SHAH ALAM: Mahkamah Tinggi di sini pada Jumaat, menolak rayuan Setiausaha Akhbar (SUA) Datuk Seri Anwar Ibrahim, Tunku Nashrul Tunku Abaidah berhubung keputusan Mahkamah Sesyen tahun lalu, yang memerintahkannya membayar ganti rugi kerana memfitnah bekas pembantu penyelidikan Anwar, Muhammed Yusoff Rawther, empat tahun lalu.
Bagaimanapun, Hakim Khadijah Idris membenarkan rayuannya bagi mengurangkan jumlah pampasan itu daripada RM200,000 kepada RM80,000.
Tunku Nashrul selaku perayu turut dikenakan bayaran RM6,000 sebagai kos kepada Muhammed Yusoff.
Ketika dihubungi, peguam, Mohamed Haniff Khatri Abdulla yang mewakili Muhammed Yusoff berkata, mahkamah memutuskan demikian melalui e-mel selepas mendengar hujahan pada 21 Februari lalu.
"Tunku Nashrul dikehendaki menarik balik kenyataan media yang memfitnah anak guam saya pada 10 Jun 2019.
"Mahkamah juga mengekalkan perintah supaya Tunku Nashrul memohon maaf atas syarat yang boleh diterima oleh Muhammed Yusoff," katanya.
Selain Mohamed Haniff, Muhammed Yusoff turut diwakili peguam Nurul Huda Razali sementara Tunku Nashrul diwakili peguam, Azwar Manab.
Pada 19 Oktober 2022, Mahkamah Sesyen di sini memerintahkan Tunku Nashrul membayar ganti rugi RM200,000 kepada Muhammed Yusoff berhubung suatu kenyataan fitnah, empat tahun lalu.
Faedah sebanyak lima peratus setahun ke atas jumlah itu akan dikenakan bermula dari tarikh penghakiman sehingga penyelesaian penuh.
Selain itu katanya, defendan diperintahkan untuk menarik balik kenyataan media yang dibuat pada 10 Jun 2019, dalam tempoh 45 hari.
Pada 12 September 2019, Muhammed Yusoff memfailkan saman fitnah terhadap Tunku Nashrul berhubung kenyataan media yang dikeluarkan selaku Setiausaha Akhbar di pejabat Anwar pada 10 Jun tahun sama.
Kenyataan yang dikeluarkan oleh Tunku Nashrul menunjukkan bahawa plaintif merupakan penyelidik sukarela dan mempunyai masalah disiplin dan dadah.
- Sinar Harian
Sinar Harian
Fri May 05 2023
Pada 12 September 2019, Muhammed Yusoff memfailkan saman fitnah terhadap Tunku Nashrul berhubung kenyataan media yang dikeluarkan selaku Setiausaha Akhbar di pejabat Anwar pada 10 Jun tahun sama. - Gambar fail/BERNAMA
UTM sedia menerajui pembangunan AI negara
Universiti Teknologi Malaysia sedia jadi peneraju pembangunan bidang teknologi kecerdasan buatan (AI) negara khususnya melibatkan institusi pengajian tinggi (IPT).
FAMA tingkat perolehan kelapa pastikan bekalan mencukupi
FAMA Pahang tangani isu kekurangan bekalan kelapa di pasaran dengan meningkatkan pembelian bagi memastikan bekalan mencukupi terutama menjelang musim perayaan.
'Barber Komuniti' akan diperluas, tingkat sosioekonomi warga kota - Dr Zaliha
Inisiatif 'Barber Komuniti' akan diperluas ke Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan Perumahan Awam (PA) di sekitar ibu negara dalam usaha meningkatkan taraf sosioekonomi penduduk.
Laporan portal berita mengelirukan, berniat jahat - Arifin Arif
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah, Datuk Mohd Arifin Mohd Arif menafikan pendedahan sebuah portal yang mendakwa beliau menawarkan penyelesaian bagi menuduh mulut individu yang mendedahkan skandal rasuah melibatkan aktiviti perlombongan di Sabah.
1,500 anggota, pegawai PDRM ditugaskan di sekitar Batu Caves
Sebanyak 1,500 pegawai dan anggota polis kontinjen Selangor akan ditempatkan di sekitar Batu Caves bagi mengawal keadaan sempena sambutan Thaipusam, Selasa depan.
PAC panggil Loke bukan atas dasar politik - Mas Ermieyati
Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) terkejut dengan kenyataan Menteri Pengangkutan bahawa cadangan untuk memanggil Anthony Loke dianggap bermotifkan politik.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
MAHAR kecam keras rancangan pemindahan rakyat Palestin
Malaysian Humanitarian Aid & Relief (MAHAR) dengan tegas menolak dan mengutuk rancangan pemindahan rakyat Palestin seperti dicadangkan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump.
Akaun aplikasi X Tun Dr Mahathir digodam
Aplikasi X milik bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad iaitu @chedetofficial digodam dan tidak dapat diakses pada Rabu.
Hamas tolak sekeras-kerasnya cadangan Trump
Pemimpin Kanan Hamas, Izzat el-Reshiq berkata pihaknya menolak sekeras-kerasnya cadangan Presiden Donald Trump ke atas Gaza.
Palestin milik rakyatnya, cadangan Trump dikecam
Cadangan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump untuk mengambil alih Semenanjung Gaza mendapat tentangan rakyat Palestin dan menyifatkan ia pelanggaran serius undang-undang antarabangsa.
SUA Anwar diarah bayar RM80,000 kepada Yusoff Rawther
Tunku Nashrul selaku perayu turut dikenakan bayaran RM6,000 sebagai kos kepada Muhammed Yusoff.