KETUA jurulatih Republik Korea, Jurgen Klinsmann, telah dipecat selepas hanya bersama pasukan selama 12 bulan.
Pengendali kelahiran Jerman berusia 59 tahun itu dilantik pada Februari tahun lalu, dengan kontraknya sepatutnya sehingga saingan Piala Dunia 2026.
Tetapi Korea Selatan tersingkir daripada separuh akhir Piala Asia awal bulan ini, melanjutkan penantian 64 tahun untuk merangkul kejuaraan.
Terdapat juga laporan mengenai insiden pergaduhan antara pemain terkemuka.
Kapten Korea, Son Heung-min, dilaporkan cedera di bahagian jari semasa pertikaian dengan rakan sepasukan sebelum mereka dikejutkan dengan kekalahan 2-0 oleh Jordan minggu lalu.
Insiden itu berlaku pada majlis makan malam pasukan, menurut Persatuan Bola Sepak Korea (KFA).
Susulan kekalahan kepada Jordan, yang berada di kedudukan 64 di bawah Korea di tangga ke-87 dunia, Klinsmann berkata beliau tidak bercadang untuk meletakkan jawatan.
Bagaimanapun semalam, pegawai bola sepak berkata bekas penyerang Tottenham dan pemenang Piala Dunia Jerman itu sudah kehabisan masa untuk mengubah keadaan.
"Kami telah mencapai kata sepakat bahawa Klinsmann tidak boleh menggunakan kepimpinannya sebagai ketua jurulatih pasukan kebangsaan atas pelbagai sebab dan perubahan kepimpinan adalah perlu," kata Hwangbo Kwan dari KFA.
Klinsmann tidak memberikan tanggapan yang positif dalam kalangan peminat sejak mengambil alih pasukan kerana tidak meluangkan masa di Korea, sebaliknya lebih suka kekal berpangkalan di California.
Dalam tempoh enam bulan pertamanya bersama pasukan, sebuah akhbar Seoul mengira Klinsmann hanya menghabiskan 67 hari di negara itu, berbeza dengan jurulatih asing terdahulu yang semuanya berpangkalan di ibu kota.
Dia membawa Jerman ke tempat ketiga pada Piala Dunia 2006 dan Amerika Syarikat ke peringkat kalah mati kejohanan 2014, tetapi peranannya sebelum ini sebelum Korea Selatan adalah selama 10 minggu di kelab Bundesliga, Hertha BSC, empat tahun lalu.
Pasukan Korea Selatan yang dibarisi pemain bertaraf bintang -- termasuk Son, penyerang Wolves, Hwang Hee-chan dan Paris St-Germain, Lee Kang-in -- merupakan pasukan pilihan untuk menjulang Piala Asia tetapi mereka gagal mempamerkan sebarang percikan kreatif semasa kejohanan.
Mereka hanya memenangi satu perlawanan dalam masa biasa dan pada pusingan kedua, mereka berada 90 saat daripada penyingkiran sebelum gol penyamaan minit ke-99 menentang Arab Saudi dan kemudian memenangi penentuan sepakan penalti.
Pada suku akhir, mereka menyamakan kedudukan menentang Australia pada minit ke-96 sebelum Son menjaringkan sepakan percuma dalam masa tambahan untuk menempah ke separuh akhir.
Bagaimanapun, mereka tidak mencatatkan satu pun percuban tepat ke sasaran pada separuh akhir dan secara mengejut tewas kepada Jordan, yang ditewaskan pada perlawanan akhir oleh tuan rumah, Qatar.
*Artikel asal yang disiarkan di Stadium Astro
Astro Arena
Fri Feb 16 2024

Pengendali kelahiran Jerman berusia 59 tahun itu dilantik pada Februari tahun lalu, dengan kontraknya sepatutnya sehingga saingan Piala Dunia 2026. - Gambar fail/Bernama

Spotify catat rekod pembayaran tahunan terbesar cecah US$10 bilion
Spotify telah mencatatkan rekod pembayaran tahunan tertinggi kepada industri muzik daripada mana-mana peruncit tunggal dengan pembayaran sebanyak US$10 bilion.
Tumpuan Khamis – 13 Mac 2025
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan di Astro AWANI.

Tujuh lelaki ditahan jadikan gerai bazar Ramadan 'port' hisap dadah
Polis menahan tujuh lelaki yang dipercayai menjadikan gerai bazar Ramadan sebagai 'port' untuk menghisap dadah dalam dua serbuan di Bayan Baru, semalam.

Kes bunuh pelajar kolej vokasional: Tertuduh kedua mengaku tendang, pijak mangsa
Tertuduh kedua dalam kes bunuh pelajar Kolej Vokasional Lahad Datu Mohamad Nazmie Aizzat Mohd Narul Azwan, atau Ijat, hari ini memberitahu Mahkamah Tinggi di sini bahawa dia menampar muka, memukul bah
10 Berita Pilihan - (12 Mac 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Tengku Zafrul masih ahli UMNO - Ahmad Zahid
Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengesahkan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz telah menyatakan hasrat untuk meninggalkan parti itu kepadanya pada minggu lepas.

Pemilik hartanah di Negeri Sembilan disaran rebut peluang tukar hak milik
Pemilik hartanah di Negeri Sembilan disaran merebut peluang melaksanakan pertukaran status pegangan hak milik daripada pajakan kepada kekal di PDT sebelum tawaran itu ditamatkan.

Bergurau ada bom dalam beg rakan, warga emas ditahan di LTAPP
Lelaki itu secara berseloroh mendakwa bagasi milik rakannya mengandungi bom ketika pemeriksaan barang di kaunter daftar masuk LTAPP.

Tindakan tegas terhadap sesiapa saja cuba timbul perpecahan dalam negara - PM Anwar
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi amaran kepada mana-mana pihak supaya tidak sesekali cuba mencetuskan perpecahan di negara ini.

Persatuan Hartanah Bumiputera bantah RUU Pembaharuan Semula Bandar
Persatuan Hartanah Bumiputera itu juga mempersoalkan mengapa RUU URA perlu dibentangkan ketika ini.

Saizul Hafifi pengendali baharu skuad Bunga Raya 15s - KRM
Bekas ketua jurulatih ragbi 7-sebelah (7s) kebangsaan Mohd Saizul Hafifi Md Noor dilantik sebagai ketua jurulatih skuad Bunga Raya 15-sebelah (15s) yang baharu.

Hai-O bakal dilantik sebagai penolong Peter Cklamovski?
Kembalinya semula Hai-O ke FAM dianggap sebagai 'pejuang' pemain tempatan dalam skuad kebangsaan nanti.

Bin Shen tetap bangga walaupun tiada 'hadiah perpisahan'
Ketua jurulatih beregu lelaki negara Tan Bin Shen tetap berpuas hati dengan prestasi anak buahnya di Terbuka Malaysia 2025.

Terbuka Malaysia 2025: Tiada tekanan, tiada keseronokan, kata Yogendran
Beliau menekankan kepentingan untuk menunjukkan semangat juang di gelanggang, kerana ia lebih penting daripada segala-galanya.

Martin Stano dilantik Ketua Jurulatih Sabah FC
Pengendali dari Slovakia Martin Stano dilantik sebagai Ketua Jurulatih Sabah FC sehingga tamat musim 2024/2025.

Tiada lantikan ketua jurulatih, Sabah FC kekalkan barisan kejurulatihan
Sabah FC memutuskan untuk mengekalkan barisan kejurulatihan sedia ada dan tiada lantikan baharu bagi mengisi kekosongan Ketua Jurulatih musim ini menggantikan Datuk Ong Kim Swee.

Ong Kim Swee hampir pasti ke kelab tiga tercorot Indonesia, Persis Solo
Tiada pengesahan rasmi daripada kelab tersebut sebaliknya bakal mengumumkan kehadiran pengurus berpengalaman itu pada esok.

Ujian Vicente bukti kredibiliti bersama Harimau Malaya bermula esok
Kemampuan Vicente akan mula diukur apabila Malaysia bertemu Filipina pada aksi separuh akhir saingan Pestabola Merdeka 2024 esok.

Kim Pan-gon sah ke Ulsan Hyundai sebagai ketua jurulatih ke-12
KIM Pan-gon, yang terkenal dengan pengalaman luasnya sebagai jurulatih dan pengurus pasukan bola sepak, kini akan menerajui Ulsan HD.

Bojan Hodak julang gelaran juara liga di tiga negara berbeza
Pada musim lepas, Hodak berjaya membawa pasukan Kuala Lumpur City melangkah ke tiga perlawanan akhir.