Seorang pekerja warga Myanmar menggeleng kepalanya kerana tidak memahami pertuduhan dikenakan terhadapnya atas pertuduhan membunuh rakan sekerjanya di Taman Bunga Raya, Sungai Petani, minggu lalu.
Tertuduh Maung Zaw Win, 19, menggeleng kepalanya sebaik ditanya jurubahasa yang selesai membaca pertuduhan yang dikena terhadap tertuduh dalam bahasa Melayu di hadapan Majistret Mahkamah Sungai Petani, Arif Mohamad Shariff.
Mengikut pertuduhan, tertuduh pada 4 Ogos 2019 jam lebih kurang 8.30 pagi hingga 1.30 petang di alamat bernombor 54G, Taman Bunga Raya, Sungai Petani telah membunuh.
Tertuduh dituduh menyebabkan kematian keatas Shewetheh Mane, satu kesalahan yang boleh dihukum di bawah seksyen 302 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum mati.
Majistret Arif Mohamad Shariff kemudian menetapkan 10 September depan sebagai tarikh sebut semula kes dan perlantikan jurubahasa tertuduh.
Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwaraya Pavitra Satha Sivam.
Dalam kejadian 4 Ogos lalu itu, polis telah menemui kesan kelar di leher mangsa dan sebilah pisau pemotong yang diguna dalam kejadian itu turut ditemui tidak jauh dari mayat mangsa.
Mangsa dan suspek dikatakan baru bekerja di premis itu sejak tiga bulan lalu.
Bagaimanapun hasil tindakan pantas sepasukan dan anggota Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Kuala Muda berjaya menahan suspek di Stesen Ekspres Komplek UTC, Sungai Petani pada jam 4.10 petang hari yang sama.
Ketika ditahan suspek dipercayai mahu melarikan diri dengan menaiki bas ekspres dan hasil pemeriksaan polis menemui wang tunai RM500 dipercayai milik mangsa.
Adie Sufian Zulkefli
Thu Aug 08 2019
Tertuduh dituduh menyebabkan kematian keatas Shewetheh Mane, satu kesalahan yang boleh dihukum di bawah seksyen 302 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum mati. - Foto Astro AWANI
Petronas iktiraf Petros sebagai agregator gas tunggal Sarawak
Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi) Datuk Seri Azalina Othman Said bagaimanapun berkata, ia tidak termasuk gas asli cecair (LNG).
"Kalau rakyat Parit beradab" - Ahli Parlimen Parit
Sidang Parlimen kecoh apabila Ahli Parlimen, Muhammad Ismi Mat Taib ketika sesi perbahasan usul Menjunjung Kasih Titah Diraja enggan memberi laluan kepada Ahli Parlimen Hulu Langat, Mohd Sany Hamzan.
Pantau Agenda Reformasi: Jepun tawar kepakaran untuk bantu Malaysia berdepan cabaran perubahan iklim
Dr Khamarrul Azahari Razak, Pengarah Pusat Pencegahan dan Kesiapsiagaan Bencana (DPPC), UTM
2025 tahun sukar, fokus pelaburan jangka panjang - Khazanah
Khazanah Nasional menjangka tahun 2025 sebagai tahun mencabar dengan ketidaktentuan global dan kadar faedah tinggi, namun pelaburan jangka panjang dan inovasi akan menjadi tumpuan. Malaysia kekal seimbang dalam perdagangan antarabangsa dengan daya tahan ekonomi domestik yang kukuh.
Syarikat subsidiari tidak berfungsi akan digabung atau ditutup
Syarikat subsidiari Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) akan distruktur semula melalui proses penggabungan bagi meningkatkan kecekapan operasi dan penjimatan kos.
Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Arthur Joseph Kurup berkata penutupan syarikat yang tidak berdaya maju serta membebankan akaun kumpulan NAFAS juga akan dilaksanakan.
Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Arthur Joseph Kurup berkata penutupan syarikat yang tidak berdaya maju serta membebankan akaun kumpulan NAFAS juga akan dilaksanakan.
Kerajaan terus perkasa kesiapsiagaan ASEAN bagi muktamadkan DEFA
Malaysia, menerusi kepengerusian ASEAN pada tahun ini akan meneruskan usaha strategik untuk memastikan tahap kesiapsiagaan negara-negara ASEAN dalam memuktamadkan Perjanjian Rangka Kerja Ekonomi Digital (DEFA).
Parlimen: Kerajaan belum muktamad projek LPT3
Cadangan projek pembinaan Lebuhraya Pantai Timur 3 (LPT 3) dengan anggaran kos RM9.8 billion masih belum dimuktamadkan, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.
Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Seri Ahmad Maslan berkata lebuh raya bertol penuh yang menghubungkan Kampung Gemuroh, Kuala Terengganu ke Kampung Tunjong, Kota Bharu, Kelantan itu memerlukan penelitian mendalam, termasuk aspek kemampuan pihak konsesi.
Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Seri Ahmad Maslan berkata lebuh raya bertol penuh yang menghubungkan Kampung Gemuroh, Kuala Terengganu ke Kampung Tunjong, Kota Bharu, Kelantan itu memerlukan penelitian mendalam, termasuk aspek kemampuan pihak konsesi.
2025 bukan tahun yang mudah - Khazanah
Khazanah Nasional menjangka tahun 2025 sebagai tahun mencabar dengan ketidaktentuan global dan kadar faedah tinggi, namun pelaburan jangka panjang dan inovasi akan menjadi tumpuan.
Pendirian Malaysia sama dengan negara Islam lain - PM
Pendirian Malaysia sama seperti negara Islam lain mengenai situasi semasa di Gaza, Palestin.
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau akan meneliti terlebih dahulu kenyataan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump sebelum mengulas lanjut.
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau akan meneliti terlebih dahulu kenyataan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump sebelum mengulas lanjut.
Op Sky: Tiga selebriti hadir ke SPRM esok
Tiga selebriti akan hadir memberi keterangan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Khamis, bagi membantu siasatan membabitkan sindiket syarikat perunding kewangan.
Saksi nafi pendakwaan kes pegawai polis didakwa bunuh pelajar disegera sebab viral
Saksi menafikan pendakwaan kes itu disegerakan kerana kejadian itu tular di media sosial sehingga mendapat perhatian awam.
Pemandu lori didakwa bunuh lelaki, mayat ditemukan dalam but kereta
Hasbullah didakwa membunuh Shakirin di tepi jalan KM48, Jalan Jemaluang Kahang, antara 6.10 pagi 26 Dis 2024 dan 1.50 tengah hari 28 Dis 2024.
Dera anak 7 tahun hingga mati hanya kerana minta wang saku
Hasil bedah siasat mendapati mangsa meninggal dunia akibat pendarahan pada bahagian ginjal kanan akibat dipukul dengan benda tumpul.
Polis terima laporan kejadian kucing dibunuh dengan kejam
Polis telah menerima laporan mengenai penemuan tiga ekor kucing yang mati dengan keadaan kepalanya berlumuran darah.
Bunuh isteri, anak selepas diminta pergi kerja
Motif pembunuhan dipercayai berpunca daripada 'perang mulut' antara mangsa dan suspek.
Bunuh, rogol doktor: Sukarelawan polis dituduh di mahkamah India
Tuduhan dibuat minggu lalu, manakala Roy berkata, dia "tidak bersalah sama sekali" dan telah dikambing hitamkan.
Lima warga Myanmar ditahan bantu siasatan kes bunuh wanita senegara
Kesemua suspek ditahan secara berasingan di antara 1 tengah hari dan 6.30 petang di kawasan Bandar Teknologi dan Semenyih.
Baru 17 jam bebas, bekas banduan tikam lelaki gara-gara berang dimaki
Berang dimaki, Ade Dwy bertindak menikam dada mangsa dengan pemutar skru yang dipegangnya.
Polis tahan empat lelaki disyaki membunuh
Semua suspek ditahan secara berasingan selepas polis terima laporan pada 4.21 pagi Isnin daripada seorang wanita yang merupakan kakak ipar mangsa.
Kontraktor, anak saudara didakwa bunuh Sabari
Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan ke atas Mazuan Hanafi, 38, dan Muhd Asyraf Idris, 26, selepas pertuduhan dibacakan.