KOTA BHARU: Anggota keluarga termasuk ibu bapa digesa agar melakukan kawalan ketat terhadap anak-anak bagi menjamin keselamatan mereka.
Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff berkata ia susulan beberapa laporan kes cubaan menculik yang berlaku sejak minggu lalu melibatkan kanak-kanak dan remaja di tempat awam dan semasa pulang dari sekolah.
"Saya harapkan kita semua kena jaga keselamatan. Macam-macam penculikan berlaku. Saya mengharapkan setiap keluarga mesti menjaga dan memantau keluarga masing-masing. Pastikan jaga keselamatan. Kita tidak tahu apa yang dirancang, ia berlaku di luar jangkaan kita.
"Macam-macam yang berlaku, apabila tamat masa persekolahan, jangan biarkan anak-anak bermain bersendirian dan jagalah keselamatan anak-anak kita," katanya ketika ditemui pada Majlis Klinik Penyelesaian Tunggakan Pusaka Parlimen Kota Bharu, di sini, pagi tadi.
Mengulas penculikan seorang ejen kosmetik sebelum ini, Siti Zailah berharap keluarga mangsa dapat bersabar menunggu hasil siasatan.
"Apa yang kita boleh bantu setakat ini mungkin sokongan psikologi. Kita akan memantau dan membantu daripada sudut psikologi. Namun, isu keselamatan adalah di bawah kementerian lain dan ia sudah tentunya sedang ditangani oleh pihak keselamatan terlibat," tambahnya.
Dalam perkembangan lain, Siti Zailah berkata, bagi berdepan situasi banjir di luar jangka pada hujung tahun ini, pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) telah menyediakan lebih 6,000 Pusat Pemindahan Sementara (PPS) serta bantuan lain kepada mangsa banjir.
"Persiapan banjir semua agensi-agensi yang terlibat di Kerajaan Persekutuan dan Negeri kita akan bekerjasama, dimana persiapan bagi depoh- depoh bekalan makanan khususnya peralatan untuk bekalan hadapan telah pun disiapkan diseluruh negara.
"Kita berdoalah agar semua berjalan lancar dan harapan saya supaya kita sama-sama mengadakan solat hajat bagi kemungkinan banjir berlaku di luar jangka," katanya.
Menurut Siti Zailah lagi, kementeriannya turut membuat persediaan bagi pegawai psikologi untuk melaksanakan intervensi krisis yang membantu melaksanakan sokongan moral serta pemulihan psikologi bagi mangsa banjir.
"Nasihat saya kepada penduduk yang terlibat dalam kawasan banjir sekiranya air naik dengan laju pergi ke pusat perpindahan banjir yang kita sediakan.
"Di daerah Pasir Mas sahaja kita ada 31 pusat pemindahan yang telah digazetkan untuk menempatkan mangsa banjir.
"Keseluruhan negara kita ada lebih 6,000 pusat pemindahan yang kita gazetkan berbanding tahun lepas hanya 5,500 sahaja. Jadi kalau keseluruhan itu kita dapat memanfaatkan kepada 1 juta mangsa banjir yang boleh kita tempatkan.
"Saya harapkan segera berpindah untuk mengelakkan keadaan yang membahayakan," katanya lagi.
Wanna Abd Rahim
Mon Sep 26 2022
Siti Zailah menggesa agar anggota keluarga termasuk ibu bapa melakukan kawalan ketat terhadap anak-anak bagi menjamin keselamatan mereka. - Fail Astro AWANI
Kemalangan: Sakit jantung punca pemandu rempuh tembok parkir Hospital Serdang
Pemandu WRV yang nyaris jatuh dari tingkat tiga bangunan parkir pusat jantung, Hospital Sultan Idris Shah (HSIS), Serdang semalam sakit dada ketika memandu.
Serangan bom: Rakyat Malaysia diminta berwaspada ketika bercuti ke Thailand
Rakyat Malaysia yang merancang untuk bercuti ke Thailand dinasihatkan agar sentiasa berwaspada susulan insiden serangan bom di Narathiwat.
Copa del Rey: Real Madrid tanpa khidmat Mbappe, Bellingham di suku akhir
Ancelotti berkata, dua pemain utama itu akan menyertai Eduardo Camavinga, David Alaba dan Antonio Rudiger dalam senarai pemain tidak beraksi.
Konflik Gaza: Pertubuhan Islam Malaysia kecam cadangan Trump miliki Gaza
Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) bersama semua pertubuhan Islam di Malaysia mengecam sekeras-kerasnya kenyataan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, yang mendakwa negara itu akan mengambil alih dan memiliki Gaza melalui rancangan pembangunan semula.
Alliance Bank tawar program bantuan banjir kepada pelanggan terjejas
Alliance Bank mengumumkan Program Bantuan Banjir bagi membantu meringankan beban kewangan pelanggan yang terjejas akibat banjir yang melanda Sabah dan Sarawak.
Sukan SEA 2025: KBS sasar jumlah keseluruhan pingat, bukan mengikut warna - Hannah
Kementerian Belia dan Sukan akan mengumumkan sasaran pingat berdasarkan jumlah pingat dan bukan mengikut warna pingat.
'Ini pembersihan etnik secara terang-terangan' - YB Indera Mahkota
Ahli Parlimen Indera Mahkota Datuk Saifuddin Abdullah berkata kenyataan yang dikeluarkan Presiden Amerika Syarikat untuk mengambil alih Semenanjung Gaza bermotifkan pembersihan etnik. #AWANInews
Penduduk utara Sydney diminta didih air sebelum digunakan selepas bakteria E. coli dikesan
Majlis Perbandaran Central Coast keluarkan amaran kepada penduduk di 10 kawasan, kira-kira 50km utara Sydney, bekalan air mereka berpotensi tercemar.
Sultan Kedah berkenan mempengerusikan Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-268
Sultan Kedah Al-Aminul Karim Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah berkenan mempengerusikan Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-268 di Istana Negara hari ini.
Kesuma, PERKESO dapatkan maklumbalas dengan pemegang taruh
Pihak Kementerian Sumber Manusia (kesuma) melalui Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) telah mengadakan sesi libat urus bersama para pemegang taruh bagi mendapatkan maklum balas berkenaan dengan cadangan pelaksanaan Skim Kemalangan Bukan Bencana Kerja (SKBBK).
80 anak bekas anggota GISB belum dituntut ibu bapa - Nancy
Nancy berkata 475 lagi telah diserahkan kepada keluarga mengikut Seksyen 30 (1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001 manakala lima lagi diserahkan kepada Orang yang Layak dan Sesuai (OYLS) mengikut akta sama.
Tiga tebusan Israel berada dalam keadaan stabil - Pengarah Hospital
Tiga tebusan telah bertemu semula dengan keluarga masing-masing manakala pemeriksaan kesihatan akan mengambil masa beberapa hari.
Dua lelaki mengaku salah miliki bahan penganiayaan seksual kanak-kanak
Dua lelaki mengaku bersalah atas pertuduhan memiliki bahan penganiayaan seksual terhadap kanak-kanak di dalam komputer masing-masing.
107 anak-anak bekas anggota GISB tidak dituntut
Nancy berkata, seramai 448 kanak-kanak sudah diserahkan kepada keluarga mengikut Seksyen 30(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001.
Amalan 'sharenting' buka ruang jenayah dalam talian libatkan kanak-kanak - Fahmi
Amalan 'sharenting' atau amalan menunjuk-nunjuk perkara berkaitan anak-anak oleh segelintir ibu bapa, membuka ruang kepada jenayah dalam talian.
Jurulatih renang didakwa lakukan amang seksual terhadap kanak-kanak lelaki
Seorang jurulatih renang mengaku tidak bersalah datas pertuduhan melakukan amang seksual fizikal terhadap seorang kanak-kanak lelaki.
FGV, NFDP kerjasama anjur Bright Cow Junior Cup 2024
FGV Holdings Berhad (FGV) dengan kerjasama Program Pembangunan Bola Sepak Negara (NFDP) menganjurkan Bright Cow Junior Cup 2024 dan NFDP Carnival 2024 yang menyaksikan perlawanan sengit.
Roblox akan mula halang kanak-kanak melepak dalam permainan mereka
Roblox menyatakan bahawa langkah-langkah keselamatan baharu ini adalah sebahagian daripada usaha mereka untuk memastikan keselamatan pemain, terutamanya kanak-kanak.
Australia akan perkenal RUU haramkan remaja bawah 16 tahun guna media sosial
Pengharaman adalah secara menyeluruh walaupun pengguna menerima kebenaran daripada ibu bapa mereka.
Fokus pendidikan kanak-kanak Gaza, bukan gantikan UNRWA - Lazzarini
Kanak-kanak di Gaza kehilangan tahun kedua pendidikan mereka akibat perang yang berterusan dengan Israel, dengan lebih 625,000 kanak-kanak kini hidup dalam keadaan trauma.