufort, Sabah pada 14 Julai ini.
-- BERNAMA
Bernama
Tue Jul 11 2017
![Perancangan keluarga penting untuk kesaksamaan gender - Rohani Perancangan keluarga penting untuk kesaksamaan gender - Rohani](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2017-04/61491644932_RohaniAbdKarim.jpg)
Rohani berkata, kira-kira satu daripada lima wanita di negara ini yang ingin mengelakkan kehamilan didapati mempunyai permintaan kontraseptif tidak dipenuhi untuk perancangan keluarga. - Gambar fail
![[EKSKLUSIF] “Saya masih ada, cuma jauh dari dunia hiburan…” – Mazuin Hamzah [EKSKLUSIF] “Saya masih ada, cuma jauh dari dunia hiburan…” – Mazuin Hamzah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61739330144_MazuinHamzah.jpg)
[EKSKLUSIF] “Saya masih ada, cuma jauh dari dunia hiburan…” – Mazuin Hamzah
Buat kali pertama selepas lebih 30 tahun menyepi dari publisiti media, Mazuin beri peluang kepada Astro AWANI mewawancara beliau.
AWANI Ringkas 12 Februari 2025 | 9 AM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 pagi, 12 Februari 2025
1️⃣ Kerajaan pertingkatkan usaha
2️⃣ Belajar daripada Singapura
3️⃣ Pelan Washington ambil alih Gaza
#awaniringkas
1️⃣ Kerajaan pertingkatkan usaha
2️⃣ Belajar daripada Singapura
3️⃣ Pelan Washington ambil alih Gaza
#awaniringkas
![Wanita warga emas cedera disamun suspek wanita Wanita warga emas cedera disamun suspek wanita](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41738997935_PolisLogoPolisP.jpg)
Wanita warga emas cedera disamun suspek wanita
Suspek bertindak memukul dahi mangsa menggunakan serpihan batu simen ketika mangsa bergeluk ingin melawan suspek.
![Raja Jordan titah pemindahan perubatan 2,000 kanak-kanak Gaza Raja Jordan titah pemindahan perubatan 2,000 kanak-kanak Gaza](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/61738213206_JordanHospital.jpg)
Raja Jordan titah pemindahan perubatan 2,000 kanak-kanak Gaza
Langkah ini merupakan sebahagian daripada respons kemanusiaan Jordan terhadap krisis di Gaza.
![Lima cabaran dan peluang ekonomi belia Malaysia: Apa yang perlu diketahui? Lima cabaran dan peluang ekonomi belia Malaysia: Apa yang perlu diketahui?](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81739327507_GajiMinimum.jpg)
Lima cabaran dan peluang ekonomi belia Malaysia: Apa yang perlu diketahui?
Pasaran kerja Malaysia semakin dinamik, namun cabaran seperti ketidaksepadanan pekerjaan, hala tuju pendidikan, dan kebergantungan kepada pelaburan asing terus memberi kesan kepada golongan muda.
“Tidak ada diskrminasi sama ada wanita mahupun lelaki” - Adly
Timbalan Menteri Pertahanan berkata kenaikkan pangkat anggota wanita terbuka berdasarkan keupayaan dan peningkatan pengetahuan yang akan memberi jaminan kepada peningkatan dalam tugas dan juga pangkat anggota wanita tersebut.
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
![Tiada diskriminasi, sentiasa ada peluang untuk anggota wanita ATM naik pangkat Tiada diskriminasi, sentiasa ada peluang untuk anggota wanita ATM naik pangkat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739329199_ATM.jpg)
Tiada diskriminasi, sentiasa ada peluang untuk anggota wanita ATM naik pangkat
Adly Zahari berkata, peluang kenaikan pangkat adalah terbuka kepada semua, tanpa mengira jantina.
![PM Anwar mahu iPayment diperluas ke semua kementerian, jabatan menjelang Mac PM Anwar mahu iPayment diperluas ke semua kementerian, jabatan menjelang Mac](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739327892_AnwarIbrahim.jpg)
PM Anwar mahu iPayment diperluas ke semua kementerian, jabatan menjelang Mac
Penyampaian perkhidmatan menggunakan sistem tersebut perlu dipercepatkan agar rakyat dapat segera menikmati manfaat.
Jumlah keseluruhan anggota wanita yang berkhidmat didalam ATM seramai 9,550 orang
Timbalan Menteri Pertahanan berkata Jumlah keseluruhan anggota wanita yang berkhidmat didalam ATM seramai 9,950 orang sehingga 31 Dis 2024
“Kerajaan juga sentiasa komited menghantar anggota dan pasukan khusus melibatkan anggota wanita dalam misi penting”Katanya.
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
“Kerajaan juga sentiasa komited menghantar anggota dan pasukan khusus melibatkan anggota wanita dalam misi penting”Katanya.
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
![Peperiksaan SPM 2024 berjalan lancar - KPM Peperiksaan SPM 2024 berjalan lancar - KPM](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/81736749898_KPMjpg.jpg)
Peperiksaan SPM 2024 berjalan lancar - KPM
Kementerian turut mengucapkan syabas dan tahniah kepada semua calon peperiksaan SPM 2024.
![Kadar kesuburan menurun, Malaysia dijangka alami penguncupan penduduk menjelang 2072 Kadar kesuburan menurun, Malaysia dijangka alami penguncupan penduduk menjelang 2072](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2016-08/51470041105_HannahYeoh.jpg)
Kadar kesuburan menurun, Malaysia dijangka alami penguncupan penduduk menjelang 2072
Penduduk Malaysia dijangka mencapai kemuncak 46 juta orang menjelang tahun 2071.
![Perancangan keluarga adalah hak asasi manusia Perancangan keluarga adalah hak asasi manusia](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2018-07/81531325854_DatukDrRajKarim.jpg)
Perancangan keluarga adalah hak asasi manusia
Bertemakan Perancangan Keluarga adalah Hak Asasi Manusia, Hari Penduduk Sedunia disambut di seluruh dunia hari ini.
![Perancangan keluarga penting untuk kesaksamaan gender - Rohani Perancangan keluarga penting untuk kesaksamaan gender - Rohani](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2017-04/61491644932_RohaniAbdKarim.jpg)
Perancangan keluarga penting untuk kesaksamaan gender - Rohani
Akses kepada kesihatan reproduktif termasuk perancangan keluarga adalah antara Matlamat Pembangunan Lestari bagi tempoh 2015 hingga 2030.