Polis telah menahan beberapa peserta Perhimpunan #BatalGST yang mengadakan bantahan di KLCC siang tadi.
Selain itu beberapa pemimpin Pembangkang dan aktivis turut dilaporkan telah dipanggil ke Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi bagi diambil keterangan dan membantu siasatan malam ini.
Antara yang dipanggil Penaung Negara Ku, Datuk Ambiga Sreenevasan, Setiausaha Pengelola DAP, Anthony Loke dan Setiausaha Agung Parti Sosialis, S. Arutchelvan.
Menurut peguam Lawyers for Liberty, Latheefa Koya yang ditemui di perkarangan balai polis Dang Wangi seramai 59 orang telah ditahan sehingga pukul 7.30 malam tadi.
Siasatan dipercayai dilakukan di bawah Seksyen 143 Kanun Keseksaan berkaitan mengadakan perhimpunan haram.
BACA: Ribuan sertai perarakan #BatalGST 1 Mei
BACA: #BatalGST: Peserta perhimpunan langgar peraturan, bakal berhadapan tindakan
Sementara itu Bernama melaporkan pihak polis mengesahkan seramai 30 individu termasuk bekas pengerusi bersama Bersih, Datuk S. Ambiga ditahan bagi membantu siasatan.
Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Tajudin Md Isa berkata mereka yang ditahan berusia antara 17 hingga 60 tahun disiasat di bawah Seksyen 143, Seksyen 448 dan Seksyen 427 Kanun Keseksaan dan Seksyen 4 Akta Bahan-Bahan Kakisan dan Letupan Senjata Berbahaya 1985.
"Ambiga ditahan pada pukul 10 malam ini di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi dan permohonan reman terhadap kesemua suspek akan dibuat esok," katanya dalam satu kenyataan.
Terdahulu polis memaklumkan akan mengambil tindakan terhadap peserta perhimpunan berkenaan yang antaranya dipercayai melakukan vandalisme terhadap harta awam serta menggunakan bom asap dan membawa kanak-kanak ketika perhimpunan.
Perhimpunan #BatalGST itu dianjurkan kumpulan dari NGO Jawatankuasa Mei 1 dan bermula di beberapa lokasi di sekitar Kuala Lumpur termasuk Pasar Seni, Masjid Jamek, Sogo, Dataran Merdeka dan Masjid Negara sekitar jam 2.30 petang sebelum berarak ke KLCC.
Ia bagi menyatakan bantahan terhadap pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang bermula 1 April lalu yang dikatakan membebankan rakyat.
Sathesh Raj
Fri May 01 2015

Antara yang dipanggil Penaung Negara Ku, Datuk Ambiga Sreenevasan, Setiausaha Pengelola DAP, Anthony Loke dan Setiausaha Agung Parti Sosialis, S. Arutchelvan. - Foto Astro AWANI/Satesh Raj
AWANI Pagi: Berita tumpuan & menarik di astroawani.com [7 Mac 2025]
Antara fokus Awani Pagi bersama Afiezy Azaman & Amirul Aiman
1. SPR bermesyuarat tentukan tarikh penting PRK DUN Ayer Kuning
2. UMNO tiada kaitan dengan siasatan SPRM terhadap Ismail Sabri
3. RUU Iltizam Kecekapan Perkhidmatan Kerajaan 2025 dilulus
1. SPR bermesyuarat tentukan tarikh penting PRK DUN Ayer Kuning
2. UMNO tiada kaitan dengan siasatan SPRM terhadap Ismail Sabri
3. RUU Iltizam Kecekapan Perkhidmatan Kerajaan 2025 dilulus

Trump rancang batal status undang-undang sementara warga Ukraine
Berita mengenai potensi berlaku perubahan status itu membuatkan komuniti Ukraine di New York berasa takut dan bersiap sedia.

9,500 rakyat Palestin masih ditahan di penjara Israel
3,405 rakyat Palestin ditahan tanpa tuduhan atau perbicaraan di bawah dasar kontroversi Israel yang dikenali sebagai tahanan pentadbiran.

Batik Air tawar penerbangan tambang tetap ke Sabah, Sarawak sempena Aidilfitri
Loke berkata inisiatif berkenaan menyediakan pilihan perjalanan yang adil, telus dan berpatutan semasa kemuncak waktu perayaan.

D'Tandoor, MAHAR umum kerjasama jangka panjang usaha kemanusiaan Gaza
Kerjasama itu bertujuan meringankan penderitaan rakyat Gaza dengan menyediakan bantuan makanan, ubat-ubatan dan keperluan asas.

Kerajaan pertimbang pembenihan awan alternatif padam kebakaran ladang kelapa
Bagaimanapun, usaha itu bergantung kepada keperluan dan cuaca selain perlu bincang lebih dulu dengan METMalaysia dan JBPM.

Ibu nekad redah banjir bersama bayi berusia 21 hari
Nur Hijrah yang memiliki tiga anak berkata dia menganggap banjir yang berlaku sebagai ujian terutama pada Ramadan.

UK tarik balik sekatan ke atas bank pusat Syria, firma petroleum
Pejabat luar Britain tidak memberikan alasan mengenai penghapusan sekatan itu dan tidak segera memberi respons kepada permintaan untuk komen.
Tiada ‘gunung sampah’ di New Delhi menjelang 2026
Ibu negara India, New Delhi, berjanji untuk membersihkan satu daripada tapak timbunan sampah terbesarnya menjelang 2026, sebagai sebahagian daripada rancangan untuk menghapuskan tapak pelupusan yang mencacatkan pemandangan bandar raya itu.
Kanada akan terus berdepan perang perdagangan dengan AS
Kanada akan terus terlibat dalam perang perdagangan dengan Amerika Syarikat menurut Perdana Menteri Justin Trudeau pada Khamis.
Trudeau menyatakan bahawa Kanada akan terus berunding dengan pegawai kanan pentadbiran Trump berkenaan tarif yang dikenakan Washington terhadap import dari Kanada.
Trudeau menyatakan bahawa Kanada akan terus berunding dengan pegawai kanan pentadbiran Trump berkenaan tarif yang dikenakan Washington terhadap import dari Kanada.

#BatalGST: Hishamuddin Rais, Rafizi dibebaskan dengan jaminan polis
Hishamuddin Rais dan Rafizi Ramli yang ditahan di Balai Polis Dang Wangi pada petang Sabtu telah dibebaskan awal pagi tadi.

#BatalGST: Polis buru golongan anarkis cetuskan huru hara - Zahid
Tindakan tegas akan diambil terhadap golongan anarkis yang bertindak agresif di himpunan bantah GST di Kuala Lumpur semalam.

#BatalGST: Aktivis Hishamuddin Rais dan Rafizi Ramli ditahan polis
Hishamuddin ditahan di bawah Seksyen 143 Kanun Keseksaan kerana berkaitan mengadakan perhimpunan haram iaitu perhimpunan #BatalGST yang diadakan semalam.

#BatalGST: Ambiga dan tiga pemimpin Pakatan yang ditahan polis dibebaskan
Polis gagal mendapatkan permohonan lanjutan tahanan reman ke atas empat pemimpin Pakatan yang ditangkap selepas perhimpunan #BantahGST.

Polis tahan peserta dan aktivis #BatalGST
Polis telah menahan beberapa peserta Perhimpunan #BatalGST yang mengadakan bantahan di KLCC hari ini.