KUALA LUMPUR: Sabah FC terus bergelut untuk melakar kemenangan pertama pada saingan Piala Malaysia 2021 apabila tumpas 0-2 kepada juara bertahan, Johor Darul Ta'zim (JDT) dalam aksi ketiga Kumpulan D di Stadium Likas, Kota Kinabalu, hari ini.
JDT selaku juara Liga Super, memerlukan hanya empat minit untuk membuka tirai jaringan selepas tandukan ke belakang pertahanan tuan rumah Nazirul Naim Che Hashim mengundang padah, apabila disambar penyerang lawan, Ahmad Hazwan Bakri yang tenang menyumbat gol pertama perlawanan.
Sembilan minit kemudian, Leandro Sebastian Velazquez berjaya mengelirukan penjaga gol Sabah Rozaimie Rahim, sebelum bola lorongannya mudah ditolak masuk penyerang import, Gonzalo Gabriel Cabrera bagi menggandakan jaringan skuad bimbingan Benjamin Mora itu.
Selepas itu, pasukan kendalian Datuk Ong Kim Swee yang memperkemaskan corak permainan mereka mendapat peluang keemasan untuk mengurangkan defisit gol, namun rembatan kencang penyerang N. Thanabalan pada minit ke-15 menggegar palang gol lawan dan kedudukan itu kekal sehingga separuh masa pertama berakhir.
Bersambung babak kedua, kedua-dua pasukan menampilkan permainan seimbang sebelum hantaran leret dari sebelah kiri padang oleh La'Vere Lawrence Corbin-Ong, gagal disudahkan Leandro untuk melebarkan kedudukan 'Harimau Selatan' selepas percubaannya sedikit tersasar di sebelah kanan gawang Sabah pada minit ke-69.
'Sang Badak' sepatutnya berpeluang untuk merobek gawang lawan namun tandukan bekas pemain JDT, Mohd Amri Yahyah hanya melambung tinggi pada minit ke-80, manakala tandukan pemain pertahanan dari Korea Selatan Park Taesu pada minit ke-85 tepat ke dakapan penjaga gol Mohd Farizal Marlias, dan kedudukan itu kekal sehingga wisel penamat dibunyikan.
Satu lagi aksi Kumpulan D di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya menyaksikan penyerang Petaling Jaya (PJ) City FC Darren Lok muncul wira tuan rumah, apabila meledak dua gol, masing-masing pada minit ke-10 dan 81, untuk membantu tuan rumah merakam kemenangan pertama saingan kali ini menerusi kemenangan 3-1 ke atas Kelantan FC.
Seorang lagi penyerang, R. Kogileswaran turut menemui sentuhan penyudah apabila menjaringkan gol kedua PJ City pada minit ke-18, manakala jaringan tunggal pelawat dihadiahkan pemain pertahanan import Christos Intzidis, menerusi sepakan percuma pada minit ke-36.
Kemenangan ketiga berturut-turut JDT meletakkan mereka gah menerajui Kumpulan D dengan sembilan mata, manakala PJ City naik ke tangga kedua dengan empat mata untuk memintas Sabah yang jatuh di tangga ketiga selepas memungut dua mata, dan Kelantan pula di kedudukan terakhir dengan satu mata.
Sementara itu, jaringan penyerang import, Adriano Narcizo pada minit ke-54 sudah cukup untuk membantu Melaka United FC merekod kemenangan ketiga berturut-turut dalam saingan Kumpulan C, dengan menundukkan Kelantan United FC 2-1 di Stadium Hang Jebat, Melaka.
Terdahulu, gol pertama Melaka hadir pada minit ke-25 menerusi jaringan penyerang Haiti Sony Norde, sebelum Kelantan United bangkit menyamakan kedudukan oleh pemain tengah Shuhei Fukai, pada minit ke-43.
Melaka kini gah mengungguli Kumpulan C dengan sembilan mata, manakala naib juara Liga Super, Kedah Darul Aman FC di tangga kedua dengan tiga mata, diikuti Negeri Sembilan FC yang telah pun menarik diri dari Piala Malaysia selepas pemain dan pegawai pasukan dijangkiti COVID-19, juga dengan tiga mata, dan Kelantan United di kedudukan tercorot tanpa sebarang mata.
-- BERNAMA
Bernama
Fri Oct 29 2021
Mohd Amri cuba melepasi pertahanan pasukan Johor JDT dalam saingan Piala Malaysia di Stadium Likas, Kota Kinabalu, malam tadi. -- fotoBERNAMA
Penuntut cemerlang bidang perakaunan maut dalam nahas enam kenderaan
Seorang penuntut cemerlang bidang perakaunan maut dalam kemalangan melibatkan enam kenderaan di Jalan Hulu Langat-Ampang, petang semalam.
MS umum pengganti Bryan tidak lama lagi - Andy
Persekutuan Renang Malaysia (MS) sudah mempunyai calon bagi mengisi kekosongan jawatan Pengarah Teknikal skuad terjun kebangsaan yang akan diumumkan tidak lama lagi.
'Pertahan kedaulatan negara, biarpun hanya seketul batu karang di lautan' - Agong
Jika kedaulatan tercabar, perlu ada tindakan tegas oleh pihak kerajaan, sama ada melalui saluran diplomatik, undang-undang mahupun pertahanan.
Pesawat United Airlines dikosongkan di landasan akibat masalah enjin
Lebih 100 penumpang dievakuasi dari pesawat di landasan di lapangan terbang Houston, di selatan Amerika Syarikat pada Ahad akibat masalah enjin.
FBM KLCI jatuh, ini 4 punca ia berlaku
Pada Januari 2025, FBMKLCI telah mencatatkan penurunan sebanyak -5.20%, walaupun terdapat beberapa laporan ekonomi yang menunjukkan daya tahan ekonomi Malaysia. Mengapa perkara ini berlaku?
Fandi kagum Tok Gajah tampil luar biasa di Temerloh
Pengendali Sri Pahang FC, Fandi Ahmad memuji aksi anak-anak buahnya yang 'all-out' sekali gus berjaya menempah tiket ke final Piala Malaysia.
Dua lelaki dituduh bunuh warga emas, anak angkat
Dua lelaki dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini, hari ini atas pertuduhan membunuh seorang warga emas dan anak angkatnya dekat Tongkang Yard, pada 21 Januari lalu.
Terusan Panama: Presiden tegas pertahan kedaulatan
Presiden Panama menegaskan kedaulatan negaranya "tidak boleh dipersoalkan" ketika Trump mendesak agar Washington mengambil semula kawalan Terusan Panama.
RichWorks santuni komuniti, meriahkan kempen Jom Cuci Masjid di Jasin
RichWorks International Sdn. Bhd. (RichWorks) bersama lebih 150 sukarelawan menyertai kempen Jom Cuci Masjid yang berlangsung di Masjid Chin Chin, Jasin.
Bekas pelajar SPM 11A, berhenti jadi pegawai farmasi, kini bangunkan pen eKamus
Pen eKamus mampu mengenal pasti dan memberikan terjemahan lebih daripada 130 bahasa, termasuk Bahasa Melayu, Arab, Inggeris, Mandarin, Korea, Jepun dan banyak lagi.
Fandi kagum Tok Gajah tampil luar biasa di Temerloh
Pengendali Sri Pahang FC, Fandi Ahmad memuji aksi anak-anak buahnya yang 'all-out' sekali gus berjaya menempah tiket ke final Piala Malaysia.
Piala Malaysia: Sri Pahang atasi Sabah 3-2, bakal cabar JDT di pentas final
Sri Pahang FC berjaya menamatkan penantian sedekad untuk menempah tiket ke pentas final Piala Malaysia selepas menewaskan Sabah FC 2-1.
JDT sedia berdepan mana-mana pasukan di final Piala Malaysia - Bidoglio
JDT telah mengesahkan tempat ke final dan dalam misi menjulang Piala Malaysia kelima mereka
TFC tempang hadapi JDT
Ia termasuk penyerang import kelahiran Nigeria Ismaheel Akinade, Muhammad Akram Mahinan, dan penjaga gol Muhammad Rahadiazli Rahalim.
TFC akui peluang ke pentas akhir Piala Malaysia tipis
Kekalahan besar di hadapan lebih 11,000 penyokong di laman sendiri memudarkan impian Terengganu FC untuk bergelar finalis seperti musim lepas.
Piala Malaysia: TFC elak permainan bertahan hadapi JDT
Terengganu FC (TFC) tidak akan sesekali menampilkan corak permainan bertahan pada aksi separuh akhir pertama Piala Malaysia menentang Johor Darul Ta'zim (JDT).
400 pegawai, anggota kawal perlawanan TFC lawan JDT - Polis
Polis akan menempatkan 400 pegawai dan anggota untuk mengawal keselamatan sepanjang perlawanan separuh akhir pertama Piala Malaysia membabitkan TFC dan JDT.
Sabah FC sahkan slot ke separuh akhir bertemu Sri Pahang FC
Pada perlawanan kedua suku akhir malam tadi, Sabah FC hanya mampu seri 0-0 menentang pasukan jiran Borneo itu di Stadium Likas.
Piala Malaysia: Sri Pahang tempah tiket separuh akhir
Kejayaan Skuad Tok Gajah ini disahkan menerusi kemenangan agregat 4-3.
TFC lalui detik cemas sebelum ke separuh akhir Piala Malaysia
Ketua jurulatih Terengganu FC (TFC) Badrul Afzan Razali mengakui pasukannya melalui detik cemas sebelum mengesahkan tempat di separuh akhir Piala Malaysia.