LONDON: SOKONGAN untuk Perdana Menteri Britain, Boris Johnson dan Parti Konservatif yang memerintah semakin merosot selepas pendedahan beberapa siri skandal.
Tinjauan pendapat dijalankan akhbar Observer mendedahkan, majoriti pengundi mahu Johnson dan anggota kabinetnya meletakkan jawatan.
Selain itu, tinjauan juga mendapati, sokongan untuk Konservatif jatuh empat mata kepada 32 peratus, manakala sokongan kepada Parti Buruh pembangkang meningkat kepada 41 peratus.
Johnson berdepan kritikan dalam beberapa minggu kebelakangan ini.
Ini termasuk isu pembiayaan pengubahsuaian kediaman rasminya di 10 Downing Street, serta dakwaan yang beliau campur tangan untuk memastikan haiwan peliharaan dipindahkan dari Kabul ketika pengunduran tentera asing Ogos lalu.
Paling terbaru, jenaka mengenai parti di Downing Street semasa perintah berkurung Krismas 2020 melibatkan kakitangannya.
Penarafan peribadi Johnson juga berada pada tahap terendah sejak pilihan raya, dengan penilaian kelulusannya pada -35%, turun 14 mata daripada dua minggu lalu.
Tinjauan itu juga menunjukkan bahawa 57% pengundi berpendapat beliau harus meletakkan jawatan, meningkat daripada 48% dua minggu lalu.
Spekulasi mengenai kemerosoton sokongan terhadap kepimpinan Johnson di kalangan penggubal undang-undang Konservatif juga semakin kuat.
Menurut pemerhati politik dan dijangka berpuluh-puluh orang akan mengundi minggu depan menentang rancangannya untuk langkah baharu memerangi penyebaran varian Omicron bagi koronavirus.
Astro Awani
Sat Dec 11 2021
![Sokongan untuk PM Johnson dan parti jatuh akibat skandal - Tinjauan Sokongan untuk PM Johnson dan parti jatuh akibat skandal - Tinjauan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-12/41639263805_ridesabicycle.jpg)
Boris Johnson dilihat berbasikal ketika mengunjungi sebuah pasar makanan di Downing Street, London, 30 Nov, 2021. - Gambar fail AP
Pasukan Petugas Khas CPI komited perbaiki kedudukan Malaysia
Pejabat Ketua Setiausaha Negara (KSN) berkata, pasukan Petugas Khas CPI yang diterajui oleh KSN akan mempertingkatkan langkah-langkah penambaikan strategik untuk melonjakkan kedudukan negara dalam CPI.
Enam ditahan sindiket penipuan pinjaman peribadi
Seorang pegawai institusi kewangan antara enam individu ditahan, dipercayai terlibat dalam penipuan urusan pembiayaan peribadi, institusi kewangan rugi RM1.325 juta.
Op Sky: Selebriti tidak terlibat urus kegiatan syarikat - SPRM
Tiga selebriti yang disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) didapati tidak terlibat menguruskan sebarang kegiatan milik syarikat perunding kewangan yang terbabit dalam kes rasuah dan pengubahan wang haram.
Anak bongsu Zaquan Adha, Ayu Raudhah meninggal dunia
Berita sedih mengenai pemergian anak bongsu pasangan itu, dikongsi oleh Zaquan, yang juga bekas pemain bola sepak kebangsaan di Instagram Story pada Selasa petang.
![Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-12/61703329565_TBBERITAx.jpg)
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Selasa, 11 Februari 2025.
![Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-03/71709993909_TBBERITAx.jpg)
Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
![APMM tahan lima warga Myanmar tangkap ikan di kawasan tidak dibenarkan APMM tahan lima warga Myanmar tangkap ikan di kawasan tidak dibenarkan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739269897_MaritimMalaysia.jpg)
APMM tahan lima warga Myanmar tangkap ikan di kawasan tidak dibenarkan
APMM Selangor menahan lima lelaki Myanmar termasuk seorang tekong bot nelayan kerana menangkap ikan di kawasan tidak dibenarkan di kedudukan 9.2 batu nautika barat daya Pulau Tengah, semalam.
![Kepengerusian ASEAN platform Malaysia terajui pembangunan keselamatan siber - Ahli akademik Kepengerusian ASEAN platform Malaysia terajui pembangunan keselamatan siber - Ahli akademik](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-03/81615523534_Nirwandy.jpg)
Kepengerusian ASEAN platform Malaysia terajui pembangunan keselamatan siber - Ahli akademik
Diplomasi keselamatan siber boleh merapatkan jurang literasi digital dari segi keselamatan siber dalam kalangan negara ASEAN.
![Jelajah Kempen Keselamatan Dalam Talian dilaksanakan di lebih 10,000 sekolah, universiti awam Jelajah Kempen Keselamatan Dalam Talian dilaksanakan di lebih 10,000 sekolah, universiti awam](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739269639_KempenKeselamatanI.jpg)
Jelajah Kempen Keselamatan Dalam Talian dilaksanakan di lebih 10,000 sekolah, universiti awam
Jelajah Kempen Keselamatan Dalam Talian akan dilaksanakan di lebih 10,000 sekolah dan universiti awam di seluruh negara.
![ISN ibarat jantung sukan negara - Atlet ISN ibarat jantung sukan negara - Atlet](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739285769_TBISN.jpg)
ISN ibarat jantung sukan negara - Atlet
Atlet turut berasakan teknologi yang sentiasa berkembang di ISN banyak membantu perjalanan karier mereka.
![Tak sedar aksi dirakam, penyampai BBC mohon maaf kepada penonton Tak sedar aksi dirakam, penyampai BBC mohon maaf kepada penonton](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-12/41702020134_TBmiddlefinger.jpg)
Tak sedar aksi dirakam, penyampai BBC mohon maaf kepada penonton
Seorang penyampai berita saluran BBC memohon maaf atas selepas tidak sengaja menunjukkan jari tengah ketika mula bersiaran di televisyen.
![Parlimen Britain sahkan laporan Boris Johnson berbohong Parlimen Britain sahkan laporan Boris Johnson berbohong](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-07/61657165483_BorisJohnson.jpg)
Parlimen Britain sahkan laporan Boris Johnson berbohong
Ini sekaligus memberikan satu lagi tamparan kepada kerjaya politik bekas Perdana Menteri itu.
![Boris Johnson didapati bersalah kerana 'penghinaan berulang' terhadap Parlimen Boris Johnson didapati bersalah kerana 'penghinaan berulang' terhadap Parlimen](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-06/51686828995_BorisJohnson.jpg)
Boris Johnson didapati bersalah kerana 'penghinaan berulang' terhadap Parlimen
Siasatan mendapati bekas perdana menteri Britain Boris Johnson "berulang kali menghina" Parlimen berikutan penafiannya mengenai skandal "partygate".
![Boris Johnson letak jawatan sebagai ahli parlimen Boris Johnson letak jawatan sebagai ahli parlimen](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-06/51686354238_BorisJohnson.jpg)
Boris Johnson letak jawatan sebagai ahli parlimen
Bekas Perdana Menteri itu akui sedih apabila mengambil keputusan letak jawatan.
![Kerajaan Britain diberi lebih masa serah mesej WhatsApp Boris Johnson Kerajaan Britain diberi lebih masa serah mesej WhatsApp Boris Johnson](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-07/81657211551_BorisJohnsonBrita.jpg)
Kerajaan Britain diberi lebih masa serah mesej WhatsApp Boris Johnson
Hakim memberi tempoh sehingga Khamis, menyerahkan mesej dari aplikasi WhatsApp dan diari Johnson sebagai sebahagian daripada siasatannya.
![Pengerusi BBC letak jawatan selepas laporan beliau terlibat dalam pinjaman untuk Boris Johnson Pengerusi BBC letak jawatan selepas laporan beliau terlibat dalam pinjaman untuk Boris Johnson](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-04/61682687396_RichardSharp.jpg)
Pengerusi BBC letak jawatan selepas laporan beliau terlibat dalam pinjaman untuk Boris Johnson
Pengerusi BBC Britain meletak jawatan pada Jumaat berikutan laporan yang mendapati beliau melanggar kod kerajaan.
!['Tiada bukti saya mengelirukan Parlimen' - Boris Johnson 'Tiada bukti saya mengelirukan Parlimen' - Boris Johnson](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-03/81679443392_TBBorisJohnson.jpg)
'Tiada bukti saya mengelirukan Parlimen' - Boris Johnson
Boris Johnson menafikan beliau sengaja mengelirukan Dewan Rakyat dalam skandal parti di pejabat Downing Street.
![Boris Johnson dipilih bertanding di Uxbridge, bagi pilihan raya umum akan datang Boris Johnson dipilih bertanding di Uxbridge, bagi pilihan raya umum akan datang](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-10/61666325227_BorisJohnson.jpg)
Boris Johnson dipilih bertanding di Uxbridge, bagi pilihan raya umum akan datang
Pilihan raya umum akan datang di United Kingdom dijangka berlangsung selewat-lewatnya pada Januari 2025.
![PM UK: Boris Johnson tarik diri, Rishi Sunak calon kegemaran PM UK: Boris Johnson tarik diri, Rishi Sunak calon kegemaran](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-10/81666496085_BorisJohnson.jpg)
PM UK: Boris Johnson tarik diri, Rishi Sunak calon kegemaran
Percubaan kali pertama Sunak ialah pada musim panas lalu berikutan peletakan jawatan Johnson, tetapi kalah kepada Liz Truss, yang meletak jawatan Khamis lalu.
![Boris Johnson tidak akan sertai perlumbaan jadi PM Boris Johnson tidak akan sertai perlumbaan jadi PM](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-07/61657165483_BorisJohnson.jpg)
Boris Johnson tidak akan sertai perlumbaan jadi PM
Beliau memutuskan bahawa ia adalah satu keputusan yang tidak wajar untuk berbuat demikian pada masa ini.