BERA: Jika dahulu dua agensi yang diberi tugas mengendali dan menguruskan pemberian vaksin COVID-19 negara, tetapi kini hanya Kementerian Kesihatan yang diberikan tanggungjawab itu.
Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata ianya bagi melancarkan pengurusan vaksin negara.
Sementara Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) perlu fokus kepada kajian penyelidikan dan pembangunan (R&D) vaksin pengeluaran dalam negara seperti yang dilakukan negara Thailand.
"Kalau dulu ada dua kementerian, Kementerian Kesihatan dan Kementerian Sains dan Teknologi ada jawatankuasa dipengerusikan oleh dua Menteri, ada dua KSU, dua-dua KSU terlibat, jadi agak sukar kalau ada dua.
“Kadang-kadang pandangan berbeza dari segi pandangan dan sebagainya. Jadi saya telah menetapkan bahawa untuk vaksin dan strategi kesihatan, ini semuanya di bawah Kementerian Kesihatan," katanya.
Perdana Menteri ditemui pengamal media selepas menyampaikan bantuan bakul makanan kepada wakil penduduk di sekitar Kuala Bera di Masjid Jamek Kampung Kuala Bera, di sini hari ini.
Katanya lagi, R&D vaksin perlu dipergiatkan agar negara tidak lagi bergantung kepada pengeluaran negara luar.
Menurut Ismail Sabri, ianya juga penting agar bekalan vaksin sentiasa terjamin dan mencukupi.
"Seperti saya kata COVID-19 akan jadi endamik dan akan berada di sekitar kita selama-lamanya ini sudah jadi macam denggi macam penyakit lain dan vaksin masih diperlukan jadi sebab itu saya kata Kementerian Sains dan Teknologi patut fokus pada R&D untuk menghasilkan vaksin daripada Malaysia tanpa kita perlu bergantung kepada eagara luar sebab kalau kita bergantung kepada negara luar apabila kes bertambah meningkat dengan mendadak itu yang kadang kadang boleh melibatkan supply itu agak terjejas," katanya.
Beliau berkata demikian selepas diminta mengulas mengenai pertukaran portfolio antara Khairy Jamaluddin dan Datuk Seri Adham Baba selepas pengumuman barisan Kabinet petang semalam.
Ketika ditanya sama ada kerajaan akan mewajibkan pengambilan vaksin dalam kalangan kakitangan awam, beliau berkata setakat ini tiada arahan sedemikian.
Namun kerajaan mungkin akan mewajibkan pengambilan vaksin pada masa akan datang andai masih ramai enggan menerima vaksin kerana bimbang risiko wabak COVID-19 kepada masyarakat.
Astro Awani
Sat Aug 28 2021
Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika ditemui pengamal media selepas menyampaikan bantuan bakul makanan kepada wakil penduduk di sekitar Kuala Bera di Masjid Jamek Kampung Kuala Bera hari ini. - Foto BERNAMA
Kemalangan: Sakit jantung punca pemandu rempuh tembok parkir Hospital Serdang
Pemandu WRV yang nyaris jatuh dari tingkat tiga bangunan parkir pusat jantung, Hospital Sultan Idris Shah (HSIS), Serdang semalam sakit dada ketika memandu.
Serangan bom: Rakyat Malaysia diminta berwaspada ketika bercuti ke Thailand
Rakyat Malaysia yang merancang untuk bercuti ke Thailand dinasihatkan agar sentiasa berwaspada susulan insiden serangan bom di Narathiwat.
Copa del Rey: Real Madrid tanpa khidmat Mbappe, Bellingham di suku akhir
Ancelotti berkata, dua pemain utama itu akan menyertai Eduardo Camavinga, David Alaba dan Antonio Rudiger dalam senarai pemain tidak beraksi.
Konflik Gaza: Pertubuhan Islam Malaysia kecam cadangan Trump miliki Gaza
Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) bersama semua pertubuhan Islam di Malaysia mengecam sekeras-kerasnya kenyataan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, yang mendakwa negara itu akan mengambil alih dan memiliki Gaza melalui rancangan pembangunan semula.
Alliance Bank tawar program bantuan banjir kepada pelanggan terjejas
Alliance Bank mengumumkan Program Bantuan Banjir bagi membantu meringankan beban kewangan pelanggan yang terjejas akibat banjir yang melanda Sabah dan Sarawak.
Sukan SEA 2025: KBS sasar jumlah keseluruhan pingat, bukan mengikut warna - Hannah
Kementerian Belia dan Sukan akan mengumumkan sasaran pingat berdasarkan jumlah pingat dan bukan mengikut warna pingat.
'Ini pembersihan etnik secara terang-terangan' - YB Indera Mahkota
Ahli Parlimen Indera Mahkota Datuk Saifuddin Abdullah berkata kenyataan yang dikeluarkan Presiden Amerika Syarikat untuk mengambil alih Semenanjung Gaza bermotifkan pembersihan etnik. #AWANInews
Penduduk utara Sydney diminta didih air sebelum digunakan selepas bakteria E. coli dikesan
Majlis Perbandaran Central Coast keluarkan amaran kepada penduduk di 10 kawasan, kira-kira 50km utara Sydney, bekalan air mereka berpotensi tercemar.
Sultan Kedah berkenan mempengerusikan Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-268
Sultan Kedah Al-Aminul Karim Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah berkenan mempengerusikan Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-268 di Istana Negara hari ini.
Kesuma, PERKESO dapatkan maklumbalas dengan pemegang taruh
Pihak Kementerian Sumber Manusia (kesuma) melalui Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) telah mengadakan sesi libat urus bersama para pemegang taruh bagi mendapatkan maklum balas berkenaan dengan cadangan pelaksanaan Skim Kemalangan Bukan Bencana Kerja (SKBBK).
Tujuh premis makanan di Gua Musang ditutup - Dr Zaini
Tujuh premis yang didapati tidak mencapai tahap kebersihan ditetapkan Kementerian Kesihatan diarahkan tutup dalam Operasi Bersepadu Premis Bersih Siri 01/2025 di Gua Musang, semalam.
Sarawak kuat kuasa perintah vaksinasi antirabies baharu
Dr Rundi berkata semua anjing di Sarawak kini diwajibkan untuk menjalani vaksinasi antirabies dan menerima suntikan penggalak tahunan.
Wabak disyaki virus Marburg ragut lapan nyawa di Tanzania - WHO
Wabak disyaki virus Marburg di Tanzania menjangkiti sembilan individu dan mengakibatkan lapan kematian setakat ini, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).
Indonesia bekalkan 4 juta vaksin untuk tangani wabak kaki dan mulut (FMD)
Vaksin FMD ini sedang diedarkan ke seluruh wilayah di Indonesia melalui kerajaan tempatan.
TH perkenal buku rekod rawatan digital, mudahkan bakal haji
Bakal jemaah musim haji 1446H/2025M tidak perlu lagi hadir ke pejabat cawangan Tabung Haji (TH) terdekat bagi mendapatkan Buku Rekod Rawatan Jemaah Haji (BRRJH).
Malaysia, China perkukuh hubungan dalam sains, teknologi dan inovasi
Malaysia mengulangi komitmen untuk mewujudkan kolaborasi dengan China dalam bidang STI menerusi Memorandum Persefahaman ditandatangani antara Akademi Sains Malaysia CAS hari ini.
Sudan Selatan terima lebih 280,000 dos vaksin untuk tangani kolera
Kementerian Kesihatan memaklumkan bahawa vaksin itu akan diedarkan secara strategik di Negeri Upper Nile dan lokasi keutamaan lain.
Vaksinasi dan pendidikan usaha perangi penyakit anjing gila di Sarawak
Usaha untuk memerangi rabies ini sedang giat diteruskan sejak kemunculannya semula pada tahun 2015.
Lebih 1,800 kes mpox disahkan di Afrika dari 20 Oktober hingga 3 November - WHO
Menurut WHO, Republik Demokratik Congo mencatatkan peningkatan terbesar dalam kes dan kematian sepanjang tempoh ini.
Kerajaan Australia tanggung subsidi vaksin RSV untuk wanita hamil, bayi
Wanita yang hamil antara 28 hingga 36 minggu layak menerima vaksin percuma mulai Februari.