Kementerian Pendidikan akan terus memperkasa peranan pesara guru di negara ini kerana mereka diyakini mampu bertindak sebagai 'pemimpin pendapat' dalam kalangan masyarakat.
Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata pesara guru tidak seharusnya dipinggirkan kerana mereka merupakan golongan yang banyak berjasa terutama dalam memberi perkhidmatan pendidikan yang berkualiti kepada masyarakat.
"Justeru, kita akan sentiasa mencari elemen penting yang membolehkan pihak kita sentiasa dekat dengan mereka dan kita juga akan mewujudkan 'hubungan' antara kita dengan golongan pesara guru ini.
Ini kerana, walaupun mereka sudah bersara, namun ada antara mereka yang masih aktif menyalurkan pendapat dan melibatkan diri dengan kerja-kerja sosial seperti pertubuhan bukan kerajaan (NGO), koperasi dan badan-badan amal yang mempunyai kaitan dengan pendidikan," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Program Guru Bersama Masyarakat: Guru Pembina Negara Bangsa peringkat negeri Melaka di Sekolah Kebangsaan Serkam Darat, Merlimau di sini hari ini.
Turut hadir Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron.
Mahdzir berkata, pesara guru turut diminta memberi sumbangan yang berterusan kepada kerajaan dan masyarakat bagi memastikan imej kepimpinan dan berpengaruh mereka akan terus terpelihara.
Terdahulu, Mahdzir berkesempatan meluangkan masa melawat pesara guru yang menghidap pelbagai penyakit antaranya kencing manis, strok dan kanser usus di empat rumah di sekitar Kampung Serkam Darat dan Taman Koperasi Serkam, di sini.
Beliau berkata program ini merupakan sebahagian inisiatif kerajaan menghargai pengorbanan pesara guru yang berkhidmat lebih dari 30 tahun dalam mendidik anak bangsa di negara ini.
Dalam perkembangan lain, beliau berkata Malaysia menghampiri skor negara Pertubuhan bagi Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD) berdasarkan peningkatan ketara laporan Program Penilaian Pelajar Antarabangsa (PISA) 2015 bagi tiga domain PISA iaitu literasi saintifik, literasi bacaan dan literasi matematik.
"Malaysia menunjukkan peningkatan ketara berdasarkan skor bagi ketiga-tiga literasi, malah lebih baik berbanding sebelum ini," katanya.
-- BERNAMA
Bernama
Thu Dec 08 2016
![Perkasa peranan pesara guru sebagai 'pemimpin pendapat' - Mahdzir Perkasa peranan pesara guru sebagai 'pemimpin pendapat' - Mahdzir](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2015-10/61444571400_MAHDZIRKHALID.jpg)
MAHDZIR: Pesara guru tidak seharusnya dipinggirkan kerana mereka merupakan golongan yang banyak berjasa.
Pembubaran DOJ tidak jejas proses pemulihan aset
Pembubaran DOJ tidak menjejaskan usaha berterusan Malaysia dalam pemulihan aset 1MDB.
![FBI temui ribuan dokumen rahsia berkaitan pembunuhan John F Kennedy FBI temui ribuan dokumen rahsia berkaitan pembunuhan John F Kennedy](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81739251240_JohnFKennedy.jpg)
FBI temui ribuan dokumen rahsia berkaitan pembunuhan John F Kennedy
BIRO Penyiasatan Persekutuan (FBI) mendedahkan ribuan dokumen yang sebelum ini tidak pernah didedahkan berkaitan pembunuhan bekas Presiden Amerika Syarikat, John F Kennedy (JFK).
Indeks Persepsi Rasuah 2024: Malaysia kekal di kedudukan ke-57
Malaysia kekal di kedudukan ke-57 dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) bagi tahun 2024, dengan skor 50 mata.
Malaysia-Turkiye sasar lonjakan perdagangan melebihi AS$5 hingga AS$10 bilion – PM Anwar
Menurut Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden Turkiye Recep Tayyip Erdogan mencadangkan penambahan nilai perdagangan dan pelaburan melebihi AS$5 ke AS$10 bilion.
Jelasnya tiada sebab mengapa kedua-dua negara tidak boleh meningkatkan manfaat perdagangan dalam pelbagai bidang seperti semikonduktor, agrikomoditi, elektrik dan elektronik serta pertahanan.
Jelasnya tiada sebab mengapa kedua-dua negara tidak boleh meningkatkan manfaat perdagangan dalam pelbagai bidang seperti semikonduktor, agrikomoditi, elektrik dan elektronik serta pertahanan.
AWANI Ringkas: Pemulihan aset 1MDB
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
![SPRM reman ketua balai bomba di Perlis berhubung tuntutan palsu SPRM reman ketua balai bomba di Perlis berhubung tuntutan palsu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739256133_SPRM.jpg)
SPRM reman ketua balai bomba di Perlis berhubung tuntutan palsu
Seorang ketua balai bomba di Perlis direman enam hari bermula hari ini untuk membantu siasatan kes mengemukakan tuntutan palsu.
![Pemilik Manchester United disaman New Zealand Rugby Pemilik Manchester United disaman New Zealand Rugby](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739252440_pemilikmanchesteru.jpg)
Pemilik Manchester United disaman New Zealand Rugby
All Blacks menuduh gergasi petrokimia itu enggan membayar ansuran bagi perjanjian enam tahun dan cuba 'berhenti tiga tahun lebih awal'.
![Video tular: Disyaki pukul anak, pekerja kantin direman bantu siasatan Video tular: Disyaki pukul anak, pekerja kantin direman bantu siasatan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61739255332_memukulanak.jpg)
Video tular: Disyaki pukul anak, pekerja kantin direman bantu siasatan
Perintah reman bermula hari ini terhadap wanita berumur 37 tahun itu dibenarkan Majistret Mahkamah Kangar Ana Rozana Mohd Nor.
![Herry mahu lihat 'sisi baharu' Aaron-Wooi Yik di All England Herry mahu lihat 'sisi baharu' Aaron-Wooi Yik di All England](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71738460992_HerryImanPierngadi.jpg)
Herry mahu lihat 'sisi baharu' Aaron-Wooi Yik di All England
Herry mengakui perubahan itu tidak boleh berlaku sekelip mata, memandangkan beliau memerlukan masa untuk melakukan transformasi.
![Sambutan Thaipusam: Kes strok haba dilapor, petugas kesihatan nasihat minum air secukupnya Sambutan Thaipusam: Kes strok haba dilapor, petugas kesihatan nasihat minum air secukupnya](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739253287_Thaipusam.jpg)
Sambutan Thaipusam: Kes strok haba dilapor, petugas kesihatan nasihat minum air secukupnya
Terdapat beberapa kes strok haba serta sesak nafas dilaporkan ketika lebih 20,000 penganut Hindu serta pelancong luar hadir ke sambutan Thaipusam di Kuil Sri Subramaniar Swamy, Batu Caves.
![Guru didakwa amang seksual murid, simpan 180 gambar aniaya kanak-kanak Guru didakwa amang seksual murid, simpan 180 gambar aniaya kanak-kanak](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81738903611_TBMahkamah.jpg)
Guru didakwa amang seksual murid, simpan 180 gambar aniaya kanak-kanak
Seorang guru kaunseling dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini pada Jumaat atas pertuduhan melakukan amang seksual fizikal terhadap anak muridnya.
![Polis rujuk kertas siasatan dakwaan ibu anaknya dipukul guru Polis rujuk kertas siasatan dakwaan ibu anaknya dipukul guru](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/51726380928_TBLOGOPDRM.jpg)
Polis rujuk kertas siasatan dakwaan ibu anaknya dipukul guru
Polis merujuk kertas siasatan kepada pejabat Timbalan Pendakwa Raya untuk arahan selanjutnya berhubung dakwaan seorang murid sebuah sekolah rendah dipukul guru.
![Guru ingin buat kerja sambilan perlu dapatkan kebenaran - Fadhlina Guru ingin buat kerja sambilan perlu dapatkan kebenaran - Fadhlina](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/41737528344_TBFADHLINA.jpg)
Guru ingin buat kerja sambilan perlu dapatkan kebenaran - Fadhlina
Guru yang ingin melakukan kerja sambilan perlu mendapatkan kebenaran Kementerian Pendidikan Malaysia terlebih dahulu.
![Ibu tiga kali buat laporan polis, dakwa anak dipukul guru Ibu tiga kali buat laporan polis, dakwa anak dipukul guru](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/71737383024_DakwaAnakdipukulg.jpg)
Ibu tiga kali buat laporan polis, dakwa anak dipukul guru
Seorang ibu membuat tiga laporan polis mendakwa anaknya dipukul guru sehingga menyebabkan kecederaan fizikal pada badan, tapak tangan dan kepala.
![KPM pertimbang perluas inisiatif Baucar Buku MADANI kepada guru KPM pertimbang perluas inisiatif Baucar Buku MADANI kepada guru](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/61737098756_FadhlinaSidek.jpg)
KPM pertimbang perluas inisiatif Baucar Buku MADANI kepada guru
Kementerian Pendidikan (KPM) mempertimbangkan untuk memperluas inisiatif Baucar Buku MADANI kepada guru pada masa akan datang.
![Guru lelaki didakwa cabul dua murid dalam rumah hantu sekolah Guru lelaki didakwa cabul dua murid dalam rumah hantu sekolah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/41736827290_rumahhantusekolah.jpg)
Guru lelaki didakwa cabul dua murid dalam rumah hantu sekolah
Mohd Azhar mengaku tidak bersalah sejurus dua pertuduhan terhadapnya dibacakan secara berasingan di hadapan Hakim Rohatul Akmar Abdullah.
![Hanya 40 peratus hli NUTP mencarum insurans kesatuan Hanya 40 peratus hli NUTP mencarum insurans kesatuan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/61734684263_AMINUDDINAWANG.jpg)
Hanya 40 peratus hli NUTP mencarum insurans kesatuan
Presiden NUTP Aminuddin Awang berkata ia menunjukkan tahap kesedaran guru terhadap kepentingan mencarum insurans masih rendah.
![Anak jadi inspirasi guru pedalaman bina bilik multisensori bantu murid pendidikan khas Anak jadi inspirasi guru pedalaman bina bilik multisensori bantu murid pendidikan khas](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/51734240038_pendidikankhas.jpg)
Anak jadi inspirasi guru pedalaman bina bilik multisensori bantu murid pendidikan khas
Seorang guru di pedalaman Sabah menjadikan anak lelaki tunggalnya yang juga kanak-kanak autistik sebagai sumber inspirasi membangunkan projek bilik multisensori.
![KPM akan guna SOP baharu bagi sekolah berisiko dilanda banjir tahun depan KPM akan guna SOP baharu bagi sekolah berisiko dilanda banjir tahun depan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/51734006740_TBRUJIUBI.jpg)
KPM akan guna SOP baharu bagi sekolah berisiko dilanda banjir tahun depan
Kementerian Pendidikan (KPM) akan menggunakan prosedur operasi standard (SOP) baharu bagi pengurusan sekolah yang berisiko dilanda banjir bermula tahun depan.
![Guru rugi RM198,550 ditipu 'pegawai polis', 'wakil TNB' Guru rugi RM198,550 ditipu 'pegawai polis', 'wakil TNB'](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/81726737106_scmageneric.jpg)
Guru rugi RM198,550 ditipu 'pegawai polis', 'wakil TNB'
Guru rugi RM198,550 ditipu 'pegawai polis', 'wakil TNB'