Kuala Lumpur: Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution mempelawa Human Rights Watch (HRW) untuk mengadakan pertemuan bagi membincangkan isu tahanan depot imigresen susulan laporan yang mendakwa Kementerian Dalam Negeri (KDN) tidak mendapat layanan baik, rawatan dan bekalan makanan yang mencukupi.
"Saya mempelawa mereka untuk berjumpa dan menyerahkan laporan kepada saya. Jika mereka bersetuju, saya terbuka untuk bertemu," kata Saifuddin.
Saifuddin menggesa HRW untuk menyediakan bukti laporan yang mendakwa ada tahanan yang didera dan maut.
Katanya, susulan laporan (HRW), Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara telah mengusulkan satu pertemuan dengan Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Datuk Ruslin Jusoh untuk berbincang pada Khamis.
Saifuddin berkata, HRW memilih untuk tidak mengendahkan inisiatif pihaknya yang dipertanggunjawabkan untuk menjaga kanak-kanak berkenaan.
"Apabila serbuan dibuat ke atas pendatang asing, ibu bapa akan lari tinggalkan anak-anak mereka. Jadi, kita akan asingkan mereka (kanak-kanak) terlebih dahulu.
"Pada masa yang sama, apabila laporan (HRW) ini dibuat dan mendapat liputan besar terutamanya membabitkan kematian, saya mempelawa HRW untuk berikan angka-angka tepat. Itu saya akan tunggu untuk mereka kemukan," tambahnya.
Katanya lagi, tanpa angka yang tepat, laporan itu hanya lah sekadar sebuah khabar angin dan jika benar ia tidak sahih, mereka (KDN) tidak boleh boleh mengambil apa apa tindakan.
"Saya akan bersangka baik kepada mereka untuk berjumpa, saya juga sedia untuk mendengar. Apabila saya sudah kumpulkan bukti yang mereka keluarkan, saya sendiri akan mulakan siasatan melibatkan badan-badan yang berkredibiliti untuk turut membantu demi kebenaran," kata Saiduddin.
Siasatan segera akan dilakukan kerana isu ini adalah isu hak asasi yang merangkumi semua manusia bernyawa dan bukan sahaja untuk warganegara Malaysia mahu pun warga asing, tambahnya.
Terdahulu, laporan yang dikeluarkan HRW mendakwa tahanan depot imigresen di negara ini tidak dilayan dengan berperikemanusiaan.
Ini termasuk penderaan,kematian, penahanan untuk tempoh yang lama, kanak-kanak dan wanita diberikan layanan yang buruk dan juga fasiliti serta makanan dan ubat-ubatan yang kurang memuaskan.
Astro Awani
Fri Mar 08 2024
Saifuddin mempelawa HRW untuk bertemu dengan pihaknya susulan laporan berlaku penganiayaan di depot imigresen tahanan. - Foto Sinar Harian
Fadhlina usaha tulis jawi, catat titah Sultan Ibrahim
Menteri Pendidikan menggunakan tulisan jawi ketika mencatat titah Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim pada istiadat pembukaan Mesyuarat pertama penggal keempat Parlimen ke-15 hari ini.
Hannah Yeoh mohon batal keterangan saksi dalam kes saman fitnah Kamarul Zaman
Hannah Yeoh memohon Mahkamah Tinggi untuk membatalkan keterangan empat saksi yang dikemukakan bagi menyokong pembelaan pensyarah UUM, Kamarul Zaman Yusoff, dalam kes saman fitnah yang difailkannya.
AS tarik diri, Mesyuarat Lembaga Eksekutif WHO dijangka berlangsung dalam suasana krisis
Mesyuarat Lembaga Eksekutif Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Isnin dijangka berlangsung dalam suasana krisis berikutan kesan daripada keputusan Amerika Syarikat (AS) untuk menarik diri.
Anak dituduh bunuh ibu direman tujuh hari
Seorang lelaki dipercayai membunuh ibu kandungnya di Pangsapuri Seri Orkid, Butterworth pada Jumaat lalu direman tujuh hari.
Panama akan tamatkan penyertaan Inisiatif Jalur dan Laluan China - Presiden
Kerajaan Panama tidak akan memperbaharui memorandum persefahaman dengan China berkaitan Inisiatif Jalur dan Laluan, kata Presiden Jose Raul Mulino.
[TERKINI] PM nafi naik 14 peratus kadar tarif elektrik
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menafikan dakwaan tarif elektrik di Semenanjung akan meningkat 14 peratus, bermula Julai ini.
Tarif elektrik naik 14 peratus tidak benar - PM
Dakwaan bahawa tarif asas elektrik di Semenanjung akan meningkat 14 peratus pada Julai ini adalah tidak benar, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Prospek permintaan pusat data di ASEAN kekal positif - Maybank IB
Prospek permintaan pusat data di ASEAN kekal positif berikutan rantau ini masih berada di peringkat awal kitaran pembinaan pusat data, menurut Maybank Investment Bank (IB) Bhd.
Tiga maut seorang hilang, bot Basarnas Indonesia meletup di perairan Tidore
Sebuah bot milik Basarnas meletup di perairan Gita, Pulau Tidore, Maluku Utara pada Ahad malam, mengorbankan tiga nyawa manakala seorang lagi dilaporkan hilang.
Bekas penumpang Diamond Princess kenang 5 tahun wabak COVID-19
Bekas penumpang kapal persiaran Diamond Princess pada Isnin meletakkan bunga di Pelabuhan Yokohama bagi mengenang 13 orang yang meninggal dunia akibat wabak COVID-19 di atas kapal itu.
Insiden tembakan: Siasatan menjurus kepada kes lebih serius - Saifuddin
Menurut Menterinya, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, siasatan awal menunjukkan keadaan corak atau situasi yang serupa berdasarkan kes-kes penyeludupan sebelum ini.
Insiden tembakan: Anggota Maritim Malaysia terbabit direhatkan - Saifuddin
Menurut Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, ini berdasarkan siasatan dalaman ke atas anggota yang terlibat.
Tempoh proses permit masuk hanya enam bulan - Saifuddin Nasution
Tempoh proses permohonan permit masuk kini telah dipertingkatkan dengan hanya mengambil masa maksimum enam bulan selepas dokumen lengkap dikemukakan.
KDN teroka teknologi AI beri perkhidmatan terbaik pada rakyat - Saifuddin Nasution
Kementerian Dalam Negeri dan agensi di bawahnya akan menerokai teknologi Kecerdasan Buatan (AI) dalam usahanya untuk memberikan perkhidmatan yang lebih cekap kepada rakyat.
Penganjur perhimpunan diingatkan patuhi Akta Perhimpunan Aman - Saifuddin Nasution
Menteri Dalam Negeri mengingatkan pihak penganjur perhimpunan di ibu negara pada Sabtu ini, agar mematuhi setiap peruntukan yang termaktub dalam Akta Perhimpunan Aman.
Perkongsian perisikan untuk keamanan, keselamatan ASEAN penting - Saifuddin Nasution
Menteri Dalam Negeri menekankan mengenai kepentingan perkongsian perisikan silang antara rakan serantau bagi mewujudkan zon penampan selamat di rantau ASEAN.
AiSSE'25: Negara akan ambil kelebihan pempamer, tingkat polisi keselamatan- Saifuddin
Negara akan mengambil setiap kelebihan daripada lebih 300 pempamer yang menyertai Persidangan dan Ekspo Keselamatan Antarabangsa Asia 2025 (AiSSE'25) bermula 20 hingga 22 Januari ini.
“Anak saya tidak mengatasi undang-undang” - Saifuddin Nasution
Sekiranya siasatan mendapati ada asas, biarlah proses undang-undang mengambil tempat, kata Menteri Dalam Negeri itu.
Titah Adendum: Jabatan Penjara tidak terima perintah benar Najib jalani tahanan di rumah - Saifuddin
Beliau berkata pada 2 Feb tahun lepas, Jabatan Penjara hanya menerima minit mesyuarat dan perintah untuk melaksanakan keputusan mesyuarat lembaga tersebut yang diputuskan pada 29 Jan 2024.
Perlembagaan PKR tidak boleh statik selamanya - Saifuddin
Beberapa lagi pindaan signifikan Perlembagaan PKR bakal diputuskan dalam Kongres Khas parti itu yang berlangsung pada Ahad.