MIRI: Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) mengakui persaingan sengit perebutan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di kawasan bandar terutamanya melibatkan pengundi majoriti masyarakat Cina dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-12.
Setiausaha Agungnya Datuk Sebastian Ting berkata antara kawasan bandar yang menjadi tumpuan dan penuh dengan cabaran ialah di Pujut, Senadin, Piasau, Batu Kawa, Kota Sentosa, Padungan, Batu Kitang, Pending dan Batu Lintang.
"Di seluruh Sarawak, semua kawasan yang pengundinya majoriti Cina dijangka menghadapi tentangan sengit dan mencabar termasuk kesemua 18 kerusi yang ditandingi oleh SUPP," katanya kepada pemberita selepas merasmikan program Sepakat@Komuniti anjuran Jabatan Penerangan di sini hari ini.
Katanya politik tidak boleh diramal, tetapi yang pasti kesemua calon dari SUPP akan terus menabur bakti selaras dengan objektif utama penubuhan parti itu sejak 1959 yang akan turun padang berkhidmat untuk rakyat.
"Kami semua sangat komited, bekerja keras dan tidak pernah mengalah kerana SUPP adalah parti yang berorientasikan perkhidmatan. Rakyat akan tentukan dan kita akan lihat berapa banyak sokongan yang kami terima," katanya
Ketika ditanya mengenai Datuk Bandar Miri, Adam Yii yang menjadi calon baharu bertanding di Pujut, Sebastian berkata beliau yakin dengan keupayaan Yii untuk merampas kembali kerusi terbabit daripada DAP yang memenanginya pada PRN Sarawak ke-11.
"Tentunya kami di SUPP gembira apabila Datuk Bandar Miri Adam Yii adalah calon di DUN Pujut. Kami perlu berjuang bersama-sama bagi membawa kejayaan untuk Gabungan Parti Sarawak (GPS)," tambahnya.
Pada PRN11 kerusi DUN Pujut dimenangi Dr Ting Tiong Choon daripada DAP. Dr Ting kemudian dilucutkan kelayakan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) pada Mei 2017, kerana memiliki dua kewarganegaraan iaitu Australia dan Malaysia.
Pada PRN11, SUPP menang tujuh kawasan DUN iaitu Simanggang yang dimenangi Datuk Francis Harden Hollis, Datuk Seri Huang Tiong Sii (DUN Repok), Lo Khere Chiang (Batu Kitang), Datuk Seri Dr Sim Kui Hian (Batu Kawah), Datuk Ding Kuong Hiing (Meradong), Sebastian (Piasau), serta DUN Senadin yang dimenangi oleh Datuk Seri Lee Kim Shin.
GPS merangkumi Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Parti Rakyat Sarawak (PRS), SUPP dan Parti Demokratik Progresif (PDP).
Suruhanjaya Pilihan Raya telah menetapkan 18 Dis ini sebagai hari pengundian bagi PRN Sarawak, penamaan calon pada 6 Dis manakala pengundian awal pula ditetapkan pada 14 Dis.
-- BERNAMA
Bernama
Sat Dec 04 2021

Antara kawasan bandar yang menjadi tumpuan dan penuh dengan cabaran ialah di Pujut, Senadin, Piasau, Batu Kawa, Kota Sentosa, Padungan, Batu Kitang, Pending dan Batu Lintang.

Untung Porsche menurun 30 peratus berikutan kejatuhan jualan di China, peningkatan kos
Pengeluar kereta sport Jerman, Porsche, melaporkan keuntungan bersihnya merosot 30.3 peratus tahun ke tahun kepada EUR3.6 bilion (US$3.9 bilion) pada 2024, menurut agensi berita Jerman dpa.

Kanada kenakan tarif 25 peratus ke atas import tambahan US$2.9 bilion dari AS - Menteri Kewangan
Ia termasuk komputer, peralatan sukan dan produk besi tuang, kata Menteri Kewangan Kanada, Dominic LeBlanc pada Rabu.

LZS sasar kutipan zakat harta, fitrah RM208 juta sepanjang Ramadan
Jumlah RM208 juta itu meliputi RM163 juta zakat harta dan RM45 juta zakat fitrah.

Inspektorat Penguatkuasaan di bazar Ramadan, Aidilfitri seluruh Pahang - JIM
Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) Pahang sedang melaksanakan Inspektorat Penguatkuasaan di bazar Ramadan dan Aidilfitri seluruh negeri itu.

KPBKL, IKB digabungkan, dikenali sebagai Kolej Profesional MAIWP - Mohd Na'im
Kolej Profesional Baitulmal Kuala Lumpur (KPBKL) dan Institut Kemahiran Baitulmal (IKB) akan digabungkan dan dikenali sebagai Kolej Profesional MAIWP.

AKPK beri manfaat kepada 1.4 juta individu sehingga Disember 2024 - Kementerian Kewangan
AKPK telah memberi manfaat kepada hampir 1.4 juta individu melalui khidmat nasihat kewangan secara percuma dan membantu sekitar 495,000 peminjam melalui PPK sehingga Disember 2024.

Hampir 1 daripada 10 warga emas di Korea Selatan hidap penyakit Alzheimer
Jumlah pesakit demensia di Korea Selatan juga dijangka melebihi satu juta orang tahun depan, menurut data yang dikeluarkan.

Pendatang asing disaran manfaat Program Repatriasi Migran - Saifuddin Nasution
Pendatang asing yang berhasrat pulang ke kampung halaman bagi menyambut Aidilfitri diminta memanfaatkan Program Repatriasi Migran yang dilanjutkan hingga April ini.

Polis Melaka galak penduduk daftar VSP
Polis Melaka akan bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan (PBT) bagi menggalakkan lebih ramai penduduk negeri ini mendaftar dalam aplikasi Volunteer Smartphone Patrol (VSP).

KDN kaji model perjanjian antarabangsa selesai isu pencerobohan nelayan Vietnam
KDN sedang mengkaji model kerjasama antarabangsa melibatkan eksplorasi hasil laut sebagai antara usaha menyelesaikan isu pencerobohan oleh nelayan Vietnam di perairan negara.

PRU15: Tiada istilah kerusi tumpuan, SUPP mahu menang di semua tujuh kerusi- Dr Sim
SUPP mengesahkan kekal bertanding di semua tujuh kerusi tradisi parti itu tanpa sebarang perjanjian pertukaran di saat akhir antara komponen parti lain yang bersama di bawah naungan GPS.

'Nama saya dicalonkan parti di Parlimen Bandar Kuching tetapi...' - Eric Tay
Malah nama Eric telah dihantar kepada Jawatankuasa Pusat Pilihan Raya Parlimen SUPP bulan lalu sebelum diputuskan Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS), Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

PRU15: SUPP mampu menang tujuh kerusi tradisi - Abang Jo
Pencapaian yang cemerlang SUPP semasa Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-12 lalu bukti kejayaan parti tertua di Sarawak itu kembali mendapatkan keyakinan rakyat khasnya komuniti Cina di negeri itu.

Tembok Kota Sentosa 'runtuh' selepas tiga penggal
Selepas tiga penggal mencuba, akhirnya Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) berjaya menawan Kota Sentosa pada Pilihan Raya Negeri Sarawak Ke-12 (PRN12).

PRN Sarawak: Dr Sim tidak akan 'tengok saja' Batu Kawah
Kui Hian menang dengan majoriti 5,393 undi selepas memperolehi 7,827 undi menewaskan tiga pencabarnya.

SUPP kini bersaing dengan beberapa parti lagi untuk raih sokongan kaum Cina
Kali ini SUPP akan bertanding di 18 kerusi, dengan 15 daripadanya memiliki majoriti kaum Cina dan tiga lagi kawasan majoriti Dayak.

PRN Sarawak: Jangan mainkan isu perkauman - Dr Sim
Tiada tempat untuk isu kehormanion kaum dijadikan modal kempen pilihan raya di Sarawak, kata Presiden SUPP, Datuk Seri Dr Sim Kui Hian

PRN Sarawak: PSB mahu perubahan, SUPP kata perlu realistik
Soon Koh menjelaskan misinya hanya satu untuk memastikan sentimen perubahan yang didengarinya dan dimahukan rakyat dapat direalisasi.

PRN SARAWAK: SUPP akui persaingan sengit kerusi DUN kawasan bandar
Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) mengakui persaingan sengit perebutan kerusi DUN di kawasan bandar terutamanya melibatkan pengundi majoriti masyarakat Cina dalam PRN12.

PRN Sarawak: SUPP serah 20 nama kepada Abang Jo - Dr Sim
Presiden SUPP Datuk Seri Dr Sim Kui Hian berkata mengikut tradisi, SUPP bertanding di 20 kerusi pada PRN.