PORT DICKSON: Meskipun belum pasti sebagai calon Gerakan Tanah Air (GTA) Parlimen Port Dickson, namun pelakon dan pengarah, Ahmad Idham Ahmad Nazri tidak gentar untuk bertembung dengan Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun yang diumumkan bertanding di kawasan itu mewakili Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).
Menurut Ahmad Idham, semestinya akan menjadi sejarah dalam politik tanah air apabila seorang artis bertanding dengan Menteri Besar dalam pilihan raya.
"Ada tanya dengan saya tak takut kah bertanding dengan Menteri Besar? Saya cakap kena lawan kerana saya ada agenda masyarakat yang ingin dibawa.
"Saya fikir masyarakat hari ini sudah bijak menilai disebabkan itu saya yakin berpeluang untuk menang jika dicalonkan" katanya ketika ditemui pada Majlis Makan dan Ramah Mesra Komuniti Hab Pendidikan Khas Dr Ahmad Idham di sebuah hotel di sini pada Sabtu.
Berkenaan kritikan netizen terhadap anak seni yang menceburi politik, Ahmad Idham berkata, beliau tidak menyalahkan netizen kerana ada segelintir anak seni yang membiarkan mereka di pandang rendah.
Bagaimanapun beliau mahu membuktikan dirinya berbeza dan bermatlamat membawa agenda masyarakat dan bukan seni semata-mata.
"Tiada anak seni yang ada sekolah istimewa, hanya saya seorang dan kebanyakan anak seni jika bercerita tentang perjuangan, mereka akan bercakap soal perjuangan industri seni saja.
"Itu hak mereka, tapi bukan sekadar mahu membawa agenda seni tapi saya ada agenda masyarakat," katanya.
Beliau yang juga Ketua Penerangan GTA Negeri Sembilan berkata, populariti sebagai anak seni memberi kelebihan buatnya, tetapi ia bukan penentu kemenangan.
Ujarnya, masyarakat hari ini sudah bijak menilai dan beliau percaya dan mempunyai peluang untuk menang jika dicalonkan.
"Sebagai anak seni orang dah kenal saya. Cuma sekarang saya nak orang kenal saya atas perjuangan yang saya nak bawa," katanya. -Sinar Harian
Sinar Harian
Sun Oct 23 2022
![PRU15: Jadi sejarah artis lawan MB - Ahmad Idham PRU15: Jadi sejarah artis lawan MB - Ahmad Idham](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-10/51666478755_AhmadIdham.jpg)
Ahmad Idham (berdiri tiga dari kanan) pada Majlis Makan dan Ramah Mesra Komuniti Hab Pendidikan Khas pada Sabtu. - Foto Sinar Harian
AWANI Ringkas: Majlis perayaan bukan Islam
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
AWANI Ringkas: Cabul kanak-kanak
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
AWANI Ringkas 8 Februari 2025 | 9 PM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 malam, 8 Februari 2025
1️⃣ Perintah reman bomoh disambung enam hari
2️⃣ Terengganu rugi lebih rm40 juta tahun lalu
3️⃣ Indonesia rangka peraturan had umur, lindungi kanak-kanak
#awaniringkas
1️⃣ Perintah reman bomoh disambung enam hari
2️⃣ Terengganu rugi lebih rm40 juta tahun lalu
3️⃣ Indonesia rangka peraturan had umur, lindungi kanak-kanak
#awaniringkas
![PSSS platform bantuan, sokongan tanpa stigma - Nancy PSSS platform bantuan, sokongan tanpa stigma - Nancy](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739021344_NancyShukri.jpg)
PSSS platform bantuan, sokongan tanpa stigma - Nancy
Melalui PSSS, masyarakat boleh meluahkan masalah dan isu dihadapi mereka kepada kaunselor profesional dan berdaftar.
AWANI Borneo [8/2/2025] – 11 hari tidak surut|Siasatan projek mineral|Pelancaran satelit pertama Sarawak
Awani Borneo Sabtu, 8 Februari 2025 bersama Nickyson Nyambar
- Kinabatangan dilanda banjir terburuk dalam tempoh lapan tahun
- Projek mineral: Shahelmey beri kerjasama, serah tindakan lanjut kepada SPRM
- i-CATS diarah bekerjasama dengan pakar luar negara jayakan program pelancaran satelit
Saksikan #AWANIBorneo setiap hari 7 malam di saluran 501 Astro AWANI dan astroawani.com
- Kinabatangan dilanda banjir terburuk dalam tempoh lapan tahun
- Projek mineral: Shahelmey beri kerjasama, serah tindakan lanjut kepada SPRM
- i-CATS diarah bekerjasama dengan pakar luar negara jayakan program pelancaran satelit
Saksikan #AWANIBorneo setiap hari 7 malam di saluran 501 Astro AWANI dan astroawani.com
![Mangsa banjir di Sarawak berkurangan, Sabah kekal Mangsa banjir di Sarawak berkurangan, Sabah kekal](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739021060_BanjirKinabatangan.jpg)
Mangsa banjir di Sarawak berkurangan, Sabah kekal
Di Sarawak, jumlah mangsa banjir berkurangan kepada 3,082 orang berbanding 3,454 orang sebelum ini.
Agenda AWANI Asia: Trend Baharu & Inisiatif Mudah Berbelanja
Diskusi mengenai trend baharu dan inisiatif mudah berbelanja dengan selamat, bijak dan berjimat baik di negara sendiri, mahupun di negara asing dalam Agenda AWANI Asia 9 malam ini.
![KUSKOP lancar Dasar Francais Negara 2030, perkukuh ekosistem, akses pasaran KUSKOP lancar Dasar Francais Negara 2030, perkukuh ekosistem, akses pasaran](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739010101_KementerianPembangu.jpg)
KUSKOP lancar Dasar Francais Negara 2030, perkukuh ekosistem, akses pasaran
KUSKOP melancarkan Dasar Francais Negara 2030 (DFN 2030) semalam, bertujuan memperkukuh ekosistem francais di Malaysia dan memperluas akses pasaran di dalam dan luar negara.
Persiapan pentas akhir Gegar Vaganza
Pentas akhir Gegar Vaganza kini tinggal sehari sahaja dan persiapan rapi sedang giat dijalankan.
![PGA gagalkan cubaan seludup 80 pokok bonzai kayu hitam PGA gagalkan cubaan seludup 80 pokok bonzai kayu hitam](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/71735575444_NikRosAzhanNikAb.jpg)
PGA gagalkan cubaan seludup 80 pokok bonzai kayu hitam
Pasukan Gerakan Am (PGA) Briged Tenggara menggagalkan cubaan menyeludup 80 pokok bonzai kayu hitam di Jalan Kasban, hadapan Pos Pok Teh Kana, Rantau Panjang, menerusi Op Taring Wawasan pada Khamis.
![PRU15: Ahmad Idham bantah pencalonan Aminuddin di Port Dickson PRU15: Ahmad Idham bantah pencalonan Aminuddin di Port Dickson](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-11/71668077880_AhmadIdham.jpg)
PRU15: Ahmad Idham bantah pencalonan Aminuddin di Port Dickson
Aminuddin didakwa hilang kelayakan bertanding apabila memegang sesuatu jawatan berpendapatan.
![Ahmad Idham genggam PhD selepas tujuh tahun bekerja keras Ahmad Idham genggam PhD selepas tujuh tahun bekerja keras](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-11/61667834478_TBAHMADIDHAM.jpg)
Ahmad Idham genggam PhD selepas tujuh tahun bekerja keras
Ahmad Idham kini memiliki ljazah Doktor Pengurusan dari Universiti Utara Malaysia.
![PRU15: Jadi sejarah artis lawan MB - Ahmad Idham PRU15: Jadi sejarah artis lawan MB - Ahmad Idham](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-10/51666478755_AhmadIdham.jpg)
PRU15: Jadi sejarah artis lawan MB - Ahmad Idham
Menurut Ahmad Idham, semestinya akan menjadi sejarah dalam politik tanah air apabila seorang artis bertanding dengan Menteri Besar dalam pilihan raya.
![Ahmad Idham dilantik Ketua Cawangan Bersatu Pinggiran Ukay Ahmad Idham dilantik Ketua Cawangan Bersatu Pinggiran Ukay](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-04/71650848760_HafiziRosli.jpg)
Ahmad Idham dilantik Ketua Cawangan Bersatu Pinggiran Ukay
Ahmad Idham kini giat memperjuangkan Hab Pendidikan Khas bagi mewujudkan satu sistem sokongan komuniti.
![Tolong tanya menteri kenapa kami diberhentikan - Idham, Eizlan Tolong tanya menteri kenapa kami diberhentikan - Idham, Eizlan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-03/71646397121_EizlanYusofAhmad.jpg)
"Tolong tanya menteri kenapa kami diberhentikan" - Idham, Eizlan
Ahmad Idham dan Eizlan juga bingung dan tertanya-tanya apakah alasan yang menyebabkan khidmat mereka ditamatkan.
![Idham dilantik Setiausaha Kebudayaan, Eizlan Perunding Kreatif di Kementerian Luar Idham dilantik Setiausaha Kebudayaan, Eizlan Perunding Kreatif di Kementerian Luar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-11/61635741223_EizlanYusofAhmad.jpg)
Idham dilantik Setiausaha Kebudayaan, Eizlan Perunding Kreatif di Kementerian Luar
Pelantikan Ahmad Idham Ahmad Nadzri dan Eizlan Yusof berkuat kuasa hari ini, umum Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah.
![Rozita pikul sementara tugas Ketua Pegawai Eksekutif Finas Rozita pikul sementara tugas Ketua Pegawai Eksekutif Finas](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-05/71622039507_FINAS.jpg)
Rozita pikul sementara tugas Ketua Pegawai Eksekutif Finas
Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan) Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) Rozita Waty Ridzuan akan menanggung sementara tugasan Ketua Pegawai Eksekutif FINAS berkuat kuasa esok.
![#NoToLanun: Muat naik secara haram? Anda sedang diperhatikan! - Finas #NoToLanun: Muat naik secara haram? Anda sedang diperhatikan! - Finas](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2019-03/81552911112_AhmadIdham.jpg)
#NoToLanun: Muat naik secara haram? Anda sedang diperhatikan! - Finas
Finas dan agensi berkaitan telah mengesan sumber dan lokasi tempat tinggal individu yang terbabit termasuk aktiviti memuat naik dan berkongsi di laman sosial.
![Saya dan Idham tiada masalah - Hans Isaac jawab dakwaan tidak sehaluan dengan Idham terajui FINAS Saya dan Idham tiada masalah - Hans Isaac jawab dakwaan tidak sehaluan dengan Idham terajui FINAS](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2019-12/51575889502_hansisaac.jpg)
"Saya dan Idham tiada masalah" - Hans Isaac jawab dakwaan tidak sehaluan dengan Idham terajui FINAS
Hans Isaac nafi dakwaan hubungan beliau dengan Ahmad Idham Ahmad Nadzri 'panas' dan tidak sehaluan.
![Kontrak Ahmad Idham sebagai CEO FINAS berakhir Mac 2020 Kontrak Ahmad Idham sebagai CEO FINAS berakhir Mac 2020](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2019-03/81552911112_AhmadIdham.jpg)
Kontrak Ahmad Idham sebagai CEO FINAS berakhir Mac 2020
Seperti yang sudah dijangka, Ahmad Idham Ahmad Nadzri akan melepaskan kerusi Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) bermula 10 Mac depan.