MERSING : Kurang dari tempoh 24 jam bagi aktiviti berkempen, calon PN N.32 Endau, Alwiyah Talib menyatakan hasratnya untuk meneruskan segala tugas-tugas yang tergendala di kawasan itu.
Menurutnya, terdapat beberapa perkara yang telah dirancang sebelum ini namun ia terhenti akibat daripada pembubaran DUN Johor.
Ujar Alwiyah, isu pembangunan sekolah menengah antara perancangan utamanya di kawasan itu yang perlu disegerakan.
“Kawasan DUN Endau ini cuma ada satu sekolah menengah dan bagi saya dah sampai masa untuk kita bina sebuah lagi sekolah untuk tampung kepadatan pelajar yang semakin bertambah.
“Isu lain yang lebih besar jika ada pasangan suami isteri yang bertugas sebagai guru, maka mereka akan ditempatkan di sekolah sama dan situasi ini memang tak sesuai, tapi takkan kita nak pindahkan mereka ke kawasan jauh,” katanya ketika ditemui selepas menghadiri ceramah umum PN di Endau pada malam Khamis.
Tambah Alwiyah, perkara tersebut juga telah mendapat perhatian daripada pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) sebelum terbubar DUN.
Selain itu, isu perumahan kos rendah antara yang menjadi perkara tumpuan terhadap mantan DUN Endau itu.
Sebelum ini, beliau telah mengusahakan projek perumahan kos rendah secara sewa beli bagi memastikan golongan B40 khususnya mempunyai kemampuan untuk memiliki kediaman.
Bagaimanapun, pergolakan politik yang berlaku mengakibatkan sebahagian perancangan yang ingin dilaksanakan menjadi tergendala.
Ini termasuk isu jalan raya yang menjadi topik ‘panas’ dalam kalangan penduduk sejak sekian lama.
Ditanya mengenai tempoh kemuncak bagi aktiviti berkempen, Alwiyah berkata akan berusaha untuk mendekati seramai mungkin pengundi di kawasannya bagi mendapatkan kepercayaan.
Tambahnya, beliau yakin pengundi mampu untuk menilai sepanjang tempoh perkhidmatannya sebelum ini bagi tempoh lebih tiga tahun.
“Saya merayu untuk diberi peluang sekali lagi bukan untuk apa, tapi untuk saya teruskan banyak lagi perkara yang belum sempat saya selesaikan.
“Bukan nak bangga diri, tapi saya bersyukur sepanjang saya berkhidmat untuk Endau mereka (pengundi) dapat terima saya seadanya.
“Pengundi tahu apabila saya diberikan amanah, saya akan berusaha sehabis baik,” katanya lagi.
Terdahulu, beliau menghadiri ceramah umum PN yang disampaikan Pengerusinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Turut hadir, Ahli Parlimen Mersing, Datuk Abd Latiff Ahmad dan Naib Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Radzi Jidin.
Alwiyah bakal menerima tentangan daripada calon Barisan Nasional (BN) Mohd Youzaimi Md Yusof, (PH), Mohamad Fakrulradzi Mahmud, (Pejuang) Noorhisyam Ibrahim, dan calon Bebas, Ismail Don.
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh 12 Mac untuk hari mengundi.
Hilmi Malik
Fri Mar 11 2022

Alwiyah berharap pengundi dapat memberi peluang untuk beliau teruskan perkhidmatan di Endau. - Astro AWANI

LZS sasar kutipan zakat harta, fitrah RM208 juta sepanjang Ramadan
Lembaga Zakat Selangor (LZS) menyasarkan kutipan zakat harta dan fitrah sebanyak RM208 juta sepanjang Ramadan ini.

Inspektorat Penguatkuasaan di bazar Ramadan, Aidilfitri seluruh Pahang - JIM
Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) Pahang sedang melaksanakan Inspektorat Penguatkuasaan di bazar Ramadan dan Aidilfitri seluruh negeri itu.

KPBKL, IKB digabungkan, dikenali sebagai Kolej Profesional MAIWP - Mohd Na'im
Kolej Profesional Baitulmal Kuala Lumpur (KPBKL) dan Institut Kemahiran Baitulmal (IKB) akan digabungkan dan dikenali sebagai Kolej Profesional MAIWP.

AKPK beri manfaat kepada 1.4 juta individu sehingga Disember 2024 - Kementerian Kewangan
AKPK telah memberi manfaat kepada hampir 1.4 juta individu melalui khidmat nasihat kewangan secara percuma dan membantu sekitar 495,000 peminjam melalui PPK sehingga Disember 2024.

Hampir 1 daripada 10 warga emas di Korea Selatan hidap penyakit Alzheimer
Jumlah pesakit demensia di Korea Selatan juga dijangka melebihi satu juta orang tahun depan, menurut data yang dikeluarkan.

Pendatang asing disaran manfaat Program Repatriasi Migran - Saifuddin Nasution
Pendatang asing yang berhasrat pulang ke kampung halaman bagi menyambut Aidilfitri diminta memanfaatkan Program Repatriasi Migran yang dilanjutkan hingga April ini.

Polis Melaka galak penduduk daftar VSP
Polis Melaka akan bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan (PBT) bagi menggalakkan lebih ramai penduduk negeri ini mendaftar dalam aplikasi Volunteer Smartphone Patrol (VSP).

KDN kaji model perjanjian antarabangsa selesai isu pencerobohan nelayan Vietnam
KDN sedang mengkaji model kerjasama antarabangsa melibatkan eksplorasi hasil laut sebagai antara usaha menyelesaikan isu pencerobohan oleh nelayan Vietnam di perairan negara.
Individu pertama dibenar keluar hospital guna jantung titanium
Seorang lelaki berusia 40-an menjadi individu pertama dibenarkan keluar dari hospital setelah dipasang jantung tiruan sepenuhnya pada Rabu.
Doktor di Sri Lanka lancar mogok, tuntut keadilan mangsa rogol
Sekumpulan doktor di Sri Lanka melancarkan mogok sehari bermula pagi Rabu sebagai tanda solidariti terhadap seorang doktor wanita yang dipercayai dirogol ketika bertugas di Hospital Pengajar Anuradhapura pada Isnin.

ADUN Endau kemalangan, terima 19 jahitan
Alwiyah yang mengalami kecederaan di dagu dan mulut menerima 19 jahitan dalam kejadian kira-kira jam 5.30 petang itu.

PRN Johor: Alwiyah selesai tunai tanggungjawab
Beliau tiba sekitar jam 8.15 pagi diringi suami dan anak-anaknya.

PRN Johor: 'Saya nak selesaikan urusan yang tergendala' - Alwiyah
Terdapat beberapa perkara yang telah dirancang sebelum ini namun ia terhenti akibat daripada pembubaran DUN Johor.

PRN Johor: Calon PN popular, Endau bukan lagi kubu kuat BN Muhyiddin
Calon PN Alwiyah Talib sememangnya mempunyai rekod perkhidmatan yang baik sepanjang perkhidmatannya di kerusi berkenaan.

PRN Johor: Ketua Wanita UMNO sebak kenangkan perbuatan Alwiyah
Normidiah Sukimin sifatkan Alwiyah Talib mengkhianati parti setelah jentera Barisan Nasional banyak membantu kerjaya politiknya selama ini.

PRN Johor: 'Saya lompat demi pengundi Endau' - Alwiyah
Tindakan pada ketika itu juga diambil disebabkan usaha untuk mestabilkan politik di negeri Johor.

PRN Johor: Tidak tepati SOP, ceramah Alwiyah tak dapat diteruskan
Aktiviti berkempen bagi calon DUN N.32 Endau, Alwiyah Talib dari Perikatan Nasional (PN) tidak dapat diteruskan setelah didapati tidak menepati sop.

Banjir: Pengusaha keropok lekor Mersing mohon bantuan kerajaan
Pengusaha keropok lekor, Abdul Halim Othman, mengakui pendapatannya merosot hampir 80 peratus kerana tiada lagi pengunjung akibat bencana banjir ketika ini.

Tengkujuh punca longokan sampah di Pantai Mersing - Penduduk
Menyifatkan ia sering berlaku sewaktu musim tengkujuh, para penduduk turut akui ia sedikit sebanyak menjejaskan pandangan.